Lastik Tamiri Nasıl Yapılır? Maliyeti Nedir?

0
6178

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobilin hareket etmesini sağlayan güç kaynağı motorlarıdır. Motorda yakıt yanar ve hareket oluşur. Motordaki hareket şanzımana aktarılır. Şanzımandan diferansiyele oradan da tekerleklere aktarılır. Tekerleklerden ise lastik vasıtasıyla asfalta aktarılarak hareket sağlanır. Lastikler, şüphesiz aracın en önemli parçasıdır. Lastiklerin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda yol şartları gibi nedenlerden aracın lastiği patlayabilir. Lastik patladığında tamiri mümkün olan bir parçadır. Tabi her zaman tamiri mümkün olmayabilir. Bu yazımızda sizlere; lastik tamiri ve maliyetlerinden bahsedeceğiz.

Lastik Tamiri Nasıl Yapılır?

Lastik patladığı zaman yedek lastiği takarak yolunuza devam edebilirsiniz. Lastik tamir servisine patlak lastiği götürdüğünüzde yapılacak olan ilk işlem, lastiğin patlağını bulmaktır. Lastikteki patlak bölüm yanak kısmında ise tamir mümkün değildir. Yanak bölümünde değilse tamiri mümkündür. Lastik tamir aşamaları ise;

  • Lastik janttan ayrılır.
  • Lastikteki patlak nokta içeriden taşlanır.
  • Yama parçası yapıştırılır.
  • Yama parçası taşlanır ve oraya işlenir.
  • Lastik janta takılır ve kontrolü yapılır.
  • Son olarak balans ayarı yapılarak yerine takılır.

Lastik Diş Derinlikleri

Lastiklerin diş derinlikleri, lastiğin değişime ihtiyacı olup olmadığını anlamak için en önemli ipucunu verir. Genellikle 3 mm altındaki diş derinliği lastik değişim zamanının geldiğini gösterir. Diş derinliğine yırtık, aşınma, kesikler eşlik ediyorsa yine araç lastiklerinin ömrü tükenmiş demektir. Tabanda yanaklarda yırtılma va çatlama varsa kesinlikle lastik değişimi yapılmalıdır.

lastik tamiri

Lastik Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

Özellikle kış öncesinde ve yaz öncesinde yani mevsim geçişlerinde lastik kontrolü yapılmalıdır. Bu kontrollerle yıpranma tespit edilirse lastik değişimi sağlanmalıdır. Ayrıca yazın yaz lastiği ve kışın da kış lastiği kullanmak, aracın performansı, lastiklerin daha uzun süre kullanılabilmesi ve güvenli sürüş için gereklidir.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here