Spor otomobil kullanıcıları için yüksek hızlarda yol tutuş oldukça kritik bir durum. Otomobilin önden çekişli veya arkadan itişli olmasına göre, virajlarda içerideki tekerleğin dönmesi patinaj ihtimalini arttırıp kafadan veya arkadan kaymalara sebep olabilir. Yol tutuşu sadece spor araç kullanıcıları için önemli bir faktör değil tabii ki. Arazi koşullarında kullanılan SUV modelleri de yoldaki engebeler, çamurlu ve karlı yapılar sebebi ile yol tutuşundan ödün verebilmekte. Ancak bu durumun önüne geçmek bazı araç modifikasyonları ile mümkün. Limited slip differential (LSD) adı verilen özel diferansiyel sistemi. otomobillerde tek tekerin yolu tutamadığı durumlarda, yolu tutamayan tekerleğe gücü sınırlar. Gelin birlikte LSD sisteminin detaylarını yorumlayalım.

Typer LSD
Fabrika çıkışı limited slip differential bulunduran Type-r.

2.El Honda İlanları

Diferansiyel Nedir?

LSD kavramından bahsetmeden önce, diferansiyel sisteminin ne işe yaradığını bilmemiz gerekiyor. Diferansiyel iki tekerleğin farklı hızlarda dönebilmesini sağlayan bir dişli kutusudur diyebiliriz. İki tekerin farklı hızlarda dönmesi otomobile viraj karakteristiği kazandıran bir durumdur. Viraja girildiğinde içerideki tekerlek dairesel olarak daha kısa bir yol alacak iken, dışarıdaki tekerlek daha fazla yol alacaktır. Bunun sonucu olarak eğer iki teker aynı hızda dönmüş olsalardı, içerideki tekerlek patinaj çekmeye başlayacak ve otomobilin yol tutuşu ciddi miktarda azalacaktı.

LSD Nedir?

Diferansiyeller yapıları gereği gücü tekerleklere istenilen yönde aktarmak için farklı yapıda dişliler barındırırlar. Otomobilin bir tekeri sürtünme katsayısı düşük bir yüzeyde patinaj çekmeye başladığında diğer tekerleğe tork aktarılmaz. Tork patinaj çeken tekerleğe yönlendirilir. Çünkü yüzeydeki sürtünme katsayısı daha düşüktür. LSD ile patinaj çeken tekerleğe iletilen güç sınırlanır ve patinaja düşmeyen tekerleğe daha çok güç aktarılmış olur. Bu sayede otomobil hareketine sorunsuzca devam eder.

LSD Modeli
LSD viraj performansı için güzel bir modifikasyon tercihi.

LSD Tipleri Nelerdir?

Piyasada birden fazla tipi olmasına rağmen temel prensip yol tutuşu zayıf olan tekerleğe aktarılan gücü sınırlamaktır. Bu sayede şafttan gelen güç, tek tarafta ağırlık kazanmayacak, yolu tutan kısmada bir miktar güç gidecektir. Piyasada 4 tip LSD bulunmaktadır. Bunlar dişli, debriyajlı veya plakalı, sıvı kaplinli ve elektronik yapıya sahiptirler. Eğer spor otomobiliniz ile pistte süre kasmaya çalışıyor ancak virajlarda zaman kaybediyor iseniz, LSD modifikasyonu yapmayı deneyebilirsiniz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here