Tekerlekten Gelen Sesin Sebepleri Nelerdir?

0
1258
tekerlekten gelen

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller üzerine yapılan çalışmalardaki temel amaç; içerisinde bulunan yolcuları bir yerden bir yere konforlu, ekonomik ve güvenli bir şekilde götürmektir. Otomobillerin zamanında yapılması gereken bazı bakımları vardır. Bu bakımlar yapılmadığında otomobil sürücüsünü uyarır. Bu uyarılardan biri de tekerlekten gelen sestir. Tekerlekten gelen sesin birçok kaynağı vardır. Ancak sıklıkla karşılaşılan tekerlek bilyasının bozulması ve fren balatalarının bitmesidir. Bu yazımızda sizler için “Tekerlekten Gelen Sesin Sebepleri Nelerdir?” Sorusunu cevapladık.

tekerlekten gelen

Tekerlekten Gelen Sesin Sebepleri

Otomobilin tekerlek bölümünde oluşan arıza, sürüş esnasında ses çıkarmasına neden olabilir. Bu sesin kaynakları, sese göre değişiklik gösterir. Uğultu sesi, tekerlek bilyasından gelir. Sürtme sesi fren balatalarından gelir. Tıkırtı sesi ön takımdaki boşluktan gelir.

Tekerlek Bilyasının Bozulması: Tekerlek bilyasının bozulması, uğultu sesine sebep olabilir. Uğultu sesi ilk zamanlar yüksek hızda duyulsa da sonrasında düşük hızlarda da duyulabilmektedir. Sorunun bir an önce çözülmesi gerekir. Tekerlek bilyası press yardımı ile değiştirilir.

Fren Balatalarının Bitmesi: Sürüş anında yavaşlamak veya durmak için fren pedalı kullanılır. Fren pedalına basıldığında balatalar disk veya kampanayı sıkıştırır. Bu sayede hareket enerjisi sürtünme enerjisine dönüştürülerek durma sağlanır. Zamanla fren balatası biter ve balatanın demir kısmı diske sürter. Sürtme sesi buradan gelmektedir. Bir an önce balata değişimi gerekir. Aksi halde fren diskleriniz de zarar görecektir.

Ön Takım Arızası: Otomobillerin hareketini sağlayan aktarma organlarının ön kısımda bulunanlara ön takım denilir. Ön takım, birçok parçadan oluşur. Bu parçaların zamanla eskimesi ve boşluk yapması, özellikle kasisli yollarda tıkır tıkır se gelmesine sebep olabilir. Ön takım bir rot balans servisi tarafından kontrol edilip arızalı parçaların değişimi sağlanır. Değişim sonrasında rot ayarı gerekip gerekmediği size söylenir. Duruma göre rot ayarı yaptırılır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here