Japon konsept otomobil üretimi günümüzde Toyota, Honda, Nissan, Subaru, Mitsubishi gibi modellerin temellerini oluşturan ve firmanın gelecek nesil otomobillerinden ipuçları verdiği araçlardır. Bunun dışında gövde gösterisi yapmak amaçlı üretilen deneysel otomobillerin de olduğunu söyleyelim.

Bugünkü yazımızda Japonların ürettiği konsept  arabalardan unutulanların hangileri olduğuna dair bir yazı hazırladık. Bu araçlar geçmişte yankı uyandırmış ancak şu an için yeni jenerasyonun hatırlamakta zorluk çektiği otomobillerdir. Gelin liste de hangi otomobiller varmış bir göz atalım.

1 Nissan Mid4 II Konsept (1987)

japon konsept otomobil

1987 yılında 27 Tokyo Motor Fuarında tanıtımı gerçekleştirilen Japon konsept otomobil, eski modellerinin görücüye çıktığı motor fuarlarında elde ettikleri beğeninin ve başarının bir yansıması olarak üretilmiş deneysel bir otomobildir.

Unutulmuş bir konsept otomobil olmasına rağmen geleceğe yön vermiş önemli bir konsept olduğunu hatırlatalım.

İlk serisi MID 4 ile başlayan yolculukta yoluna MID 4 II olarak devam eden japon konsept otomobil serisi, tasarım ve teknolojik özellik olarak piyasa da hiç satılmamasına rağmen 1989 yılında Nissan 300ZX ve Nissan Skyline modellerine referans olmuştur.

Motor Özellikleri ise ;

MID4: 3.0L V6 motor ve  5 ileri şanzıman ile beraber 245 Hp güç üretiliyor. Ayrıca otomobilde dört tekerlekten sürekli çekiş ve ayarlanabilir süspansiyon özellikleri de mevcut.

MID 4 II: Mıd 4 ise 3.0L V6 motor ile 330Hp güç üretebiliyor.

2 Toyota EX-III (1969)

japon konsept arabalar

Toyota EX-III 1969 yılında Tokyo Otomobil Fuarında tanıtılmış bir japon konsept otomobildir. Japonya da üretilen modellerde bazı firmalar tasarım için Avrupa da yer alan tasarımcılardan yardım alırken Toyota EX-III tasarımcıları bu konsepti tamamen kendi tasarlamıştır.

Uzaktan bakıldığı zaman şık bir Coupe olduğunu gördüğümüz ve tasarım konusunda ön farların melül bakışları dışında sivri bir ön taraf, uzun bir kaput, konik arka taraf ve keskin tasarım çizgiler ve eğimli yan gövde ile etkileyici bir görünümü olan otomobil çok iyi bir aerodinamik sunuyor.

Otomobilin sunduğu yüksek aerodinamik, üretim amacı ile de örtüşüyor. Toyota EX-III 1969, kendisinden önce üretilen EX-I konsept modelde olduğu gibi bu modelde de yüksek hızlara çıkması planlanan bir otomobil olarak üretildi.

3 Honda J-VX (1997)

japon konsept arabalar

Hondanın IMA olarak da bilinen 3 silindirli ve direkt enjeksiyon benzinli, Motor Assist elektrikli hibrid motorunu kullandığı ve en düşük emisyon değerlerini yansıtan  ilk konsept otomobil olan J-VX, 1997 yılında Tokyo Motor Show’da tanıtıldı.

Kendi alanında bulunan diğer spor otomobiller arasında en hafif olarak değerlendirebileceğimiz bu küçük japon konsept otomobil kompakt aerodinamik yapısı ve ideal ön ve arka ağırlık dengesiyle iyi bir sürüş deneyimi yaşatıyor.

4 Mazda RX-500 (1970)

Ona kısaca kelebek kanatlı otomobil diyebilirsiniz. 1970 yılında diğer japon konsept otomobiller de olduğu gibi Tokyo Motor Show’da tanıtılan otomobil kapıları ile dikkat çekiyor.

Nissan’ın döner motor ile ürettiği devrim niteliğinde bir konsept olan RX-500 arka tarafında bulunan; aracın fren yapması, dönüş gerçekleştirmesi ve seyir halinde olduğunu gösteren çok yönlü ışıklar ile dikkat dikkat çekiyor.

Otomobilde bulunan vankel döner sistemli atmosferik motor ile arkadan çekiş sağlayan otomobil 247 Hp güç üretiyor. Bunun yanında 265 Nm tork üreterek 100km/s hıza 5.1 saniye de ulaşıyor.

5 Toyota P.O.D (2001)

Listemizi sıra dışı bir Japon konsept otomobil olan Toyota POD ile kapatıyoruz.

Bu aracı sıra dışı yapan şey 2002 yılında üretilen bir otomobil olmasına rağmen geliştirdiği olağanüstü teknoloji ile araçta sürücünün ruh haline göre hissiyat sağlayabiliyor olmasıdır. Araç sizin zihin yapınıza göre ön panelde bulunan ve ışık yayan diyotların rengini buna göre belirleyebiliyor.

Toyota POD insan ve makine arasında iki yönlü bir iletişim gerçekleştirmek için sürücünün fizyolojik parametrelerini ölçümleyen çok sayıda sensör ile donatılmıştır. Ölçümlediği bu bilgiler ile sürücünün bilgilerini kaydedip hatalı bir sürüş gerçekleştiği zaman uyarıcı sinyaller de göndermeyi ihmal etmiyor.

Direksiyon simidi ve pedal bulunmayan araçta tüm kontroller oyun oynuyor hissi veren Joystick üzerinden sağlanıyor.

Dış tasarım olarak çok kanallı bir yapıya sahip olan otomobil ön panelde gülümseyen bir detay barındırması şirinliğini destekler nitelikte olmuş. Ayrıca Arka tarafında bulunan radyo anteni evcil ce şirin bir köpeğin kuyruğunu sallamasını andırmış.

Toyota ve Sony ortaklığında geliştirilen ve ilk olarak kuzey Amerika da gösterime çıkan bu teknolojik otomobil talep üzerine kişiselleştirme için üretimi durdurma kararı aldı.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here