2020 yılı acısıyla tatlısıyla… Maalesef diyemiyoruz çünkü dünya genelinde yaşanan felaketler tatlı tarafı varsa da unutturdu. 2020 bu yüzyıla damgasını şimdiden vurdu desek abartmış olmayız herhalde. Elbette durum otomotiv sektörü için de pek farklı sayılmaz. Otomobil endüstrisindeki aksamalar, iyileşme yılları uzakta olan milyarlarca kayıpla sonuçlanacak. Yine de operasyonlarını yeniden düşünen şirketler, bir sonraki normalde en iyi performansı gösterecektir.

2020 Yılı Öncesi de Sancılı Bir Dönüşüm Zaten Vardı

otomotiv-2020
otomotiv-2020

Elektrikli mobilite, sürücüsüz arabalar, otonom fabrikalar ve yolculuk paylaşımı… bunlar otomobil endüstrisinin COVID-19 krizinden önce bile karşılaştığı büyük aksaklıklardan sadece birkaçı. Şimdi, pandemi nedeniyle seyahatin derin bir şekilde kısıtlandığı ve dünya çapındaki fabrika kapanışlarının, düşen araba satışlarının ve büyük işten çıkarmaların ortasında, otomobil sektörü için “bir sonraki normalin” nasıl görüneceğini merak etmek doğal. Geçtiğimiz birkaç ayda, bu otomotiv geleceğinin ilk göstergelerinin, henüz gerçekleşmemiş en büyük sektör değişiklikleriyle görünür hale geldiğini gördük.

2020 Gelişmeleri Endişe Verici

maske
maske

Son gelişmelerin çoğu endişe uyandırıyor. Örneğin, COVID-19 krizi, Alman otomotiv ile ilgili tüm şirketlerin yaklaşık yüzde 95’ini, karantina sırasında iş güçlerini kısa süreli olarak durdurmaya zorladı. Bu, çalışanların geçici olarak işten çıkarıldığı ve maaşlarının önemli bir kısmını, hükümet tarafından karşılandığı dönemleri kapsıyor. Küresel olarak, COVID-19 krizinin yansımaları çok büyük ve benzeri görülmemiş. Aslında, birçok otomobil perakende mağazası bir ay veya daha uzun süredir kapalı kaldı. Küresel otomobil sektöründeki en büyük 20 OEM’in 2020’de karlarında yaklaşık 100 milyar dolar düşüş göreceğini tahmin ediyoruz. Bu sadece iki yıl öncesine göre yaklaşık yüzde altı puanlık bir düşüşü gösteriyor. Kârlılıktaki bu düşüşten kurtulmak yıllar alabilir.

Operasyonel düzeyde, pandemi otomotiv endüstrisinde birkaç yıl önce başlayan gelişmeleri hızlandırdı. Çevrimiçi trafiğin artması ve OEM’lerin zorlukların üstesinden gelmek için ortaklarla (otomotiv veya başka türlü) işbirliği yapma konusunda daha fazla istekliliği gibi, bu değişikliklerin çoğu büyük ölçüde olumludur. Ancak diğerlerinin, yeni alanları keşfetmek yerine temel faaliyetlere odaklanma eğilimi gibi olumsuz etkileri olabilir. OEM’ler şimdi ışıkları açık tutmak için çekirdeğe odaklanırken, diğer fırsatları araştırmadaki başarısızlık onlara uzun vadede zarar verebilir.

Kriz Fırsata Dönüşebilir

-fırsat
-fırsat

Otomotiv liderleri bu krizi aşarken, organizasyon yapılarını ve operasyonlarını yeniden tasarlayarak avantaj elde edebilirler. Beş hareket bu süreçte onlara yardımcı olabilir: dijital kanallara radikal bir şekilde odaklanmak, tekrar eden gelir akışlarına geçmek, varlık dağıtımını optimize etmek, sıfır tabanlı bütçelemeyi benimsemek ve esnek bir tedarik zinciri oluşturmak. Yol gösterici bir ilke, güçlü bir karar verme kadansı oluşturma ihtiyacı da buna yardımcı olacaktır. Bu değişiklikleri yapma fırsat penceresinin birkaç ay içinde kalıcı olarak kapanacağına inanıyoruz ve bu, harekete geçme zamanının şimdi veya hiç olmadığı anlamına geliyor.

2.El Araç İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here