Ocak-Eylül arası dönemde Türkiye otomobil üretimi artışa geçti. Türkiye Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2022 yılının ilk 9 ayına dair üretim ve ihracat verilerini paylaştı. Bu verilere göre yılın ilk 9 ayında toplam üretim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 arttı. Bununla beraber toplam üretim seviyesi 962.18 adet olarak gerçekleşti. Bu verilerle ilgili tüm detayları siz değerli okuyucularımız için derledik.

Türkiye Otomobil Üretimi Her Alanda Arttı

Türkiye Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2022 yılının Ocak-Eylül dönemine dair üretim ve ihracat verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye otomobil üretimi, geçen yılın aynı dönemine karşılık yüzde 4 arttı ve 962.18 adet olarak gerçekleşti. Ayrıca buna traktör üretimini de dahil ettiğimizde toplam üretim 996 bin 926 adedi buldu. Bu artış ise sadece toplam üretimde gerçekleşmedi. 2022 yılının Ocak-Eylül arası döneminde her alanda üretim artışı sağlandı. Verilere göre bu dönemde otomobil üretimi  571 bin 6 adet oldu. Diğer yandan toplam ticari araç üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış sağladı. Ticari araç üretimi verilerine ayrı ayrı bakacak olursak ise; ağır ticari araçlarda üretim yüzde 33 artarken, hafif ticarilerde de yüzde 10’luk bir artış yaşandı.

Bu dönemde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı da yüzde 66 oldu. Araç grubu bazında kapasite kullanımı ise, hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 85, otobüs-midibüs grubunda yüzde 36, traktörde yüzde 62 olarak gerçekleşti.

Türkiye otomobil üretimi

Toplam Pazarda İse Daralma Yaşandı

2022 yılının ilk 9 ayında Türkiye otomobil üretimi artarken toplam pazar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 daraldı. Bunun sonucunda toplam pazar seviyesi 549.630 seviyesine geriledi. Otomobil pazarı da bu dönemde yüzde 8 daraldı ve 339.244 adet oldu. Fakat bu dönemde ticari araç pazarı büyümeye devam etti. Buna göre toplamda ticari araç pazarında yüzde 2’lik bir büyüme meydana geldi. Bu orana göre ağır ticari araç pazarı yüzde 22 büyüme sağladı. Diğer yandan hafif ticari araç pazarı ise yüzde 2 oranında azaldı. Diğer yandan ise aynı dönemde ithal hafif ticari araç satışları yüzde 14’lük bir düşüş yaşadı. Fakat yerli hafif ticari araç satışları yüzde 9 oranında arttı. Toplam otomobil satışlarında ise yerli araç payı yüzde 39 oldu. Diğer yandan hafif ticari araç satışlarında yerli payı ise yüzde 59 olarak gerçekleşti.

 

Türkiye İhracat Verilerini Öğrenmek İçin Tıklayınız⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here