OSD, Yılın İlk Yarısına Ait Raporlarını Açıkladı!

0
607
yılın ilk yarısı verileri

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), yılın ilk yarısı için verileri açıkladı. Ocak-Haziran arası dönemdeki üretim ve ihracat raporları belli oldu.

Yılın İlk Yarısında Üretim Oranları

Gelen verilere göre geçen yıla kıyasla Ocak-Haziran arası dönemde üretilen toplam otomotiv yüzde 2 artış gösterdi. Böylece 649 bin 311 adet oldu. Otomobil üretiminde ise yüzde 8 düşüş yaşandı ve 382 bin 947 adet gerçekleşti. Aynı zamanda traktör üretimi ile birlikte toplam üretim 673 bin 991 adet oldu. Toplam otomotiv kapasite kullanımı ise yüzde 67 olarak gerçekleşti. Ayrıca hafif araçlarda bu oran yüzde 67 iken kamyon grubunda yüzde 88 oldu. Ek olarak otobüs-midibüs grubunda ise yüzde 33 ve traktör grubunda oran yüzde 66 olarak gerçekleşti. Geçen yıla kıyasla baktığımız zaman yılın ilk yarısında yüzde 19 oranında artış gerçekleşti. Oranlar ise şu şekilde;

  • Ağır ticari araç grubu: yüzde 26 artış
  • Hafif ticari araç grubu: yüzde 18 artış
  • Toplam ticari araç üretim oranı: yüzde 19 artış ve 266 bin 364 adet.

Otomotiv pazarına göre baktığımız zaman yılın ilk yarısında geçen yıla göre oranlar şu şekilde;

  • Ticari araç pazarı: yüzde 4 azalış
  • Hafif ticari araç pazarı: yüzde 6 azalış
  • Ağır ticari araç pazarı: yüzde 3 artış

yılın ilk yarısı verileri/üretim

İhracattan Alınan Toplam Pay Yüzde 12,1

Ocak-Haziran arasındaki dönemde otomotiv ihracatı geçen yıla göre adet olarak yüzde 1,2 artış gösterdi ve 466 bin 995 adet gerçekleşti. Otomobil ihracat oranı yüzde 9 düşüş yaşadı ve 271 bin 54 adet olarak gerçekleşti. Aynı zamanda traktör ihracat oranında yüzde 13 artış gerçekleşti ve 8 bin 906 adet oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) göre, yılın ilk yarısında otomotiv sanayi ihracatından toplam yüzde 12,1 oranında pay alındı. Böylece sektörel ihracat sıralamasında ikinci sırada bulundu.

Yılın İlk Yarısında 15,5 Milyar Dolarlık İhracat

yılın ilk yarısı verileri/ihracatGeçtiğimiz yıla kıyasla yılın ilk yarısında toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 5 artış gösterdi. Aynı zamanda euro bazında baktığımız zaman bu oran yüzde 16 olarak artış gösterdi. Ocak-Haziran arası dönemde toplam otomotiv ihracatı ise 15,5 milyar dolar oldu. Fakat otomobil ihracat oranında yüzde 7 düşüş yaşandı ve 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Euro bazında baktığımız zaman otomobil ihracat oranı yüzde 3 arttı ve 4,1 milyar euro olarak gerçekleşti. Ayrıca Ocak-Haziran arası dönemde dolar bazında sanayi ihracatı yüzde 4 artış gösterdi. Ek olarak tedarik sanayi ihracatında ise bu oran yüzde 7 artış gösterdi.

Otomotiv Pazarı, 10 Yıllık Ortalamaya Göre Yüzde 3 Arttı

Geçen yıla kıyasla toplam otomotiv pazarı yüzde 9 küçüldü ve 375 bin 683 adet gerçekleşti. Yılın ilk yarısı için son 10 yıllık ortalamaya baktığımız zaman toplam pazarda yüzde 3 artış gözlemlendi. Bu durumda otomobil pazarında da yüzde 4 artış oldu. Ayrıca ağır ticari araç pazarında yüzde 10 artış oldu. Ancak hafif ticari araç pazarında oran geçen yıla göre paralel olarak gerçekleşti. Aynı zamanda bu dönemde yerli araç otomobil satışları yüzde 39 olarak gerçekleşti. Hafif ticari araç pazarında ise bu oran yüzde 59 oldu.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here