Araba ve Otoyol Arasındaki İletişim Gittikçe İyileşiyor…  Arabanız otoyolla konuşacak: gelecekteki ulaşım araçları ve altyapıları birbirine bağlayacak.

İnternete bağlı bir arabaya sahip olmak, uzun yolculuklar boyunca yol arkadaşlarınızın sıkılmasını engeller. Hatta çocukları uzun yolculuklarda çizgi film izleyerek eğlendirmek için harika bir yoldur. Bir süredir Bluetooth teknolojisinin yanı sıra USB bağlantı noktaları ve daha yakın zamanda internete kablosuz bağlantılar, akıllı telefonlarımızın araçlarımızla iletişim kurmasını sağlıyor. Ama gelecek çok daha fazlasını vaat ediyor.

Tıpkı, bozuk parayla can sıkıcı ödemeden kaçınmak için sürücünün yalnızca bir şerit ve kısa menzilli bir mikrodalga sistemi seçmesi gereken elektronik yol ücreti sistemleri gibi. Er ya da geç, nesnelerin internetinin uygulamalı teknolojileri, otoyolların ve arabaların birbirine bağlanmasına izin verecek. Çünkü karayolları da araçlar gibi giderek daha akıllı hale gelecek. Gerçek şu ki, ulaşımın geleceği, arabaların ve otoyolların iletişim kurabilmesi olasılığından büyük ölçüde faydalanabilir.Araba ve Otoyol Arasındaki İletişim İyileşiyor

Bu kavram, akıllı yol, nesnelerin internetinde ileriye doğru atılan bir başka adımdır. Hız sensörleri, trafik kameraları, hava tahmin sistemleri ve dijital sinyaller. Ayrıca yapay zeka teknolojisi sayesinde geleceğin karayolları, neredeyse her yönde kullanışlılıklarını artırabilir.

Araba ve Otoyol Arasındaki İletişim: Arabanız Otoyolla Konuşacak

Akıllı telefonlar, giyilebilir cihazlar ve Alexa sayesinde bir süredir birbirimize bağlıyız. Kendi aramızda ve çevremizdekilerle bağlantılı. Ve ulaşım sistemleri (araçlar ve otoyollar) bu yönde bir sonraki adımı attığında, sürüş ve yolculuklar sadece daha güvenli değil, aynı zamanda daha kolay olacaktır. Çünkü otomobil-karayolu bağlantısı, sürüş deneyimini önemli ölçüde değiştirecek.

Trafik işaretleri başka bir çağın antikası olacak. Akıllı tabela projeleri, bu tabelaların bilginin görsel gösterimi ile sınırlı olmasını istemiyor. GPS sistemlerinin çevredeki işaretler hakkında uyarılar sağlaması gibi, gelecekte bu işaretler sürücüleri içerikleri hakkında uyaran mesajlar gönderebilecek. Araç içinde sürücü, tabeladan gelen mesajla birlikte sesli bir uyarı alacak veya aracın ekranında görüntülenecektir. Bu, yalnızca görüşün zayıf olduğu durumlarda bile güvenliği artırmakla kalmayacak, aynı zamanda otonom araçların artık karmaşık işaret tanıma sistemlerine ihtiyaç duymayacağı anlamına da gelebilir.

Araba ve Otoyol Arasındaki İletişim İyileşiyor

Ek olarak ve bu sayede daha fazla sürücünün para cezasına çarptırılacağı anlamına gelebilir. Akıllı otoyollar sürüş ihlallerini tespit etme ve bildirme sürecini basitleştirecektir. Singularity Hub yenilikçi düşünce konuşmasına göre, arabaların kara kutuları bu tür ihlallerin kaydını tutabilir. Bu ihlallerin haberleri otomatik olarak yetkililere iletilecektir.

Araçlar, otoyollar ve trafik yönetim sistemleri arasındaki bağlantı sayesinde güvenlikte artış sağlanacaktır. Halihazırda ilk otonom otomobillerde kurulu olan sistemlerin birçoğu genişletildi. Bununla birlikte, tehlikeli bir durumda aracı durdurmak veya belirli bir alanda hızını azaltmak gibi kararlar verilebilir.

Teknoloji ile Birlikte Yeni Otoyollar ve Asfalt

Bu şekilde birbirine bağlanan araçlar ve altyapılarla, yetkililer ve yöneticiler çok sayıda trafik verisi toplayabilir. Bunlar, sürüş koşulları, hızlar ve hatta yol yüzeylerinin durumu hakkında olabilir. Ve bilgi ne kadar büyük olursa, yapılabilecek iyileştirmeler de o kadar büyük olur.

Yeni başlayanlar için, artan veriler, şehir planlama sistemlerinde iyileştirmelere izin verecektir. Örneğin, trafik koşullarıyla ilgili bilgiler, trafik ihtiyaçlarına bağlı olarak stop ışıklarının sıklığını ayarlamaya yardımcı olacaktır. Herhangi bir anda, entegre bir dijital sistem, bölgede bulunan araçlar, hareket ettikleri hızlar ve trafiğin ve yolun genel durumu hakkındaki bilgilere erişebilir. Böylece trafikten kaçınmak için stop lambalarının açılıp kapanmasına izin verir.

Kentsel sıcak noktalarda tıkanıklığın azaltılması da bir teminat etkisine sahip olacaktır. Trafik akışını optimize ederek ve trafik sıkışıklıklarının uzunluğunu en aza indirir. Bu sayede trafikten kaynaklanan CO2 emisyonlarının seviyelerini düşürmek mümkün olacaktır.

Aynı zamanda, akıllı karayolları tarafından toplanan bilgiler çok önemlidir. Çünkü bunlar birçok kazanın veya riskli durumun yaşandığı sorunlu bölgelerin belirlenmesine hizmet edecektir. Buradan başlayarak, nedenin bir işaret mi yoksa trafik ışığı mı? Yoksa çapraz trafik mi olduğunu belirlemek mümkün olacaktır. O zamandan başlayarak, sorunların belirli bir nedenini çok daha verimli bir şekilde ele almak mümkün olacaktır.

Karayollarının birbirleriyle, araçlarla ve merkezi bir sistemle bağlantısı, tüm bunların gerçek zamanlı olarak kontrol edilmesine yardımcı olacaktır. Otoyolları izleyen akıllı sistemlerin topladığı verilerle onarımlar ve değişiklikler yapılabilmektedir. Bu aynı zamanda, bunun gerektirdiği tasarruf ve artan güvenlik ile önlemeye de yol açabilir.

Arabayı Şarj Eden Otoyollar

Amerikan start-up Integrated Roadways’den Akıllı Kaldırım gibi teknolojiler artmaya devam ediyor. Ancak buna dayanan kaldırımın kendisi, arabalar ve diğer bağlantılı araçlar için ana Wifi platformu olarak hizmet verebilir. Ayrıca, sensörler ve optik fiber sistemi aracılığıyla, kazaları otomatik olarak tespit eder. Ve acil durumları bildirmek için kullanılacaktır.

Gelecekte, elektrikli araçların yoğun kullanımıyla birlikte, yalnızca veri ve planları paylaşmak için otoyolların bağlantısını kullanmakla kalmayacaktır. Aynı zamanda bunları hareket halindeki araçları şarj etmek için de kullanacaklar. Kablosuz şarj uygulaması, elektriğin kaldırıma monte edilen endüksiyon bobinlerinden araçlara iletilmesine izin verecektir. Bu teknolojiyle Tel Aviv, Gotland ve Karlsruhe şehirlerinde ve Lombardiya bölgesindeki A35 otoyolunda halihazırda planlanmış pilot projeler var.

Geleceğin yolları, kablosuz yeniden şarj cihazları olarak hizmet etmenin yanı sıra elektrik de üretebilir. Çünkü çoğu durumda enerji kaynakları, aldıkları güneş ışığından ve ayrıca araçların ürettiği titreşimlerden zaten mevcuttur. Ortaya çıkan enerji sadece otoyolun elektrik tesisatını (işaretler, sokak lambaları vb.) beslemek için kullanılamaz. Aynı zamanda elektrikli arabaları şarj etmeye hizmet edecek. Ve hatta daha fazla üretilen enerji elektrik şebekesine aktarılabilir.

Özetle Araba ve Otoyol Arasındaki İletişim

Geleceğin karayolları basit güzergahlar olmaktan çıkıp hayatımızı kolaylaştıracak. Arabamızı şarj edebilir, bizi trafik sıkışıklığından kurtarabilir ve hatta gerektiğinde en iyi rotamızın ne olduğuna karar verebilirler. Belki de geriye kalan tek şey arabamızı sürmektir. Ama merak etmeyin, otonom arabalar bunu yapacak.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Balıkesir arabam com da Toyota marka aracıma teklif ettikleri fiyatı vererek beni onure ettiler. Güler yüz ve ilgi alanlarından çok memnun kaldım. Herkese tavsiye ederim. Teşekkürler arabam com iyi ki varsın.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here