Metalik Boya Nedir? Normal Boyadan Farkları Nelerdir?

0
6375
Metalik Boya mavi

Otomobillerin modeli ne olursa olsun şüphesiz aracı gösteren en önemli nokta rengidir. Sadece renk değil; otomobil severleri derinden etkileyen şey araç renginin ışık altındaki yansımasıdır. Otomobil boyaları, teknolojinin gelişmesiyle paralel olarak gelişmiştir. Bazı otomobiller, renk olarak göze çok hoş çok parlak gelse de kimi otomobiller de sıfır km dahi olsa çok bir albenisi olmamaktadır. Otomobil satın almak isteyenlerin dikkat ettiği, otomobili çok daha güzel gösteren bir etmen Metalik renge sahip olmasıdır. Opak boyalı araçlar ne kadar uğraşılsa da parlamamaktadır. Ancak metalik boyalar göze oldukça hoş gelmektedir. Peki metalik boya ile normal boya arasındaki bu devasa fark neyden kaynaklanır? Detaylar yazımızın devamında. Metalik Boya Nedir? Normal Boyadan Farkları Nelerdir?

Metalik Boya Nedir?

1960 yılında ortaya çıkan Metalik boya, otomobil endüstrisinde büyük bir role sahip oldu. Metalik boyaların ortaya çıkmasıyla birlikte otomobil boyaları çok daha sağlam bir hale geldi. Metalik boya dışında farklı çeşitlerde boyalar da üretiliyordu. Metalik boyalar, daha sağlam olmakla birlikte aracı çok daha güzel gösteriyordu. Üretildiği dönemden bu yana opak boyalara göre çok daha fazla tercih edildi. Ancak metalik boyaların üretim aşaması diğer boyalara göre farklı, basit tekniklerle üretilemiyor. Çok fazla katmanı bulunan metalik boyanın üretilmesi çok daha zor. Bu sebeple ise maliyeti daha fazla. Metalik boyanın en alt tabakası renk pigmentlerinin bulunduğu boyadan oluşuyor. İlk katman oldukça hassas yapıdadır. Parlak olmayan bir görüntüsü vardır. Ancak boya üzerine uygulanan cila ile birlikte boyanın çok daha parlak olması sağlanır. Bu cila aynı zamanda boyayı korur. Metalik boyanın adı, ilk katman içerisinde bulunan çok küçük metal parçacıkların bulunmasından gelmektedir. Metalik boyaların daha güzel gözükmesinin en büyük sebebi bu özelliğidir. Metalik boyanın üretiminin zorluğundan bahsettik. Metalik boyaların uygulaması da bir hayli zordur. Lokal boyama işlemi mümkün değildir.

Metalik Boya siyah

Metalik Boya Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Otomobillerin parlak gözükmesi, birçok otomobil sahibinin olmasını istediği şeydir. Aracı sıfır dahi almış olsa bir süre sonra aracın rengi matlaşır. Bu durumu geciktirmenin en kolay yolu ise; aracı ph 0 oto şampuanları ile yıkayıp düzenli olarak cilalamaktan geçer. Boyanın zarar görmesine neden olan etkenler; UV ışınları, toz kalıntısı, asit yağmuru, zift ve taşlardır. Bu etkenlerden korunmak için bazı yöntemler vardır.

  • Aracı oto şampuanları ile yıkayın.
  • Aracınızı yıkarken fırça kullanmayın.
  • Pasta cila uygulamasını gerektiği zaman yapın.
  • Her yıkama sonrasında boya koruma uygulayın.
  • Aracınızı kapalı garajda muhafaza etmeye çalışın.
  • Tazyikli suyu direkt olarak vurmaktan kaçının.
  • Yıkama sonrasında aracınızı kurulayın bu sayede araçta su lekeleri oluşmaz. Su lekeleri zamanla kalıcı izler bırakabilir.

Aracınızın uzun bir süre parlak kalmasını ve boyanın korunması için önerilen yöntem buharlı yıkamadır. Aracınızı belirli aralıklarla buhar ile temizletin. Bu sayede boya daha canlı gözükecektir. Aracın her zaman parlak olması hiçbir zaman eskimemesi anlamına gelir. Aracınızın temizliğinde kalitesiz kimyasal maddeler yerine kalitesi herkes tarafından bilinen maddeler kullanılmalıdır.

Metalik Boya Nedir?

Metalik Boyanın Normal Boyadan Farkları Nelerdir?

  • Metalik boya içerisinde metal parçacıklar bulunurken normal boyada bulunmaz.
  • Normal boya uygulamasında herhangi bir vernik gerekmezken metalik boya uygulama sonrası vernik atmak gerekir.
  • Normal boya uygulama işleminde sertleştirici boya karışımına eklenirken Metalik boyada sertleştirici verniğe eklenir.
  • Metalik boya Opak boyaya göre daha parlak ve daha canlı gözükür.
  • Opak boya renkleri metalik boyalara göre daha pasteldir.
  • Metalik boya opak boyaya göre çok daha dayanıklıdır.
  • Opak boyalarda kolay bir şekilde lokal boyama işlemi yapılabilirken metalik boyama işleminde lokal boya yapılamaz.
  • Opak boya işleminde araçta göze batan bir renk ayrımı olmaz. Ancak metalik boya işleminde sonradan boyanan parça sırıtıp göze batar.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here