Otomobillerimizin tekerlekleri ve alt takımı yol ile temasımızı sağlayan yürüyen kısım olarak nitelendirilir. Bir araç satın alırken ilk olarak dikkat etmemiz gereken kısım yürüyen aksamdır. Çünkü yol ile temasın anlık veya sürekli olarak kesilmesi, araç sürücüsünü ve içindekilere tehlikeli anlar yaşatabilir. Her ne kadar yürüyen aksam profesyoneller tarafından kontrol edilse bile, otomobil kullanıcıları olarak bizler de birkaç bilgi sahibi olabiliriz. Örneğin yeri geldiğinde kriko ve stepneyi kullanarak lastik değiştirmeyi ve lastik tamir kitinin nasıl kullanılacağını bilmek araç lastiğinin patladığı durumlarda panik ortamının oluşmamasını ve sorunun çözümünü sağlar. Peki ya stepne veya lastik tamir kiti kullanmak zorunda kalmasaydık? İşte bu durumlarda run flat lastikler yardımımıza koşuyor ve bize ellerimizi kirletmeden en yakın servise kadar sürüş imkanı tanıyorlar. Bu yazımızda run flat lastiklerin avantajlarını ve normal lastiklere göre olan farklarını yorumlayacağız.

Run flat görsel 1
Run flat lastikler güçlendirilmiş yanak yapıları ile lastiği hava basıncı olmadan belli bir süre daha dik tutabilir.

Run flat nedir?

Bu tip lastikler halk arasında patlamayan lastik olarak bilinirler. Aslında bu durum yanlıştır. Run flat lastikler de normal lastikler gibi patlayabilir. Aradaki fark run flatlerin hava basıncının düşmesi sonucu lastiğin içeriden desteklenebileceği omurga benzeri bir yapıya sahip olmasıdır. Ayrıca run flat lastik kullanan otomobillerde stepne veya lastik tamir kiti bulunmaz. Adından da anlaşılabileceği gibi, patlakken belirli bir mesafe gidebilen bir lastik tipidir.

Run flat görsel 2
Lastik yanaklarındaki güçlendirilmiş yapı sarı renkte gösterilmekte.

Normal Lastiklerden Farkı Nedir?

Normal lastik diye tabir ettiğimiz tubeless lastikler, hava basıncının lastiğin iç çeperlerini itmesi sonucu şekillerini korurlar. Tubeless lastiklerin içinde lastiği hava basıncı olmadan şeklini koruyacak fiziksel bir yapı yoktur. O yüzden herhangi bir patlama durumu söz konusu olduğunda, jant doğrudan lastik üzerine biner ve lastik sönmüş olur. Run flat lastiklerde ise, patlama gerçekleştiğinde ya lastiğin güçlendirilmiş çeperleri ya da jant ile lastik arasına yerleştirilmiş omurga benzeri bir yapı, jantın yola oturmasını engeller. Hedef yaklaşık olarak 80 km boyunca otomobile sürüş imkanı sunup en yakın servis noktasına ulaştırmaktır.

aradaki fark
Solda tubeless bir lastik kullanılırken sağda run flat bir lastik kullanılmış.

Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bu lastikler normal lastiklere göre daha ağırdır ve otomobilin ağırlığının artmasında büyük rol oynarlar. Bununla beraber avantajları oldukça fazladır. Otomobil bilgisi olmayan kişiler lastik patladığında yolda zor anlar yaşamakla beraber, run flatler kullanılıyor ise, en yakın servis noktasına kadar sürüş gerçekleştirilir ve otomobil yetkililere teslim edilir. Bu sayede sürücü araca hiç dokunmadan teknik destek alma imkanına sahip olur. Eğer otomobilinizi üzerinde run flatler takılı iken satın aldıysanız, lastikleriniz ömürlerini tamamladığında, normal lastiklere geçiş yapmayın, zira zor bir durumda kaskonuz sizi yarı yolda bırakabilir benden söylemesi.

Run flat görsel 3
Sarı kısım lastiğin yanak kısımlarını destekleyen omurga benzeri bir yapıdır.

2. El BMW İlanları İçin Tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here