OSD Başkanı: Yerli araçların üretim maliyeti 5 ayda yüzde 15 arttı!

0
1598
Yerli Araçların Üretim Maliyeti Arttı

OSD (Otomotiv Sanayi Derneği) Başkanı Cengiz Eroldu, yaşanan tedarik problemleri dolayısıyla yerli araçların üretim maliyeti arttığını belirterek otomobil fiyatlarında artış olacağını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde basın mensuplarıyla bir araya gelen Eroldu, otomobillerin vergisiz fiyatlarına gelen %15 zammın üzerine gelecek olan ÖTV ile birlikte otomobil fiyatlarının daha da yükseleceği belirtti. Ayrıca 2027 yılından sonra içten yanmalı otomobil üretiminin de imkansız olduğunu ekledi.

2027’den Sonra İçten Yanmalı Motorlu Araç Üretmemiz Zor!

Otomobil Fiyatlarındaki Artış

Türkiye’de içten yanmalı araç üretiminde 2030’un ilerisine gidemeyeceğini belirten Eroldu,

“Bir kere 2027’de Euro 7 var, hem de GSR var. İçten yanmalı motorların ömrü için 2027’den sonrası çok zor. Avrupa odaklı bir pazarımız var ve etrafımızda satacağımız başka pazar yok. Rusya’da iş yapmak kolay değil, İran’ın başka dertleri var, Afrika ülkeleri ortada. Türk otomotiv ana sanayi elektrifikasyona hazır ve birçoğu başladı. Bu oyunun dışında kalan kimse yok. Burada bizim yapmamız gereken, yan sanayi parkımızı geliştirmemiz lazım. Türkiye’de yerli payını çok azaltmamamız lazım. O bir tehdit olur. Onu iyi yönetmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Yerli Araçların Üretim Maliyetindeki Artışın Yüzde 5’i Kur Kaynaklı!

osd cengiz eroldu

Aynı zamanda Tofaş’ın üst düzey yöneticisi olan Eroldu, artışın yüzde 5’inin kur kaynaklı olduğunu belirterek;

“Kendi şirketimden örnek vermem gerekirse, bunun 5 puanı kur artışı. Üzerine yüzde 10’luk ham madde malzeme artışını ekliyoruz. Tabi ki enflasyon etkisi de var. Bunlar araçların vergisiz fiyatlarındaki artışlar. Bir de üstüne ÖTV kalemlerindeki artışları eklemek lazım. O zaman katlanıyor. Buna rağmen herkes; ‘Kurlar yüzde 5 artarken niye fiyatlar daha fazla arttı’ diye soruyor. Otomotiv sanayi hiçbir zaman fırsatçılık yapan bir sanayi olmadı, olamaz da. Zaten sonuçta rakamlarımız ortada” dedi.

Yılın ilk çeyreğinde Yerli Araç Üretimi %20 Oranında Azaldı!

OSD’nin paylaştığı verilere göre 2022’nin ilk çeyreğinde üretimde toplam %9, otomobil üretiminde ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %20 oranında azalma yaşandı. Bu döneme kadar 229.200 adet otomobil üretildi. Fakat ürün tedariğinin yılın ikinci yarısında iyileşeceğini varsayarak yıl sonunda üretimin %10-%18 oranında artacağını bekliyoruz.

Sıfır KM Modelleri Fiyatları ve 2022 Paketleri

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here