Kendi kendini süren arabaları süper bilgisayar olarak kullanmak mümkün mü? Eğer bu mümkünse bunun ile neler yapabiliriz? Bu ve benzeri tüm sorulara bu yazımızda cevap vereceğiz. Otonom araçlar, etrafta dolaşmak için 200 dizüstü bilgisayar eşdeğerini kullanır. Bazı kullanıcılar virüsleri çözmek veya Bitcoin madenciliği yapmak için bu bilgi işlem gücünden yararlanmak ister.
Teknoloji duayenleri, liderler, şirket CEO ve sahipleri de dahil neredeyse milyonlarca insan kripto paranın geleceğin olduğuna inanıyor. Bunun en bilindik örneği olan Elon Musk’ta piyasanın vazgeçilmezleri arasında. Birçokları kripto para borsasından kazanç sağlarken diğerleri buna araç sağlıyor. Kanadalı scooter üreticisi Daymak’ın CEO’su ve kurucusu buna çok güçlü bir şekilde inanıyor. Şirket geçen ay ilk otonom arabalarından biri olan 2023 Spiritus’u piyasaya sürdü. Ve bazı kesimlerin tepkilerine neden olacak bir bonus özelliği lanse etti. Araba park halindeyken kripto para madenciliği yeteneği sergileyebilecek.
CEO şirketin hala bu amaç için yazılım geliştirdiğini söyledi. Ancak tasarımcılar araç sahipleri için kripto madenciliğinin bir düğmeye basmak kadar basit olmasını istiyor. Ayrıca üç tekerlekli elektrikli otomobilin çatısındaki güneş enerjisi Bitcoin madenciliğinin enerji tüketimini dengelemeye yardımcı olacak. CEO, “Araçta ekipman var. Madencilik yapıp binici için biraz para kazanabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Kendi Kendini Süren Arabaları Süper Bilgisayar Olarak Kullanmak
Araba alıcıları güvenlik, yakıt ekonomisi ve yeniden satış değeri gibi faktörleri göz önünde bulunduruyor. Ancak bazı işletmeler, otonom araçlara yerleştirilmiş bilgi işlem gücünden bir satış noktası olarak bahsetmeye başlıyor. Kaynaklar, yollardaki otonom araçların yüz binlerce hayat kurtarabileceğini ve dünyayı değiştirebileceğini söylüyor. Ancak otonom araçlar garaja park edildiğinde de dünyayı değiştirebilir. Otonom araçlardaki bilgi işlem gücü, yüksek çözünürlüklü bir videoyu düzenlemek kadar kişisel veya yeni bir virüsün kodunu çözmek kadar küresel sorunları çözmek için kullanılabilir.
Bunun nedeni, otonom araçların yayalardan, bisikletlilerden ve diğer araçlardan kaçınırken gezinmek için birlikte çalışan düzinelerce kamera, sensör ve yazılım sistemi koleksiyonu olmasıdır. Bunu yapmak için araçlar bilgi işlem gücüyle dolu. Nvidia otonom araçlarda kullanılan çipleri üreten şirketlerin başında gelir. Nvidia yetkilileri, sürücüsüz bir arabanın bagajında 200 dizüstü bilgisayar eşdeğeri olabileceğini söylüyor. Bu, bazı kişilerin otonom araçları veri merkezleri veya tekerlekli süper bilgisayarlar olarak adlandırmasına neden oldu.
Nvidia Otonom Araçları Süper Bilgisayarlar Olarak Öngörüyor
Nvidia’nın dünya çapındaki AI girişimlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Keith Strier, geceleri boşta duran özerk araç filolarının pahalı süper bilgisayarlara sahip olmayan ulusların hesaplama ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıldığı bir dünya öngörüyor. Ayrıca Strier, ülkelerin ihtiyaç duydukları bilgi işlem gücü miktarını hesaplamalarına yardımcı olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü görev gücünün de başkanıdır. Grup bu yıl içinde otonom araçların bu bilgi işlem kaynaklarını sağlamada oynayabileceği role dikkat çeken bir belge yayınlamayı planlıyor.
Otonom Araçların Potansiyel İşlem Gücü ve Ortaya Çıkabilecek Bazı Sorunlar
Tabi milyonlarca otonom arabayı her biri ayrı süper bilgisayara dönüştürmenin bazı olumsuz yanları olacak. Bu araçlar günümüzde yaygın olarak benimsenen yaklaşım olan, tek bir büyük süper bilgisayara kıyasla saldırılara karşı daha dayanıklı ve daha az savunmasız olacak. Geçmişte, süper bilgisayarlar çoğunlukla hava durumu tahminleri gibi akademik ve devlet araştırma projelerine adanmıştı. Ancak güçlü bilgisayarlar artık ekonomi ve inovasyon gibi alanlarda rol oynuyor. Ayrıca giderek bir ulusun ulusal güvenliği ve refahı ile ilişkilendiriliyor.
Nvidia’nın dünya çapındaki AI girişimlerinin başkan yardımcı Strier bu konudaki fikirlerini paylaştı. Strier, “Fikir muazzam bir potansiyele sahip. Çünkü bu arabalarda binlerce değil on milyonlarca süper bilgisayara bakıyoruz” diyor. Ayrıca, “Amerika Birleşik Devletleri veya Almanya’da bu kadar büyük bir anlaşma olmayabilir. Ancak daha küçük bir ülkede, otonom kamyonlar ve arabalar yola çıktıkça, o ülkedeki bilgi işlem potansiyelini tamamen değiştiriyor.” dedi.
Teknik zorluklar devam ediyor, ancak fikir, otomobil üreticilerine donanım satan şirketler arasında çekişme başlayacak gibi görünüyor. Qualcomm, 20’den fazla otomobil üreticisiyle çalışıyor. Ve otomobillerin 5G ile birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan teknolojiyi destekliyor. Nvidia ise otomobillerdeki varlığını daha da artırıyor. 2024 yılına kadar Mercedes, içinde Nvidia GPU bulunan araçlar üretmeye başlayacak. Kanadalı araç ve scooter üreticisi Daymak, kilometreden daha fazlasına veya kaputun altında ne olduğuna göre otomobil satan en son şirkettir. Ford, elektrikli F-150 kamyonetini evinize günlerce güç sağlayabilecek şekilde pazarlıyor.
Herkes bir arabanın bilgisayarlarına sürüşün ötesinde amaçlarla dokunmanın mantıklı olduğunu düşünmüyor. Shaoshan Liu, ABD ve Çin’de ofisleri bulunan otonom sürüş ve bilgisayar vizyonuna odaklanan bir şirket olan Perceptin’in kurucusudur. Diğer şeylerin yanı sıra enerji tüketimi ve ağ bant genişliği maliyetleri hakkında soruları gündeme getirdi. Ayrıca bunu vahşi ve pratik olmayan bir fikir olarak görüyor. Ve bunu kripto madenciliği için otonom araçlardan boşaltma işlemi olarak adlandırıyor.
Bu fikrin işe yaraması için arabaların açık ve çalışır durumda kalması gerekebilir. Liu, aracınızdaki bilişimi kişisel bir bilgisayar gibi ele almanın, onu donanım arızalarına veya siber güvenlik saldırılarına karşı savunmasız bırakabileceğini söylüyor. Liu ayrıca, “Uzun süren çalışma ve mining sonucunda işlemci arızalanabilir. Hesaplama birimini aşırı kullanırsanız, arabanın güvenliğine zarar verebilir” diyor. Diğerleri arabanın bilgi işlem gücüne dokunabilirse, arabayı güvensiz hale getiren bir virüs de enjekte edebilirler.
Avrupa Birliği yetkilileri tarafından bu yılın başlarında bir araştırma yayınlandı. Buna göre yapay zekanın otonom araçları saldırılara karşı “yüksek derecede savunmasız” hale getirdiğini ortaya koydu. Bir Nvidia sözcüsü, sürüş sistemlerinin korsanlığı önlemek için güvenlik kullandığını ekledi. Ancak güvenlik endişelerinin veya donanımdan ödün verme korkusunun bazı araç sahiplerini park halindeyken otomobilin bilgisayarlarına dokunmaktan caydırabileceğini söyledi.
İşlem Gücünün Sağlayacağı Diğer Yararlar
Otonom araçlar da navigasyona yardımcı olmak için 5G’yi kullanacak. Qualcomm CEO’su Cristiano Amon, bunun içerideki insanların TV şovları, oyunlar ve reklamlar gibi medyayı otomobil sistemlerinde veya kişisel telefonlarda ve dizüstü bilgisayarlarda yayınlamasına izin vereceğini söyledi. Yüksek hızlı bağlantı insanların farklı cihazlardan kaynakları bir araya getirmesine izin verebilir. Böylece bir akıllı telefon veya dizüstü bilgisayardan yüksek işlem gücünde hesaplama yapılabilir. Örneğin dizüstü bilgisayarınızda 8K video düzenlemeye olanak sağlayacak. Otonom araçlardan hesaplamayı bir gerçeklik haline getirmenin birkaç yolu var. Ayrıca otonom araçların sayısı arttıkça araştırmalar üzerinde potansiyel olarak büyük olumlu bir etki olacaktır.