Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri IX olarak derlediğimiz yazı serimizin dokuzuncunu sunuyoruz. Ancak öncelikle sürücü yardım sistemleri hakkında genel bilgi edinmek için linkini bıraktığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sürücü Yardım Sistemleri; Park Yardımı ve Garaj Yardımı

Park Yardımı ve Garaj Yardımı ayrıca Park Giriş/Park Çıkışı Yardımı veya Garaj Pilotu olarak bilinir. Bu sistemde her bir araç tipinin ultrasonik sensörleri ve ayrıca çevre görüş kameraları veya lazer tarayıcılar bulunuyor. Sensörler uygun uzunlamasına ve çapraz park yerlerini tanır ve ardından mesafeleri ölçer.

Alışılmış, kısmen aktif sistemlerle, sürücü yavaş yavaş giderken park seçenekleri hakkında bilgilendirilir. Sürücü daha sonra durur ve park pilotunu etkinleştirirse, asistan aracı otonom olarak boşluğa yönlendirir. Ancak sürücü hızlanmak ve fren yapmak için araçta kalır.

Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri: Park Yardımı ve Garaj Yardımı

Park Asistanı ve Garaj Asistanının pasif kombinasyonu ile araç, tamamen otonom olarak (çok katlı garajlarda bile) bir park yerine veya bir garaja girer ve sonra tekrar dışarı çıkar. Garage Assist, bisiklet gibi engelleri algılayabilir ve çok dar garajlara park edebilir. Sürücü araçta oturmak zorunda değildir. Aksine, bir akıllı telefon uygulaması kullanarak ilgili sistemi dışarıdan kontrol edebilirsiniz. Tabiri caizse park şovunun tadını çıkarabilirsiniz. Kendisine kalan tek görev prosedürün izlenmesidir. Ayrıca uygulamadaki bir düğmeye sürekli olarak basılması gerekir, aksi takdirde park işlemi iptal edilir.

Park Etme Yardımı – Çıkma

Bir park yerinden çıkmak için Park Out Assist (örn. Volkswagen’den) veya Arka Çapraz Trafik Uyarısı (RCTA, örneğin Mazda’dan) verilebilir. Her ikisi de kör nokta uyarısının (Kör Nokta Tespiti, BSD) radar sensörlerini kullanır. Araç park yerinden çıkarken, sensörler arkadan geçen araçları, yayaları ya da herhangi bir başka engeli algılar. Uyarı, sesli bir sinyal şeklinde veya yanıp sönen LED’ler aracılığıyla verilir (örn. dikiz aynasında). Algılama açısı genellikle 120 derecedir.Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri; Park Etme Yardımı

Sürücü destek sistemi yakın bir çarpışmayı algılarsa, bir uyarı sesi ve/veya görsel bir uyarı (örn. dikiz aynasındaki LED’leri kullanarak) aracılığıyla sürücüyü uyarır. Bazı sistemlerde aracın otomatik frenlemesi de yapılır (Ayrıca bkz. Park Yardımı ve Garaj Yardımı).

Park yerinden çıkmak için Park Çıkış Yardımı, geri vitese geçildiğinde veya otomatik vites şanzıman ‘R’ konumundayken etkinleştirilir. Araçta bir bağlantı veya bağlantı tertibatı varsa sistem kullanılamaz. Örneğin bir römork çekiliyorsa, bir alandan çıkmak için Park Out Assist devre dışı bırakılır.

Sürücü Yardım Sistemleri; Yaya Tanıma

Yaya tanıma, Fren/Acil Fren Yardımının bir parçasıdır. Başka bir deyişle, hem ultrason hem de radar sensörlerini ve ayrıca kameraları uygulayan ortam izleme sistemine aittir. Bireysel sistem limitleri dahilinde ve ilgili her bir algoritma ile sistem, yayaların aniden yola bastığını algılar. Çoğu yaya tanıma sistemi böyle bir durumda anında uyarı verir. Görsel ve sesli bir sinyal verir ve gerekirse hafif fren müdahalesini de tetikler. Sürücü bir frenleme eylemi başlatmazsa, olası bir acil durdurma hazırlanacaktır. Sürücü verilen uyarılara tepki göstermezse sistem durdurulur. Örneğin Volkswagen durumunda sistem, tanımlanan sınırlar dahilinde otomatik olarak acil durdurma gerçekleştirir.

Yaya Tanıma

Arka Uç Çarpma Öncesi Yardımı

Arka Uç Çarpışma Öncesi Yardım, arkadan yaklaşan araçları izler. Olası bir çarpışma durumunda hava yastıkları, emniyet kemeri gerdiricileri veya yüksek voltajlı bir aracın veya elektrikli bir aracın otomatik voltaj kapatması gibi güvenlik cihazlarını önceden etkinleştirir. Gerektiğinde sürücünün doğru şekilde tepki verebilmesi uyarı olarak bip sesi de verilir.

Arka Uç Çarpma Öncesi Yardımı

Yol/Trafik İşareti Tanıma

Akıllı, görüntü işleme yazılımının yardımıyla kamera sistemleri, hız kısıtlamaları (Bkz. Hız Sınırı Yardımı), sollama kısıtlamaları veya inşaat alanı işaretleri gibi önemli yol işaretlerini tanıyabilir. Sürücü görsel ve işitsel olarak uyarılır. Bu şekilde sürücülerin hayati bir yol işaretini kaçırması önlenebilir.

Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri; Yol/Trafik İşareti Tanıma

Güvenli Çıkış Yardımı

Güvenli Çıkış Asistanı, trafik arkadan yaklaşırken araç kapılarının açılmasının tehlikelerine karşı uyarır. Park Yardımı, Şerit Değiştirme Yardımı, Arka Uç Çarpışma Öncesi Yardımı veya Kör Nokta Tespiti için sinyaller sağlanır. Bu sensörler, araçları, bisikletlileri veya bireysel yayaları potansiyel engeller olarak tanır. Aracın tipine bağlı olarak, ya sesli bir uyarı verilir ya da görüş alanında veya kapı trim panelinde bir ışık sinyali aracılığıyla tehlike görsel olarak belirtilir.

Güvenli Çıkış Yardımı

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here