Sürücü Yardım Sistemlerine Genel Bakış

0
1626

Sürücü Yardım Sistemlerine Genel Bakış yazımızda yardımcı sistemleri genel anlamda tanımlayacağıyız. Sürücü destek sistemleri çok çeşitli şekillerde ve işlevsel derinliklerde mevcut olsa da, hepsinin ortak iki yönü vardır. Bunlar araba sürmeyi daha güvenli ve daha konforlu hale getirirler.

Sürücü Yardım Sistemlerine Genel Bakış

Sürücü Yardım Sistemlerinde ultrason ve lazer sensörleri (Lidar sensörleri) gibi pek çok modern sensör kullanılır. Tabii ki çevre görüş kameralarını da bunlara dahil edebiliriz. Tüm bu sensörler güvenli mesafe tanımayı sağlar ve ayrıca sürüş ortamının tanınmasını kolaylaştırır. Bir (merkezi) kontrol ünitesi verileri işler ve bunları uyarı bipleri, görsel mesajlar ve hatta fren müdahalesi veya hızlanma darbeleri (hızlanma) gibi aktif reaksiyonlar gibi sinyallere dönüştürür. Günümüzde bu eylemler genellikle dijital olarak ve bir saniyeden kısa bir süre içinde gerçekleşir.

Sürücü Yardım Sistemlerine Genel Bakış

Bir sürücü destek sistemi, gerçek sürüş işlemine ne kadar kapsamlı bir şekilde katılırsa, sürücüyü “sanal olarak” o kadar çok değiştirmeye başlar (sürücüsüz sürüş için işaret). Bu yalnızca tehlikeli durumlarda bilinçli olarak gerçekleşse bile, sorumluluk sorunu hala gündeme getirilmektedir. Bu, üreticilerin riskleri en aza indirmek ve her türden tehlikeyi önlemekle yükümlü oldukları yerdir. Şimdi bir etik komisyonu bu konuyu benimsemiştir ve başlangıç ​​çerçeve koşulları zaten tanımlanmıştır. Ancak bu konudaki ikilem hala tartışmalıdır. Ancak, sürüş yardım sistemleri kural olarak sürücüler tarafından kapatılabilir.

Mevcut sistemlerin çeşitliliği ve farklı üreticiler tarafından sunulan pek çok bireysel çözümler mevcuttur. Bunlar nedeniyle, belirli bir uygulamada hangi sensör sisteminin ve hangi sensör üretiminin uygun olacağı konusunda genel bir açıklama yapmak imkansızdır. Araç üreticileri, farklı araç sınıflarında çeşitli sürücü destek sistemleri sunar. Ayrıca şirketler bu sistemlerde pratik kombinasyonları ve yeni teknolojileri kullanır. Tanımlamalar her zaman aynı değildir ve bir dereceye kadar üreticiler kendi terminolojilerini ve kısaltmalarını kullanırlar. Burada tüm teknik detayları ve her bir üreticiyi tek tek incelemek mümkün değil.

Sürücü Yardım Sistemlerine Genel Bakış

Sensörlerin ve aslında kameraların kalibrasyonu biraz karmaşıktır. Bunlar kesinlikle araç uzmanları tarafından yapılmalıdır. Bu tür görevler, ilgili teşhis ekipmanını, uygun yazılımı ve ayrıca optik kalibrasyon aparatını gerektirir.

Sıfır Km Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here