Rölanti Nedir?

Türkçedeki kökenine baktığımızda, rölanti kelimesi Fransızca “ralenti” kelimesinden dilimize geçmiştir. Rölanti tanım olarak motor çalışmaya devam ederken aracın hareketsiz durumda olması demektir. Farklı motor tip ve markalarında aracın rölantide kalması farklılık gösterir. Ancak motor devrinin 500 -1000 devir arasında olması aracın rölantide kalması demektir.

Aracın rölantide kalmasına olanak sağlayan güç aktarım organı debriyajdır. Viteste olmayan motor aktarma organlarına tekerlerin dönmesini sağlayan dönüş hareketi bildirilmezse motor çalışmasına rağmen tekerler dönmez ve araç hareketsiz kalır.

Araçlar Neden Rölantide Kalmamalı?

Türkiye’de her gün milyonlarca araba rölantide kalmaktadır. Bir trafik sinyalinde durduğunuzda veya yavaş akan trafikte sıkışıp kaldığınızda motorunuzu çalışır durumda tutmaktan kaçınamayabilirsiniz. Ancak diğer zamanlarda aracı boşta çalıştırmak çevre ve araç için zararlı bir etkendir.

Trafikte rölantide kalmış bir araç
Trafikte rölantide kalmış bir araç

Yanlış bir algıyı düzeltelim rölantide kalan bir araba, hareket eden bir araba kadar kirlilik yayar ve yakıt tüketir. İçten yanmalı motorlarda çalışmaya başladıkları andan itibaren yakıt tüketilir. Ancak enjektörlü araçlar rölantide yakıt tüketmez. Hatta enjektörlü araçlarda motor devri 5000 devrin üzerine bile çıksa araç boşta çalışır ve yakıt tüketmez.

Dikkat Etmeniz Gereken 4 Durum

110 saniyeden fazla bekliyorsanız motoru kapatın

Popüler inanışın aksine, arabanızı rölantide bırakmak yeniden çalıştırmaktan daha fazla yakıt tüketir. Sadece 10 saniye rölantide kalmak, motoru yeniden çalıştırmaktan daha fazla gaz tüketir.

2Motorunuzu rölantide çalıştırarak ısıtma

Motoru ısıtmanın en kolay yolu, sürüşünüzün yavaşlaması ve aşırı motor devrini önlemektir. Sadece birkaç saniye sonra aracınızı güvenle sürebilirsiniz. İlk normal hızda sürüşe devam ettiğinizde aracınız yaklaşık iki kat daha hızlı ısınır. Günümüz elektronik motorlarının kışın ısınmasına gerek yoktur.

3Kabin içini aracı rölantide bırakarak ısıtmayın

Aracınızın ısıtma sisteminin daha sıcak havayı daha hızlı vermesini sağlamanın en iyi yolu sürüşünüzde yavaşlamaktır. Rölantide çalışan bir arabada oturmak, arabanın kabinine sızan kirli egzozu daha fazla soluyacağınız anlamına gelir. Bu şekilde ısınmak çalışarak alınan herhangi bir sıcaklık, sağlığınıza verilen zarara değmez.

4Aracınızın motorunu daha az rölantide çalıştırarak koruyun

Sık sık yeniden başlatma fikri artık bir arabanın motoru ve aküsü için zor değil. Rölanti, aslında aracın gereğinden daha uzun süre çalışmasına neden olarak genel motor aşınmasını artırır.

Aracı Rölantiden Kurtarmak

Anahtarınızın basit bir şekilde çevrilmesi havayı daha temiz tutabilir ve para ve yakıttan tasarruf sağlayabilir. Rölanti yerine arabanızın motorunu her kapattığınızda, şunları yapacaksınız:

Kasabanızdaki veya topluluğunuzdaki tehlikeli kirliliği azaltarak havayı daha sağlıklı hale getirin. Boşta duran egzoz boruları, hareket eden arabalarla aynı zararlı gazları dışarı atar. Bu kirleticiler astım, kalp hastalığı, kronik bronşit ve kanser gibi ciddi insan hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir.

Çevreye yardım edin. Motorunuz kapalıyken her 10 dakikada bir yarım kilo karbondioksitin salınmasını önleyeceksiniz. Karbondioksit küresel ısınmaya en çok katkıda bulunan faktördür.

Cüzdanınızda para tutun ve yakıttan tasarruf edin. Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor. Ülkemizde şuan bir litre benzin 6.67 TL ve bu durumda rölanti bize fazlasıyla zarar ettiriyor.

İkinci el BMW otomobil ilanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here