Alman Otomotiv Üreticisi BMW Ceza İle Karşı Karşıya

0
798

Amerika Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Alman dev otomobil üreticisi BMW AG’ye ve ABD’deki iki yan kuruluşuna 18 milyon dolar tutarında ceza kesti. Cezanın sebebi ise Bavyera’lı üreticinin 2015 ve 2019 yıllarında satış rakamlarında yanıltıcı bilgi vererek tahvil yatırımcılarından yaklaşık 18 Milyar dolar tutarından fazla kaynak toplaması.

SEC ‘nin vermiş olduğu bilgilere göre BMW, 2015 yılından 2019 yılına kadar ABD için bildirdiği perakende satışlarını şişirdi ve bu sayede hedeflerini tutturdu. Ayrıca diğer premium otomobil şirketlerine göre olan pazar liderliğini korudu.

Komisyon BMW NA’nın geçici süreli müşterilere temsil edilen araçları da satılmış olarak gösterdiği iddia edildi. Sonuç olarak, BMW’nin ABD’deki finansman yan kuruluşu olan BMW US Capital LLC tarafından tahvil tekliflerinde yatırımcılara ve kredi derecelendirme kuruluşlarına sağladığı bilgiler, BMW’nin ABD perakende araç satışlarıyla ilgili önemli yanlışlıklar ve eksiklikler içeriyordu.

BMW İş Birliği Sayesinde Ceza Tutarında İndirim Aldı

Seyahat kısıtlamaları ve ofislerin kapatılmasından dolayı evden çalışma durumu gibi COVID-19 salgınının ortaya çıkardığı zorluklar sebebiyle soruşturma sırasında BMW ‘nin önemli bir işbirliği sağlamasından ötürü ceza uygulanırken ceza tutarında indirimler yapıldı.

BMW Cezayı Reddetmedi

SEC’nin kararını BMW AG, BMW NA ve BMW US Capital isimli üç şirket, bulguları kabul veya red etmeksizin kabul etti. Şirket yetkilileri hatanın kasıtlı yapılmadığını, ihmalden kaynaklandığını söyledi. BMW bu sebepten dolayı ceza yiyen ikinci şirket oldu. Benzer ihmallerden dolayı Chrysler de yüksek miktarlarda ceza ödemişti.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here