AB İçten Yanmalı Motor Yasasına Veto Almanya’dan Geldi

0
821
AB İçten Yanmalı Motor Yasasına Veto

Alman Sanayi Günü kapsamında düzenlenen toplantıda  Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, AB İçten Yanmalı Motor Yasası hakkında konuştu. Lindner, AB’nin üye ülkelerde 2035’ten itibaren yeni benzinli veya dizel otomobil satışı yapılmasının yasaklanmasına yönelik planının “yanlış” olduğunu savundu. Lidner, Almanya’nın AB içten yanmalı motor yasasını veto edeceğini söyledi.

Otomotiv Sektörü Yüksek İstihdam Oranına Sahip

Alman otomotiv sektörü, Almanya’daki toplam değerin yüzde 5’ini kapsıyor. Diğer yandan ise otomotiv sektörü ülkede yüzde 3 istihdam sağlıyor.

AB Komisyonu, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın bir parçası olan ve emisyonları 2030’a kadar en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen “55’e Uyum-Fit for 55” paketi kapsamında, 2035’ten itibaren satılacak yeni otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olmasını önermişti. Bu öneriye göre AB üyesi ülkelerde 2035’ten itibaren yeni benzinli ve dizel otomobil satışı kaldırılacak. Avrupa Birliği ise 2050 yılına kadar bütün sektörlerin ve araçların sıfır emisyona sahip olmasını istiyor.

AB içten yanmalı motor yasasına veto Almanya'dan geldi

Yasaya Destekte Var

Almanya, AB içten yanmalı motor yasasını veto edeceğini açıkladı. Fakat bu konuda Almanya yalnız değil. Fransa’da yasaya karşı olan ülkelerden birisi. Diğer yandan ise yasaya destek veren kurumlar da mevcut. Avrupa Parlamentosu, AB üyesi ülkelerde 2035’ten sonra yeni benzinli ve dizel araç satışının yasaklanmasını içeren yasaya destek verdi. Parlamento 8 Haziranda AB içten yanmalı motor yasası için desteğini açıklamıştı. Ayrıca bazı büyük otomobil markalarından da yasaya destek var. Bunlar arasında Mercedes-Benz, Volkswagen, Ford, Jaguar ve Stellantis gibi markalar mevcut.

Yasa konusunda Avrupa ikiye bölünmüş durumda. Fakat bu aşamadan sonra Avrupa Parlamentosu ile üye ülkeler arasında yasaya ilişkin müzakereler gerçekleşecek. Müzakereler sonucunda yasaya eğer bütün Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından onay çıkarsa yasa uygulanabilecek. AB’de bütün üye ülkeler tarafından kabul edilmeyen öneriler kural gereği uygulanamıyor. Sonucu hep beraber takip edeceğiz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here