Türkiye otomotiv sektörünün en köklü kuruluşları arasında yer alan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 48’inci Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Geçen yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı devralan Cengiz Eroldu, bu yılki Genel Kurulda da Başkan olarak seçildi.

13 büyük üyesiyle Türkiye otomotiv sanayisine yön veren Otomotiv Sanayii Derneği, gerçekleştirdiği Genel Kurulda pek çok önemli temsilci ve paydaşı bir araya getirdi. Bu önemli günde, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra kamu temsilcileri ve sektör paydaşları yer aldı. Genel Kurulun konusu ise deprem felaketi ve sonrasındaki etkiler üzerinde yoğunlaştı. Otomotiv sanayisinin bu süreçteki çalışmalarına yer verilirken aynı zamanda bu sanayi kolunun ekonomiye olan katkısına da dikkat çekildi.

“Ülkenin değer yaratmaya devam etmesi lazım”

OSD’nin yeni döneminde Cengiz Eroldu yeniden Başkanlık koltuğuna oturdu. Diğer yandan bir önceki dönemde olduğu gibi Başkan Vekili Süer Sülün, Başkan Yardımcıları Münür Yavuz, Erdoğan Şahin, Aykut Özüner ve Muhasip Üye Yusuf Tuğrul Arıkan oldu. Başkan Cengiz Eroldu, Genel Kurul’daki konuşmasında deprem konusunun üzerinde durdu. Konuya ilişkin üzüntüsünü ifade eden Eroldu, deprem sonrası süreç hakkında şunları söyledi: “Bu felaketlerin ve yaşadığımız sorunların üstesinden gelmenin en önemli yolu da ülkenin üretmeye ve ihraç etmeye devam etmesidir. Ülkenin değer yaratmaya devam etmesi lazım. Bu da aslında otomotiv sanayimize bu sene daha da önemli sorumluluklar getirmiş durumda

OSD genel kurulu

 

“Avrupa’nın kaç ülkesinde böyle bir tablo görebiliriz?”

Türk otomotiv sektörünün 2022 değerlendirmesini de yapan Başkan Eroldu, ihracatta yaklaşık 1 milyon adetle yüzde 4’lük bir büyüme gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Böylece toplam ihracatın da 31,5 milyar dolar olduğunu aktardı. 9,1 milyarlık dış ticaret fazlasıyla kapanan 2022 sonrası otomotiv sanayisinin, Türkiye’nin büyümesine ve gelişmesine hizmet ettiğini önemle vurguladı. Konuya ilişkin sözlerine ise şu şekilde devam etti: “Türk otomotiv sanayinin ürettiği yerli ürünlerin iç pazar payı, otomobilde %39, hafif ticari araçlarla %59, kamyonlarda %65, otobüslerde %100, traktörlerde de %90 mertebesinde. Bu aslında 2 şeyi gösteriyor: Bir tanesi ticari araç ve traktördeki yerli araç payının çok yüksek olması. İkincisi, otomotiv sanayinin ülkenin büyümesine nasıl destek verdiği. Özellikle ağır ticari araçlarda ve traktörde neredeyse ülkenin ihtiyacının tamamını yerli sanayiciler karşılayabiliyorlar. Bugün Avrupa’nın kaç ülkesinde böyle bir tablo görebiliriz? Herhalde 2-3 ülkede ancak böyle bir sonuç ortaya çıkabilir. Yani böylesine büyük ve önemli bir otomotiv sanayine sahip olmak aslında hepimizin gururudur.

Türkiye, En Çok Araç Üreten 13. Ülke 

Cengiz Eroldu, konuşmasına devam ederken 2022 yılındaki dünyanın en çok araç üreten ülkeleri sıralamasında Türkiye’nin 13. sırada olduğunu hatırlattı. Bununla birlikte Türkiye otomotiv sanayisinin global arenadaki başarılı konumuna dikkat çekti. Otomotiv sanayinin büyümesi hakkında görüşlerini dile getiren Eroldu: “Tüm bunlar, son 50 yıl boyunca Türk otomotiv sanayisinin taş üstüne taş koyarak geldiği sonuçlardır. 2023 yılına da aslında iyi bir başlangıç yaptık. Baktığımız zaman; ilk 2 ay sonuçlarında toplam üretimimiz yüzde 14 artış gösterdi. Diğer taraftan ihracatımızda da yüzde 8’lik bir artışla ilk 2 ayı kapattık ve bu tablo da bizi 2023 yılı için ümitlendiriyor.” dedi.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımıza göz atmak için buraya tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here