Çip Fabrikası Yandı: Otomotiv Tedariğinde Ciddi Problemler Var

0
2498
Çip

Pandemi sebebiyle otomotiv sektöründe üretimde oluşan aksaklık, çip üreticilerini hızlı tüketim ve elektronik sektörüne yöneltti. Kontrollü sosyalleşme sonrasında otomotiv sektöründeki açığın kapatılması için yapılan yoğun çalışma, beraberinde çip sorunlarını getirdi. Otomotiv üretilebiliyor ancak otomotiv elektroniğinde kullanılacak çipler yetişmiyordu. Bu durum otomotiv sektörünün düzelmesine engel hale geldi. Tüm Dünya’da yaşanan aksaklıklar ve üretimdeki duraksamalar Türkiye’de de kendisini gösterdi. Otomotiv sektöründeki üreticiler sorunun çözümünü beklerken bir kötü haberle daha karşılaştılar. Tokyo’da Renesas’a ait bir çip fabrikası yandı ve Japon çip üreticisi üretimi durdurmak zorunda kaldı.

Çip

Japon Renesas Electronics’e ait Çip Fabrikası Yandı

Japon Renesas Electronics’ e ait Tokyo’nun kuzeydoğusunda bulunan Hitachinaka’daki ana fabrikalardan birinde üretimin durdurulduğunu açıkladı. Fabrikada çıkan yangın, 300 milimetre çapında gelişmiş yarı iletken levhalar yapmak için kullanılan cihazlara zarar verdi.

Tesisin uzun bir süre kapalı kalması halinde otomotiv çip tedariğinin sıkışabileceği belirtildi.

Renesas, Cumartesi sabahı hasarı değerlendirmeye başladı. Şirket, sorunu çözmek için bir acil durum komitesi kurdu.

Otomotiv sektöründe oluşan bazı çip sorunları, tüm Dünya’da otomotiv tedariğinde aksaklık oluşmasına sebep olmaktadır. Ülkemiz de de Oyak Renault, 15-22 Mart tarihleri arasında fabrikalarında üretime kısa bir süreliğine ara verileceğini duyurdu. Açıklamada özellikle sektör için hayati öneme sahip elektronik bileşenlerde tedarik sorunu yaşandığı belirtildi.

Çip

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, “Yaşanan tedarik sorunu bütün dünyada eş zamanlı hissedilen tam anlamıyla küresel bir sorun. Birçok ülkede benzer, hatta bazı yerlerde daha şiddetli sıkıntılar var. Özellikle Avrupa’da başka markaların fabrikalarında benzer şekilde ya kapanma ya da üretim adetleri aşağı çekildi” dedi.

“ÖNLENEMEZ BİR TEDARİK SORUNU VAR”

Tedarik sorununun sadece çip olmadığını belirten Kanca, “Çip en görünür kısmı aslında. Önlenemez bir tedarik sıkıntısı var. Bunun dışında sac parçalarında ve ham maddede tedarik sorunları yaşanıyor. Hem araç imalatçılarında hem de tedarik imalatçılarında sorunlar var ve parça sevkiyatında sıkışıklıklar oluyor. Türkiye aslında diğer ülkelere göre daha az sorun yaşıyor. Türkiye’deki imalatçılar, Avrupa’nın birçok ülkesinde görünen sıkıntıların üstesinden gelmiş durumda. Araç üretimini zora sokmayacak ve yaşanan sıkıntıyı müşteriye yansımayacak şekilde hallediyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

“YANGIN PARÇA PARÇA DEVAM EDİYOR”

“Dünyanın her yerinde ithalatta, ihracatta, hammaddede, çipte, bitmiş parçada sıkıntı var” diyen Kanca, “Uzun yıllar içinde oturmuş bir dengeye sahip olan küresel tedarik zincirinde pandemi ile birlikte kırılmalar başladı. Bunları biz farklı zaman dilimlerinde hissediyoruz. Hindistan’daki bir kırılma 3 ay sonra Avrupa’da, Amerika’daki bir kırılma 5 ay sonra Hindistan’da görülüyor. Bir ülkede sokağa çıkma yasağı uygulandığında, fabrikalar kapandığın başka ülkede açılabiliyor. Aslında ormanda yangın sönmüyor, parça parça yerlerde devam ediyor” dedi.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here