F1 Tarihinde İz Bırakan Önemli Takımlar-1

1
1833

Motor sporlarının zirvesi olarak görülen Formula 1’de (F1) iz bırakan takımlar!

Geç başlayan 2020 Formula 1 sezonu oldukça heyecanlı devam ediyor. Son yıllarda yüksek bütçeli fabrika takımları pistte dominasyon sağlasa da durum her zaman böyle değildi. Gelin F1 tarihinde iz bırakan önemli takımlara göz atalım. Seri haberimizin ilk kısmına Ferrari ile başlıyoruz.

1. Ferrari

Formula 1 denilince akla gelen ilk takım şüphesiz Ferrari. Dünya’nın pek çok yerinde lüksün temsilcisi olan şahlanan at, F1’de de çok uzun zamandır yerini koruyor. Markanın babası Enzo Ferrari, Scuderia Ferrari’yi 16 Kasım 1929’da kurdu. Takım Alfa Romeo’nun yarış kanadı olarak çalışmaya  başladı ve İtalyan markanın yarış arabalarının üretimini üstlendi.

Alfa Romeo yönetimi bir süre sonra yarışlarda takımının kendi adını taşıması için yeni bir ekip kurdu. 1938’de Alfa Corse’un kurulmasıyla Scuderia Ferrari yeni ekibe katılmaya zorlandı. Bunu kabul etmeyen Enzo Ferrari ekipten atıldı ve 4 yıl boyunca kendi adına motor sporları alanında aktivitede bulunması yasaklandı.

O dönem çıkan II. Dünya Savaşı’ndan sonra eski ekip arkadaşlarını bir araya toplayan patron Enzo yeni Scuderia Ferrari’yi kurdu ve 1950’deki ilk Formula 1 Dünya Şampiyonası griddeki yerini aldı. O günden bu güne Ferrari 1000 den fazla yarışa çıktı, 16 kez takımlar 15 kez sürücüler şampiyonluğu kazandı. Ferrari’nin son marka şampiyonluğu Massa-Raikkonen ikilisinin pilotluğunda geldi. Kırmızı arabayla 2007’de sürücüler şampiyonluğunu elde eden son isim ise buz adam Kimi Raikkonen oldu.

2. Lotus

İşte karşınızda İngiltere’nin ilk ekibi Lotus F1! Otomotiv dehası tasarım mühendisi Colin Chapman önderliğinde 1948’de kurulan Lotus markası, 1954 yılında “Team Lotus” takımını  kurup 1958 yılında Formula 1’e katıldı. Formula 1 dışında Formula 2, Formula Ford, Formula Junior, IndyCar ve spor otomobil yarışları gibi birçok motor sporu kategorisinde faaliyet gösterdi. Hızlanmak için ağırlığı azaltma felsefesinin ilk mimarı ise yine Lotus mühendisleriydi.

İngiliz takım F1 hayatına başladığı 1958 yılından Formula 1’e veda ettiği 1994 yılına kadar 7 Takımlar, 6 da Sürücüler Şampiyonluğu elde etmeyi başardı. Ayrton Senna,  Mika Häkkinen gibi bir çok ünlü pilotun ter döktüğü Lotus, Formula 1’in en başarılı takımlarından birisi olarak anılacak.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here