Son zamanlarda artan araba lastik hırsızlığı ile başı dertte olan sürücülerin dertlerine ortak olmak ve belirli çözüm önerileri getirmek adına bir yazı yazdık. Okumaya devam edin.

Yolculuk sonunda evimize geldik ve arabamızı park ettik. Arabanın çalınmasını önleyecek gerekli diğer önlemleri aldık. Peki ya aracın dış kısmında kalan parçaların çalınmasını nasıl önleyebiliriz? Bu parçalardan biri lastik.

Gerekli aparatlar yardımı ile çalınması kolaylaşan lastik hırsızlığını zorlaştırmak veya ortadan kaldırmak için ne yapabiliriz inceleyelim.

Trafik Yoğunluğu Olan Bölgeye Park Edin

Arabanızı trafik yoğunluğu olan bir bölgeye park etmeniz hırsızların çekinmesine neden olacak ve ulu orta hırsızlık işlemini gerçekleştirmelerini engelleyecek. Tenha bir yerde hırsızlık yapma eylemi daha kolay olurken dikkat yoğunluğu yüksek olan bölgelerde bu oldukça zordur.

Hareket Sensörlü Araç Alarmı

Hırsızlık olaylarına karşı en sık kullanılan korunma yöntemlerinden biri de hareket sensörlü araç alarmıdır. Tekerlek çalınmasına karşı da etkin bir rol oynayan bu sistem aracınıza temas edilmesi veya sensörler yardımıyla hareket algılanması durumlarında etkin hale gelerek telefonunuza sinyaller gönderebiliyor.  Hızlı bir iletim sağlayan sistem  lastik hırsızlığı ve aracınızın çalınma şansını da o kadar azaltıyor.

Hareket Sensörlü Kamera

Aracınızın etrafında şüpheli kişilerin bulunduğunu tespit eden gece ve gündüz kaydı yapıp anlık olarak size mesaj gönderen bu kameralar oldukça başarılı. Arabanın ön bölgesine yerleştirilen kameralar tekerleği çalma girişiminde bulunan hırsızlarının eğilme hareketini net bir şekilde yakalayacağı ve yüzünü çekeceği için polise gittiğiniz zaman kanıt sunmanız çok daha kolay olacaktır.

Hareket Sensörlü Kamera

Tekerlekleri Düz Bırakmayın

Bijonlar eğer tekerlek düz bir şekildeyse sökülmesi veya gevşetilmesi daha rahat olur. Tekerleği bir tarafa çevrilmiş bir şekilde bırakırsanız bijonların gevşetilmesi zor olacaktır. Ancak çok iyi ekipmanlarla tekerleğinizi sökme girişiminde bulunurlarsa bijonlar daha fazla dayanamayacak ve kendini salacaktır.  Böyle bir durumla karşılaşmamak için yöntemlerimizin hemen hepsini uygulamanız sizin yararınıza olacaktır ve lastik hırsızlığı oranını düşürecektir.

Arabayı Kaldırıma Sıfırlayın

Hırsızların tekerlek çalma girişimlerini engelleyici diğer yöntemlerin yanında daha basit ama etkili yöntemlerden biri de arabanızın kaldırıma sıfır olması. Kaldırımın yüksek olmasına dikkat edin. Kaldırım ne kadar yüksek olursa hırsızın hareket alanı o kadar kısıtlanacaktır. Uygulayacağınız bu basit yöntemler ile lastik hırsızlığı konusunda ustalaşmış hırsızların önüne ket vurmuş olacaksınız.

Tekerlek Kilitleri Kullanma

Tekerlek veya jant kapağı hırsızlıklarını önlemek için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri de tekerleklere kilit vurma yöntemidir. Bu metal plakalar tekerlek bijonuna ulaşılmasını imkansız kılar. Arabanızı park ettikten sonra tekerleklerinize kilit vurup güvenle evinize gidebilirsiniz. Her park işleminden sonra tekerleklerinize bu plakaları yerleştirmek bir süre sizi bıktıracaktır ama gerekli önlemi her daim almanız hırsızların şansızını azaltacaktır. Sonuçta hırsızların ne zaman ve nasıl hırsızlık girişiminde bulunduklarını bilemeyiz.

Tekerlek Kilidi

Özel Bijon Vidaları

Özel bijon vidaları sadece tek bir bijon anahtarıyla açılabilir. Hal böyle olunca hırsızların elindeki bijon anahtarı yuvaya oturmayacağı için hırsızlar tekerleğinizi çalmadan pes edeceklerdir.

Bijon Vidaları

Park Alanınıza Kamera Yerleştirin

Yöntemler bazen inatçı hırsızların gazabına uğrayabiliyor. Arabanıza temas edildiğinde veya yakınından bir hırsız geçtiği zaman size haber verecek teknik bir donanıma sahip değilseniz hırsızın arabanızın tekerleğini çalmak için uzun bir vakti olacak demektir. Bu vakti iyi değerlendiren ve en sonunda tekerleğinizi çalan hırsızı yakalamak için arabanızın bulunduğu alanı gösteren bir kamera yerleştirebilirsiniz. Kanıtlarla gerekli kuruma başvurmanız sizin yararınıza olacaktır ve hırsızın yakalanmasını kolaylaştıracaktır.

Aracınızı Kamufle Edin

Aslına bakarsanız bu yöntem size saçma gelebilir. Arabamızı kapatmak hırsızı neden caydırsın ki sorusunu kendi kendinize sorabilirsiniz. Ancak aracınızı sıkı bir şekilde kamufle edip üzerini örtmeniz arabanızın tekerleklerini de örteceği için, hırsızın tekerlek çalmak için getirdiği ekipmanların bijon cıvatalarına uyuşup uyuşmayacağını hemen idrak edememesine neden olacaktır. Bu ikilemde gidip gelen hırsız etraftaki diğer arabalara yönelip sizin arabanızı es geçebilir. Bunlar tabi ki bir ihtimal ancak denemeye değer.

Araba Örtüsü

 

Kaynak

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here