Devir Saati Ne İşe Yarar? Dikkat Edilmesi Gerekenler!

5
22785

Otomobilimize her bindiğimizde devir saati ile bakışıyoruz. Peki ne işe yarıyor? hangi devir saati aralığında aracımızı kullanmamız bize fayda sağlar?

Bu derlememizde, devir saati ve araçlarımızdaki göstergelerin anlamlarıyla ilgili bir inceleme serisini de başlatıyoruz. Diğer Göstergelerin anlamlarını merak ediyorsanız. İçeriklerimizi takip etmeye devam edin.

1Devir Saati ne İşe Yarar?

Motor devri en temel anlamıyla bize pistonların dairesel hareketini ve dönme sayısını gösterir.

Pistonlardaki hareketi dairesel harekete çeviren sistem krank milidir. Motor devri de krank milinin bir dakika içerisinde yaptığı dönme ya da devir sayısını gösteren sistemdir.

Dizel araçlarda genelde 6.000 devire kadar bir gösterge olur. Benzinli araçlarda ise 8.000 veya 9.000 devir sayısı göstergede belirtilmiştir.

Gösterge üzerinde 0-9 aralığında olarak gösterilen bu sayıları x1000 olarak hesapladığınızda devir sayısını bulmuş olursunuz.

Bir aracın dizel mi yada benzinli mi olduğunu anlamanın bir yolu da devir saatine bakmaktan geçer.

Aynı zamanda kırmızı çizgiler ile belirtilmiş yerlerde, motorunuzun zorlandığını gösterir.

2Yakıt Tasarrufu İçin Devir Saati Kullanımı

Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.

Elbette aracın motor yapısına göre bu devir sayılarının farklılaşması mümkündür.

Atmosferik motorlu benzinli bir araç için , motor sesinin güzel duyulduğu devir aralığı ise 3.000 devirden sonradır.

Turbo beslemeli araçlar içinse , 1.800 devir bandından sonra turbonun devreye girdiğini ve ivmelenmenin fazlasıyla arttığını aracınızı kullanırken hissedebilirsiniz.

Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.

Devir Saati

Bazı eski araçlarda devir saati yoktu. Vites yükseltme zamanını kullanıcı kulağına gelen motor sesine göre karar verirdi. Siz yine de göstergeye bağlı kalmadan motorunuzun sesine kulak verin 🙂 Eğer istemezseniz yeni model araçlarda vites yükseltme uyarısı ile ilgili bir ikaz lambası da bulunuyor. Vites geçişlerinizi , ikaz lambasına göre sağlayabilirsiniz.

Tekerinize Taş Değmesin.

 

 

5 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here