Head Up Display (HUD) Sistemi Nedir?

4
8855
head-up display

Sürüşün iki önemli kuralı vardır. Bunlardan ilki iyi bir görüş açısına sahip olmakken ikincisi de nereye gittiğini bilmektir. Head Up Display (HUD) yani “Sanal Gösterge Paneli” bu iki önemli duruma aynı anda hitap eden bir misyonla geliştirildi.

head up display

Head Up Display Sistemi Ne İşe Yarar

Yolda giderken bazen GPS’in tariflerini tam anlayamıyoruz. Bu gibi durumlarda bir dönüşü kaçırıp, zaman ve enerji kaybetmemiz oldukça olağan. Bu hatayı yapmamak için GPS’i çok daha dikkatli incelememiz durumunda da gözlerim yoldan uzaklaştığı için bir kazaya karışmamız da oldukça olağan. Head-Up Display bu soruna çare bulmak için geliştirildi. Ön cama yansıtılan önemli bilgiler ve navigasyon okları sayesinde, sürücüler hem nereye gittiklerini biliyorlar hem de gözlerini yollarını yoldan ayırmıyorlar.

Bu teknoloji aslında yeni bir teknoloji değil. İlk olarak 1950’li yıllarda üretildi. Savaş uçakları, 1950’lerden beri, irtifa ve hızı görüntülemek için ilkel bir HUD sistemi kullanıyordu. Yani savaş jeti video oyunları oynayarak büyüdüyseniz, neyden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Peki araba kullanmayı çok daha eğlenceli bir hale getirecek olan bu teknoloji tam olarak nedir ve nasıl çalışır?

head up display uçak

Head-Up Display sistemi, ön camınızı şeffaf bir ekrana dönüştürür. Sistem, hızınızı, navigasyon talimatlarınızı veya diğer bilgilerinizi görmek için gözlerinizi yoldan ayırmak yerine, bilgileri göz seviyesinde ön cama yansıtır. Kısacası küçük bir GPS ekranına göz atmak yerine her şey gözünüzün önüne serilir.

Bu sistemin çok pahalı ve çok üst düzey otomobillerde kullanılabileceğini düşünüyorsanız size bir sürpriz yapmanın tam vakti. Yeni nesil otomobillerin standart paketlerinde bile olan bu teknoloji araçlara sonradan da dahil edilebiliyor. Ancak bu işlem size biraz pahalıya mal olabilir. Çünkü ön camınız uygun bir cam ile değiştirilmek üzere tamamen sökülüyor. Ardından aracınıza bir yansıtıcı ekleniyor ve son olarak aracın kilometre saati değiştiriliyor. Gerçekten çok büyük zahmet ve maliyet gerektiriyor. Bu durumda yeni bir kurtarıcı ortaya çıkıyor, harici HUD sistemleri. Bu sistemler aracınızı HUD sistemlerine uygun hale getirmek yerine HUD sistemini aracınızı uygun hale getiriyor.

Hudway Glass

Hudway Glass bu çeşitlerden sadece bir tanesi. Bu sistem ön camınız önüne eklenen şeffaf bir sistemi akıllı telefonunuzla bütünleştirerek çalışıyor. Bu sistem ise navigasyon ve hız gibi bilgileri yine baş hizanızda rahatlıkla görebilmenizi mümkün hale getiriyor. Türkiye’de henüz resmi bir distribütörü olmasa da Hudway Glass, Avrupa’da oldukça popüler bir şekilde kullanılıyor üstelik fiyatı ise amazon.com’da 15 ile 350 dolar arasında değişiyor.

Sygic Head Up

Sygic Head Up sistemi ise sadece cep telefonunuza bir uygulama indirerek gerçekleştirebileceğiniz basit bir çözüm yolu. Bu sistem özel olarak renklendirilmiş işaretlerin yansımasını ön camdan yansıtıyor her ne kadar kulağa kalitesiz olarak gelse de özellikle geceleri hoş bir performans sunabiliyor.

Hudly Head Up Display

Bu sistem tüm gerekli bilgileri yüksek çözünürlükteki ekranına yansıtarak sürüşü çok daha kolay ve güvenilir bir hale getirir. Android ve iOS ile uyumlu olarak çalışan sistem Türkiye’de pek sık bulunmasa da amazon gibi sitelerde mevcut durumda.

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here