Oto Pazarları Açıldı, İzmit Oto Pazarında Durum Nasıl?

0
3125

Pandemi sebebiyle otomobil üretim ve tedariğindeki aksaklıklar, otomobil fiyatlarının artış göstermesine sebep oldu. Ayrıca sosyal mesafenin öneminin artması, insanları toplu taşımadan ziyade özel araç kullanımına yöneltti. Bu durum da talepte oluşan artışı beraberinde getirdi. Sıfır otomobil olmayışı araç almak isteyenleri 2.el araçlara yöneltti. Bu durum otomobil fiyatlarını 2’ye katladı. İlk zamanlar otomobil fiyatları yükselse de satışlar gerçekleşiyordu. Ancak yasakların gelmesi ile birlikte 2.el piyasası durma noktasına gelmişti. Aşılamanın da etkisiyle yasakların kalkması, tatil mevsiminin gelmesi ve bayramın yaklaşması otomobil piyasasının hızlanacağını düşündürüyordu. Yasakların kaldırılması ile birlikte oto pazarları açıldı. Aradan geçen uzun zaman sonrasında sizler için oto pazarının ilk haftasına gittik. Kocaeli’nin İzmit ilçesinde pazar günleri kurulan İzmit Oto Pazarında durumlar nasıl? Yazımızın devamında pazardaki otomobil piyasasından ve hareketlilikten bahsedeceğiz.

İzmit Oto Pazarı

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan İzmit Oto pazarı; İzmit oto sanayisinin doğu bölümünde kalıyor. 2 farklı otopark ve otoparkın çevresinde park halindeki araçlar sahipleri tarafından satışa sunuluyor.

Oto Pazarları Açıldı İzmit Oto Pazarında Durum Nasıl?

İzmit Oto Pazarı Bomboştu

Aradan geçen uzun sürenin ardından tekrar açılan araba pazarında bayramın da yaklaşmasıyla yoğun bir kalabalık bekliyorduk. Ancak otoparkların biri kısmen boş, diğeri ise tam kapasite ile dolu değildi. Pandemi öncesinde bu otoparklarda yer bulmak oldukça zordu. Araç sahipleri belki de oto pazarlarının açılacağı bilgisine sahip değildi. Hava durumunun pek iyi olmaması da pazardaki yoğunluğun az olmasının etkenlerinden biridir. Ayrıca otomobil fiyatlarının değişkenliği insanları araçlarını değiştirmekten alıkoymaktadır. Ayrıca araç sahipleri aracını pazara götürüp satmak için uğraşmak yerine arabam.com’a ilan vererek kolay bir şekilde aracının değerini öğrenip satışa sunabiliyor. Hiç uğraşmak istemeyenler ise Trink Sat uygulamasından kolay bir şekilde aracını satabiliyor.

Pazarda Hangi Araçlar Bulunuyordu?

İzmit oto pazarında geçtiğimiz hafta otomobil, kamyonet, SUV, tarzı araçlar bulunsa da büyük yoğunluk otomobildi. Otomobiller ise 1985 ile 2021 model yılları arasında birçok çeşit olarak mevcuttu. En sık görmüş olduğumuz eski model otomobiller; Renault Broadway ve Tofaş yeni model araçlarda ise; Fiat Egea ve Renault Symbol’dü.

Araç Fiyatları Nasıldı?

Yasakların bitmesi, tatil sezonunun açılması ve Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte talepte artış bekleniyordu. Bu durum fiyatlara artış olarak yansır diye düşünüyorduk. Kimi araçlar piyasa fiyatına göre çok yüksek fiyattan satışa sunmuştu. Ancak pandemi sebebi ile zor durumda olan kişiler ise aracını piyasa fiyatında veya biraz daha alt bir fiyata satışa sundu.

oto pazarları açıldı

Araç Satışı Oluyor mu?

Oto pazarında yaklaşık 6 saat bulunup araç sahipleri ile sohbet ettik. Şahit olduğumuz araç satış sayısı sadece 5 taneydi. Bu araçlar ise Renault 9 Spring, Fiat Egea, Honda Civic, Ford Focus ve Renault 19’du. 100’lerce aracın satış için gelip az bir kısmının satılması ya fiyatlarda bir sorun olduğunun ya da insanların araç almaya değil bakmaya geldiğinin bir göstergesidir. Otomobil fiyatları aşırı yüksek bu bir gerçek. Ancak otomobil bayilerinde çok büyük kampanyalar oluşturulmaz ise fiyatlar daha da düşmez. Araç almak isteyenler kampanya için bekleseler de her ay sıfır araç fiyatlarında artış gerçekleşiyor. Haliyle bu durum otomobil piyasasına yansıyor.

oto pazarları açıldı
Oto pazarları açıldı satışlar nasıl?

Otomobil Yatırım Aracı Olmamalı

Pandemi öncesinde insanlar uygun fiyata çok daha yeni ve iyi araçlar alabiliyordu. En basitinden 50 bin ₺’ye 2010 model üstü araç alınabilirken günümüz şartlarında 50 bin ₺’ye alınabilecek araç kalmadı. Bu durumun en büyük sebebi otomobillerin yatırım aracı olarak kullanılmaya başlanmasıdır. Pandemi ile beraber her meslek grubundan oto al-sat işlemi yapılmaya başlandı. Mesleki Yetki Belgesi uygulaması, bu durumun önüne geçmek için çıkarılsa da al-satçılığın önüne geçebilmiş değildir. Yatırım yapmak isteyenler sıfır araç alıp kapalı otoparka çekip beklemede kalıyorlar. 2 ay sonra aracın fiyatı artmış olacağından aracı daha yüksek fiyata satabiliyorlar.

Fiyatlar Düşer mi?

2.El otomobil fiyatlarının düşmesi için sıfır otomobil fiyatlarının düşmesi gerekir. Son zamanlarda otomobil üretimini derinden etkileyen Chip krizi nedeniyle sıfır otomobiller, oluşan talebe cevap vermekte güçlük çekiyor. Bu sebeple otomobil bayilerinin kampanya yapması çok fazla beklenmiyor. Chip krizinin bitmesi ile birlikte sıfır otomobil kıtlığı azalacak ve fiyatlar normal seviyeye inecek kanaatindeyim.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here