Araç Aksesuarlarında ÖTV Düzenlemesi

0
2217
Araç Aksesuarlarında ÖTV Düzenlemesi

Araç aksesuarlarında ÖTV düzenlemesi geldi. Geçtiğimiz günlerde ÖTV yetkisi Cumhurbaşkanına devredilmişti. Bunun ardından ise ikinci el araç fiyatlarında düşüş gerçekleşmişti. Fakat kullanıcılar araç aksesuarlarının oluşturduğu fiyat farkından da şikayetçi durumdalardı. Bu konu hakkında bir düzenleme geldi. Bu kapsamda, motorlu araç ticareti ile uğraşan ÖTV mükelleflerince taşıt tesliminden sonra satılan araç için yapılan aksesuar, boya koruma, kuaför, ek garanti ve benzeri ek paketlerden ÖTV alınmayacak. Bu kapsamda, bu değişiklikten dolayı ikinci el araç fiyatlarında bir indirim daha gözlemlenmesi muhtemel. Detayları siz değerli okuyucularımız için derledik.

İlk Satımdan Önce Eklenen Araç Aksesuarlarında ÖTV Değişikliği Yapılmadı

Araç aksesuarlarında ÖTV düzenlemesi gerçekleşti. Bu kapsamda yapılan düzenlemeden ikinci el piyasası olumlu yönde etkilenecek gibi gözüküyor. Fakat düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından tüketiciler düzenlemeyi yanlış anladılar. Bu konuda ise Hazine ve Maliye Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre aracın ilk tescilinden sonra yapılan ek paketlerden ÖTV alınmayacak. Fakat ilk alım esnasında, araç aksesuarları ÖTV’ye tabi olmaya devam edecekler. Kısaca aracın ilk satışı gerçekleşmeden yapılan aksesuar satışları ÖTV’ye tabidir.

araç boyama

Haksız Rekabet Ortadan Kalktı

OYDER (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği) Başkanı Dr. Altuğ Erciş konuyla ilgili bazı açıklamalar yaptı. Erciş’e göre yapılan düzenleme ile birlikte haksız rekabet yaratan çok önemli bir unsur yürürlükten kaldırıldı. Ek olarak ise Erciş ”Yeni araç alımlarında müşterilerimiz tarafından talep edilen ve aksesuar adı altında toplanan tüm mal ve hizmetlerin satışı, geçmiş tebliğ ile Yetkili Satıcılar tarafından gerçekleştirilirse yasal düzenlemenin açık olmaması sebebiyle ÖTV matrahına dahil ediliyor ve hem aracın hem de mal ve hizmetlerin bedeli ÖTV oranında artıyordu. Serbest rekabet ortamının doğal akışına aykırı olan bu durumun yeni tebliğ ile değiştirilmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu konuda meslektaşlarımıza her türlü yapıcı ve olumlu desteği veren başta T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililere içten teşekkürü bir borç biliyor, şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here