BTK Açıkladı: Türkiye Akıllı Otomobil Devrine Giriyor!

1
1698
otonom-sürüş
otonom-sürüş

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye’de akıllı otomobil devrini başlatacak adımı attı. Bağlantılı araçlarda veri kullanımında yeni bir düzenleme yaptı.

Otomotiv sektörü her geçen gün yepyeni teknolojilerle tanışıyor. Elektrikli araçların kullanımın hızla artması sektörü elektrifikasyon için teşvik ediyor. Öte yandan tüm araçlar giderek daha yeni teknolojilerle donatılarak akıllı otomobillere dönüşüyorlar. Ne yazık ki Türkiye şimdiye kadar tüm bu değişim süreçlerinde bazı sınırlamalarla karşılaşıyordu. Ancak BTK artık değişimlerin önünü açmaya karar vermiş gibi duruyor. Öyle ki artık Türkiye için akıllı otomobil devri resmi olarak başlıyor diyebiliriz.

Türkiye’de Akıllı Otomobil Kullanımına İzin Çıktı

Türkiye akıllı otomobil

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ilk olarak 2018 ‘de bağlantılı araçlarda katma değerli servislerin kullanımı yasaklamıştı. Bunun asıl nedeni değişime karşı çıkmak değildi. Ancak kurumun veri güvenliği üzerinde endişeleri vardı. Şimdi ise yeni bir kararla akıllı servislerin ve teknolojilerin kullanımı için şartlar belirlendi.

BTK’nın Türkiye Akıllı Otomobilleri için Şartları

BTK bağlantılı araç sahiplerinin akıllı servisleri kullanması için yerli SIM kart kullanmayı zorunlu kıldı. Böylece veriler kurum tarafından kolaylıkla kontrol edilebilecek. Üstelik denetim de kolaylaşmış olacak. Sürücüler istek doğrultusunda verilerin paylaşımını açmaya ya da kapatmaya karar verebilecek. Tüm bunları e-devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirmek mümkün olacak.

Otonom Araçlar Çok Yakında Türkiye’de

Türkiye akıllı otomobiller

Bu yeni kararla birlikte otonom sürüş teknolojisinin kullanımı da yaklaşmış oluyor. Dünyanın birçok yerinde kullanılan bu yeni teknoloji yakın zamanda Türkiye’de de görüleceğe benziyor. Üstelik veri paylaşımı konusunda güvenli olmadığı gerekçesiyle Türkiye pazarında yer alamayan birçok otomobil var. Bu yeni karar ile birlikte bu elektrikli ve akıllı araçlar da pazara girme imkanı bulacaklar.

türkiye akıllı otomobil

Artık BTK’dan izin çıktığına göre Türkiye’de akıllı otomobillerin önünde yasal bir engel kalmadı. Yani gerisi otomobil üreticilerine kalmış gibi görünüyor. Otomobil üreticilerini bu süreçte bazı prosedürler bekliyor. Bunlar sırasıyla BTK’ya başvuru, kurum denetimi ve kurum onayı şeklinde ilerliyor. Bu prosedürler dahilinde yakın zamanda Türkiye’de akıllı otomobiller artacağa benziyor. Böylece Türkiye’de otonom sürüşün yanı sıra araç içi internet ve araçlar arası iletişim de gelişecek. Üstelik hava ve yol durumunu canlı olarak sanal asistanlardan öğrenmek mümkün olacak. Navigasyon sistemleri de daha gelişmiş bir hal alacak. Ayrıca araçlara uzaktan park ve güncelleme seçenekleri de gelecek. Son olarak gelişmiş güvenlik sistemleri ve kolay bakım takip sistemlerin de bizi beklediğini söylemek mümkün.

Sıfır KM Araba Modelleri

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here