Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) 7 Aylık Verileri Açıkladı!

0
1088
Otomotiv Sanayi Derneği

Otomotiv Sanayi Derneği düzenli olarak açıkladığı raporlarda temmuz ayına kadar ki verileri yayınladı. Türkiye otomotiv sanayisine yön veren kuruluşu olan Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), 2020 yılı bandında Ocak-Temmuz dönemine ait üretim ve ihracat verileri ile pazar satış rakamlarını açıkladı. Yılın ilk 7 ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 636 bin 757 adet gerçekleşti. Otomobil üretimin de ise yüzde 24′ lük bir dilim azalarak 440 bin 103 adet oldu. Bu da oto sanayide ileri seviyede olan Türkiye için önemli bir gelir kaybı olarak kayda geçti. Traktör üretiminde ise toplam üretim 653 bin 592 adete ulaştı. Ocak-Temmuz döneminde ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 32 daralırken, Türkiye ekonomisi ağır kayıplar yaşadı. Ağır ticari araç grubu üretimindeki daralma ise yüzde 16 bandında gerçekleşerek raporlara kaydedildi.. Hafif ticari araç grubunda ise yüzde 33 oranında ki daralma ekonomiyi de derin olarak etkilemiş durumda.

Otomotiv Sanayi Derneği

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD); Otomobil Üretimi Pazarı Yüzde 27 Küçülttü.

Otomotiv Sanayi Derneği’nin açıkladığı rapora göre bu dönemde, toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 636 bin 757 adet gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 32 daralırken, ağır ticari araç grubu üretimindeki daralma yüzde 16 olarak gerçekleşti. Hafif ticari araç grubunda ise yüzde 33 oranında daralma yaşandı. Pandemi neticesi ile üretimleri aksatan fabrikalar kepenk indirdi. 1 Haziran normalleşme döneminin ardından fabrikalarda üretimi başlayan araçlarda şu an tam kapasite ile üretilmiyor. Normalleşme sürecine devam eden otomotiv sanayinin ilk yedi aylık dönemde kapasite kullanım oranı yüzde 55 seviyesinde gerçekleşti. Bu da fabrikaların üretim olanaklarının sadece yarısını kullandığı anlamına geliyor. Şu anki durum ise verilen Otomobil siparişlerinin neden geç geldiğini açıklar nitelikte.

İhracat Rakamları da Açıklandı!

Otomotiv Sanayi Derneği’nin açıkladığı rapora göre; Yılın ilk yedi ayında toplam ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 36 azalarak 480 bin 425 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 32 oranında azalarak 333 bin 725 adete ulaşarak 2019 yılında ki verileri aratır oldu. Ticari araç ihracatı ise yüzde 44 azalarak, yarı yarıya ivme kaybetti. Traktör ihracatı ise 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 22 azalarak 7 bin 450 adet olarak gerçekleşti. Bu pandemi durumunda en ağır yaraları alan oto sanayi, ihracatta tüm kulvarlarda geride kalmış durumda.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here