Akaryakıta gelen zamlarla birlikte akıllara bir soru gelmeye başladı; “Nasıl yakıt tasarrufu yapabilirim?”, akaryakıt tasarrufu için ipuçlarını siz değerli okurlarımız için derledik.

Öncelikle otomobilinizin modeli, yaşı gibi özelliklerinden dolayı akaryakıt tüketimi farklılık gösterebilir ama otomobilinizin fazla akaryakıt tüketmesinin bazı sebepleri vardır;

  • Sık dur-kalk yapıyorsanız
  • Otomobilinizi yanlış viteste kullanıyorsanız
  • Motorunuzun yağı eskiyse
  • Motorunuzun yeterince ısınmıyorsa

yukarı saydığımız sebepleri çoğaltabiliriz ama en temelde yakıt tasarrufu için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

8İpucu 1-Güvenilir Akaryakıt İstasyonu Kullanın.

En temel yakıt tasarruf yöntemlerinden biri güvenilir bir akaryakıt istasyonu kullanmak olacaktır. Kullandığınız akaryakıtın kalitesi motorun nasıl çalıştığını etkileyecektir. Akaryakıt ne kadar kaliteliyse motorun verimi o kadar artacaktır.

Aynı zamanda deponuzu çeyrek depo altına düşürmeyin. Çeyrek depo altına düştüğünde otomobilinizin yakıt pompasına yük bindirebilir.

7İpucu 2-Otomobilinizin Bakımını Önemseyin.

Otomobilinizin bakımını düzenli olarak yaptırmanın genel faydası dışında akaryakıt tasarrufu açısından da faydası vardır. Kötü yağ performansı, neredeyse tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, optimize edilmemiş emisyon kontrol sistemleri otomobilinizin daha fazla akaryakıt harcamasına neden olacaktır.

6İpucu 3- Tasarruf için Otomobilinizin Hızına Dikkat Edin.

Otomobiliniz ne kadar hızlı giderse akaryakıt tüketimi de o kadar çok olacaktır. Bu yüzden hızınızı iyi ayarlayın.

5İpucu 4-Gereksiz Yüklerden Kurtulun.

Otomobilinize gereksiz yük yüklediğinizde ivmelenme hareketleri daha zor yapacağı için akaryakıt tüketimini etkileyecektir. Aynı zamanda ihtiyacınız yoksa port bagajı ve bisiklet taşıyıcı gibi aparatlarınızı otomobilinizden çıkartmanın da faydası olacaktır. Çünkü aracınızı gereksiz yük ile doldurduğunuzda her dur-kalk da daha fazla akaryakıt harcanacaktır.

4İpucu 5-Cam ve Klima Dengesini İyi Ayarlayın.

Klima kullanma ve cam açma sıkça tartışılan bir konudur. “80 km ve üzeri hızlarda camları açık tutmak sürüş yönünüzün aksine etki eden aerodinamik direnci arttırır. Motorun yükünü ve yakıt tüketimini azaltmak için camlarınızı kapatın ve fanı çalıştırın. Klimayı ise gerekli olduğu kadar kullanın.”

3İpucu 6-Otomobil Lastiklerinizin Hava Basıncını Kontrol Edin.

Otomobilinizin hava basıncı düşük olduğunda yol tutuşu daha az olacaktır bu da yakıt tüketimini yükseltecektir.

2İpucu 7-Otomobilinizi Rölantide Gereksiz Tutmayın.

Otomobilinizi rölantide bırakmak daha çok akaryakıt harcamanıza neden olacaktır. Otomobilinizi kısa süre içinde hareket ettirmeyecekseniz kontağı kapatmak daha etkili olacaktır.

1İpucu 8-Kısa Mesafe Araç Kullanımlarına Dikkat Edin.

Kısa mesafe sürüşlerde otomobilinizin motoru yeterince ısıtamadığı için daha fazla akaryakıt harcanacaktır. Hem kendi sağlınız hem de akaryakıt tasarrufunuz için kısa mesafe sürüşlerden kaçının.

Benzine ve Otogaza Zam Geliyor

Rölanti Nedir? Araçlar Neden Rölantide Kalmamalı?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here