Yakıt Tasarruf Cihazları İşe Yarıyor mu?

4
8218

Otomobiller, birçok kişi tarafından günlük hayatında kullandığı ulaşım araçlarıdır. Her geçen gün yakıt fiyatlarında gerçekleşen artış birçok kişiyi yakıt tasarruf cihazlarına yönlendiriyor. Yakıt tasarruf cihazlarının farklı çeşitleri vardır. OBD 2 soketine takılan elektronik bir devre, aracın yakıt hortumlarına takılan bir cihaz, hidrojen sistemi bunlardan bazılarıdır. Yakıt fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemde birçok kişinin aklında oluşan bir soru var. Bu cihazlar gerçekten yakıt tasarrufu sağlar mı? Detaylar yazımızın devamında. Yakıt Tasarruf Cihazları İşe Yarıyor mu?

Yakıt Tasarruf Cihazları İşe Yarıyor mu?

Piyasada bulunan yakıt tasarruf cihazlarının birçoğu oldukça basit bir çalışma prensibine sahiptir. Bu cihazlar ile aynı şekilde çalışabilecek parçalar araç sahibi tarafından da imal edilebilir. Ancak bu cihazların çok büyük çoğunluğu yakıt tasarrufu sağlamamaktadır. Şimdi bu cihaz türlerinden tek tek bahsedelim.

yakıt tasarruf

Yakıt Hortumuna Takılan Tasarruf Cihazı

%25 oranında yakıt tasarrufu sağladığı iddaa edilen bu parça, karşılıklı 2 adet mıknatısın birleştirilmesiyle oluşmuştur. Yakıt hortumuna takılan bu cihaz, hortumdan geçen yakıtı ayrıştırarak daha az tüketim sağlamaktadır. Yakıtı fiziksel olarak ayrıştıran bu cihaz; yakıtın açığa çıkaracağı enerjiyi değiştirmemektedir. Ayrıca yakıt hortumdan sıvı olarak geçse de aracın enjektörlerinde ayrışarak motora verilir. Bu cihazı takan kişiler psikolojik olarak aracının daha az yakıt tükettiğini düşünmektedir. Ancak bu cihazın yakıt tüketimine etkisi; tam olarak ölçülmemiş ve kesin veriler sunulmamıştır. 2 adet mıknatısla %25 tasarruf sağlanabiliyorsa; otomobil üreticileri için oldukça düşük bir maliyet ile tüm araçlara fabrika çıkışı eklenebilir bir donanım olmalıydı. Otomobil üreticileri; otomobil motorlarının verimliliği üzerine yaptığı Ar-Ge çalışmalarına çok fazla yatırım yapmaktadır. Eğer yakıt tüketimine bu denli etkisi olan bir cihaz olsaydı. Üreticiler tarafından kullanılabilirdi.

Hidrojen Yakıt Tasarruf Cihazı

Hidrojen yakıt tasarruf cihazı, otomobile takılan bir hidrojen jeneratörü ile sudan hidrojenin ayrıştırılarak motora verilmesi işlemidir. Bu işlemin motora  performans kazandırdığı gibi yakıt tasarrufu sağladığı da iddaa edilmektedir. Araçta bir hidrojen tankı olsa ve bu hidrojen tankı dışarıdan doldurulsa bu söylenilenlerin doğru olma ihtimali var. Ancak hidrojen, hidrojen jeneratörü tarafından oluşturuluyor. Sudan hidrojeni ayrıştırmak için kimyasal bir tepkime oluşması gerekir. Tepkimenin oluşması için de bir enerji gerekir. Gereken enerji aracın şarj dinamosundan alınarak gerçekleşir. Bu noktada Termodinamik yasası aklımıza geliyor: Enerji yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez; sadece bir şekilden diğerine dönüşür. Bu durumda açığa çıkan hidrojen enerjisinin kaynağı, aracın şarj dinamosundan üretilen elektriktir. Şarj dinamosu elektrik üretmek için gereken gücü ise motordan almaktadır. Yani motorun çalışması için gereken hidrojen enerjisi; motorun hareket etmesi ile oluşmaktadır. Enerji şekil değiştirebilir. Enerji bir diğerine dönüşürken kayıp vardır. Yani hiçbir tepkime %100 verim ile çalışmaz. %100 verimle gerçekleşse dahi hiçbir kazanç olmayacaktı. Ancak hidrojen yakıt tasarruf cihazı daha fazla tüketime sebep olmaktadır. Tüketim dışında şarj dinamosuna binen yükü artıracağı için dinamo ömrünü de azaltır.

yakıt tasarruf

OBD 2 Soketine veya Çakmaklığa Takılan Tasarruf Cihazı

Bu cihazı aracın OBD 2 soketine taktığınızdan itibaren yakıt tasarrufu sağladığı yönde iddaa mevcut. Genelde Çin’de üretilen bu cihazlar için araştırma yaptığımızda faydalı olduğu yönünde hiçbir kanıt yoktur. Ayrıca cihaz sökülüp içerisinde bulunan küçük devre incelendiğinde sadece ışığın yanmasını sağladığı anlaşılmıştır.

Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Otomobil motorlarında yakıt tasarrufu için bakımların zamanında yapılması ve aracın zorlanmaması gerekir. Bu aslında tasarruf değildir. Aracın fazla yakıt tüketmesinin önüne geçmektir. Otomobillerde yakıt tasarrufunu sağlamak için yapılması gereken; aracın verimliliğini artırmaktır. Daha güçlü bir otomobilin hareket etmesi daha güçsüz bir otomobile göre daha kolaydır. Aynı yol koşullarında, aynı sürüş stratejisi ile daha güçlü otomobil daha az yakıt tüketmektedir. Aracı güçlendirmenin bir yolu da yazılım işlemidir. Aracınıza yazılım yaptırır ve aracınızı aynı devir ve hız aralığında kullanmaya devam ederseniz daha az yakıt tüketeceğini görebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

4 YORUMLAR

  1. Yazı yetersiz bilgi ile yazılmış. Hidrojen sisteminde tasarruf hidrojeninden sağlanan enerjiden kaynaklı değildir. Tasarruf sağlanması mevcut yakıtın yanma veriminin artırılması ile sağlanır. Hidrojenin alev hızı mevcut yakıtlardan yaklaşık 5 kat daha fazladır. Buda ateşleme anında hidrojenin hızla yanarak alevin silindir içerisinde her yere hızla yayılarak mevcut yakıtın tam yanmasını sağlar. Tam yanma sonucu daha fazla güç elde edilir. 4. vites gidebildiğiniz yolu 5. vites rahat gidebilirsiniz. Aynı miktar yakıtla daha fazla güç elde edilmesi sonucu otomatikman yakıt tasarrufu sağlarsınız. Kaliteli bir Hidrojen sistemi motora yük bindirmez.Ayrıca verimli yanma sonucu motorda kurum birikimi önlenir ve mevcut kurumlarında temizlenmesi sağlanır. Temiz bir motorda verim artar , güç artışı sağlanır, yakıttan tasarruf sağlanır. Hidrojenin araçlara faydaları saymakla bitmez.

    • Kesinlikle katılıyorum. Motosikletim için kendi yaptığım hidrojen yakıt tasarruf cihazını kullanmadan önce 3.2 lt ye 90 km yol giderken şimdi 3.0 litreye 100 km yol yapıyorum defalarca denedim, iptal edip öylede denedim kesinlikle sonuç muazzam. Ben kullanıcıyım satıcı değilim merakımdan dolayı uğraşıp küçük bir kap içinde kendim yapmıştım gerçekten faydasını gördüm ve motorum enjeksiyonlu olmasına rağmen. Ben profosyonel değilim profosyoneller enjeksiyonlu motorlarda oksijen sensörüne bir beyin gibi cihaz bağlayarak motora hidrojen sistemi bağlı olduğunu okutarak yapıyorlar bu işi. Benim motorumdaki tamamen amatör profosyonel bir cihaz bağlansa eminim çok daha fazla tasarruf sağlanır.

  2. Ağzına sağlık Berkan .
    Biz minibüslerde hidrojen kit kullanırken çatıya solar panel takarak sistemin enerji yükünü azaltarak performansı maximum seviyeye taşıdık. Motor yağı na bor katkı ekleyerek motoru rahatlattık.
    Motor yağı ve motor ömrü iki misli artarken performans ve tasarruf gerçekten 30 40 aralığına çıktı.
    Sevgi ve Bilgiler sunarım

  3. Berkan bey çok haklısınız, bende benim dizel araçta 180000 km den beri hidrojen sistemi kullanıyorum şuan aracım 370000 kilometrede sistemi taktığımdan beri motor bakımlarını 10000 kilometreden 30000 kilometre bir yapmam yeterli oluyor bunun nedeni hidrojen sayesinde yakıt 100% yakılıyor böylece kurum bağlamıyor ve eksoz emisyonu max 0.05 değerini senelerce koruyor. Her muayneye gitdiğimde tüm elemanlar hayretler içinde kalıyor. Amerikada bu sistem çok yaygın kullanılıyor bende orada ilk sefer hidrojenli araçlar ile tanışmıştım oradan esinlenerek kendi arcımada taktım. 180000 kilometre boyunca hiçbir motor aksamı ile bir sıkıntı yaşamadım partikel filtreside ve katalizatorde temiz ve hiç değişmedi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here