Land Rover Defender İngiltere merkezli kurulan bir arazi aracı modelidir. Çok amaçlı ve güçlü Off-Road araçları üreterek 1948 yılından bu yana piyasa da söz sahibi olduklarını söyleyelim.

Land Rover Defender sağlam olması ve dönüştürülebilir bir arazi aracı olmasıyla ün kazanmış ve bu ün’ü her geçen gün artırmak için çok sıkı çalışmışlardır.

Bu süreçte yaşadığı olaylar ve aldığı radikal değişikler ile hararetli bir deneyim yaşayan firma bunların yanında daha önce duymadığımız ilginç gerçekleri de üretim hikayesinin öncesi ve sonrasında barındırıyor.

Land Rover Defender hakkında az bilinen 8 gerçeği inceleyelim.

1 Land Rover Defender Adını 1990 Yılında Aldı

LAND ROVER DEFENDER

İlk üretildiği yıllarda halkçıl bir model üretmek için çaba sarf eden firma genellikle maliyet ve arabanın üretimiyle alakalı stratejik ilerlemeler kaydettiği için isim konusuna çok yoğunlaşamadılar. İlk başlarda numaralandırma sistemi ile model üreden Land Rover Defender daha sonra bu modellerin karışmaması için 1990 yılında isim konusunda somut adım attı ve Land Rover Defender adını kullanarak bu karışıklığın önüne geçti.

2 İlk Başlarda Araç Alüminyum İle Kaplıydı

land rover defender

Land Rover firması ilk başlarda savaş nedeniyle çelik hammadde sıkıntısı nedeniyle daha ekonomik olması açısından Alüminyum ve magnezyum alaşımlı bir malzeme kullanarak sağlam bir gövde elde etti.

Daha sonra bu alaşım Land Rover Defender tarafından araç hafifletmek adına yeni nesil modellerde kullanılmaya devam etti. Ancak genel anlamda artık çelik kullanılmaya başlandı.

3 Kraliçe Tarafından Kullanıldı

Defender’in ününe ün katması ve gittikçe popüler olmasında en büyük etkenlerden biri de Kraliçe Elizabeth’in bu arazi aracını alternatif olarak kullanmasıydı.

4 İlk Modelde Direksiyon Merkezde Konumlanmıştı

Land Rover Defender modelinde üretilen ilk protatip de direksiyon alışılmışın dışında bir konumda bulunarak kullanıcıları şaşırtmıştı. Çünkü ilk Land Rover Defender modelinde direksiyon aracın ön konsolun tam ortasında bulunuyordu.

5 Kraliçe ve Suudi Arabistan Olayı

Kraliçe Elizabeth Suudi Arabistan ziyareti sırasında Suudi Prens Abdullah ile beraber majestelerinin Balmoraldaki İskoç malikanesine resmi ziyaret sırasında Prens Abdullahtan Defender ile bir tur önerisi geldi. Sonrasına Suudi Arabistan da kadınların araba kullanmasına izin verilmediği için direksiyona geçen Prens Abdullah aracı çok sarsıntılı kullandığı için kraliçeyi rahatsız etmiş ve tercüman aracılığıyla uyarılmıştı.

6 İlk Defender Amerikan SUV İlişkisi

land rover defender land rover defender

İlk Defender üretim yıllarında yetkililerin kullanışlı ve hafif bir arazi aracı üretmek istemesiyle beraber baş tasarımcının kardeşinin çalıştığı çiftlikte bir Amerikan aracı olan Willys MB’yi referans alıp bu şasiyi kullanarak  Amerikan Suv ile Defender arasında bir bağlantı kurulmasını sağlamışlardır.

 7 Hiç Paletli Defender Gördünüz Mü?

land rover defender

Üretim olarak dönüştürülebilir bir şasiye sahip olan Defender modeli Paletli versiyon ile 1958 yılında üretilmiştir. Islak bataklıkları geçmeniz konusunda büyük kolaylık sağlıyor. Paletli Modellerin genel adı ise Cuthbertson olarak anılıyor.

8 Defender ABD’de Sadece 5 Yıl Satıldı

Defender serisi çoğu ülke de satış konusunda iyi sonuçlar alırken Amerika da sadece 5 yıl barınabildi. İlk olarak 1993 yılında satışı gerçekleştirilen Defender 1997 yılında satışları durdurmak zorunda kaldı. Bunun nedeni ABD güvenlik kısıtlamalarının Defendere Amerikaya özel yeni modellerin üretilmesi konusunda baskı yapmasıdır.

1998 yılında ABD Ulaştırma Bakanlığı araçların çift ön hava yastıkları ve yan darbe çarpışma koruması ile donatılmış olması gerektiğine dair açıklaması ile birlikte Defender pazardan çekildi. Oysa ki Jeep Wrangler ile kıyasıya bir rekabet içindeydi. Ancak yeni dönemde Defender ABD pazarında tekrar söz sahibi olmak için emisyon ve güvenlik düzenlemeleri karşılayan modeller üretecektir. Ancak bu konuda ikonik defender’in yerini yeni nesil SUV’ların alacağını unutmamak lazım.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here