ABS Sensörü aracınız fren yaparken lastiklerin kilitlenmesini önleyen kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (ABS)’nin ECU’ya gönderdiği bilgi ile sizi uyaran ve yolda güvende kalmanıza yardımcı olan sensörlerdir.

Gösterge panelinizde ABS ışığının yandığını fark ederseniz, bu sensöre bir şeyin müdahale ettiği anlamına gelir. Değiştirilmesi gerekse de ilk olarak değişim öncesi temel bakımları yapabilirsiniz.

Sensörlere erişmek ve temizlemek için araba krikosu ve İngiliz anahtarı gibi bazı temel araçlara ve yaklaşık 30-60 dakikaya ihtiyacınız olacak. Sensörler temizlendikten sonra ABS ışığı hala yanıyorsa, ABS sensörü sorunu düşündüğünüzden daha ciddi olabilir. Bu aşama da teknik servis ile iletişime geçmeniz doğru olacaktır.

ABS Sensörüne Erişim

 

1 Aracı Kaldırmak İçin Kriko Kullanın

ABS SENSÖRÜ

Aracınızı sert düz bir yüzeye park edin ve motoru kapatın. Araba krikosunu kaldırma noktasına yerleştirin ve krikoyı dikkatlice kaldırın. Tekerleğin altında yaklaşık 2,5 ila 5,1 cm boşluk olana kadar arabayı yerden kaldırın.

Aracınızın kaldırma noktalarının nerede olduğunu bilmiyorsanız, kullanım kılavuzuna bakın. Genellikle, her ön tekerleğin arkasında ve her arka tekerleğin önünde düz bir metal alan vardır. O alan kaldırma noktası olarak ifade edilir.

2 Hangi Sensörün Arızalı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Ne tür bir aracınız olduğuna bağlı olarak, her tekerlekte bir ABS sensörü olabilir. Doğrulama için kullanım kılavuzunu kontrol edin. Arıza tespit cihazına erişiminiz varsa hangi sensörün hatalı olduğunu söyleyebilir. Böyle bir cihazınız ve ekipmanınız yoksa, ABS ışığı kapanana kadar her sensörü sistematik olarak temizlemeniz gerekir.

3 Lastik somunlarını Gevşetin

ABS SENSÖRÜ

Gevşetin ve tekerleği araçtan çıkarın.. Tekerleği lastik göbeğinden çekin ve çalışma alanınızı düzenli tutmak için bir kenara alın. Tekerlek yerleştiği göbeğe  yapışmış gibi görünüyorsa, dokunmak için kauçuk bir tokmak kullanın ve hafif bir şekilde tekerleğe tıklatın.

4 ABS Sensörünü Tekerlek Merkezinin Gövdesi Boyunca Arayın

ABS SENSÖRÜ

Önce sensörü yerinde tutan cıvata veya kaplama olan referans halkasını bulun. Genellikle tekerlek merkezi boyunca bir yerde yer alır.

Bazen sensöre erişmek biraz zor olabilir, sadece tekerleğin nasıl döndürüldüğüne bağlı olarak genellikle disklerin arka tarafında yer alır.

Sensörü bulamazsanız, aracınızın sensörleri açık bir şekilde konumlanmak yerine gizli bir şekilde konumlanmış olabilir. Gizlenmiş sensörler genellikle tekerlek göbeğinde dahili olarak bulunur ve genellikle kirden korundukları için temizlenmesi gerekmez. Eğer gizlenmiş ABS sensörü ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız, bir tamirci ile iletişime geçebilirsiniz.

5 ABS sensörünü Sıkan Cıvatayı Çıkarın

ABS SENSÖRÜ

Cıvatayı gevşetin ve anahtarı tamamen çıkana kadar çevirmeye devam edin. Cıvata gerçekten paslıysa veya kolayca dönemiyorsa, WD-40 pas sökücü püskürtün. Birkaç dakika bekleyin ve sonra döndürmek için yeniden deneyin.

6 ABS Sensörünü Pliers Pensesi İle Tutun

ABS SENSÖRÜ

Sensörü alttan yukarı bir şekilde çıkarmak, onarılamaz hasara neden olabilir. Bunun yerine, sensörü pliers pensesi ile tutarak ve yavaşça dışarı çıkana kadar ileri geri hareket ettirin. Sensör araca bir tel ile bağlanır; Teli ayırmak için bir nedenimiz yok. O yüzden tel ile temas etmeden sensörü elinizde tutun.

Sensörden Kir çıkarma

1 Sensörün Bulunduğu Bölgeye Hava Üfle

O bölgeye hava üflemeniz parçalar halinde bulunan metal parçalarını kaldırır. Bu parçaların gözünüze gelmemesi için ya yüzünüzü çevirin ya da bir çift güvenlik gözlüğü ile gözlerinizi koruyun.

Alanı yıkamaya çalışmayın su daha fazla soruna neden olacaktır.

2 Daha Detaylı Temizli İçin Mikrofiber Bez Kullanın

Sensör ve tekerlek arasında ABS ışığının yanmasına neden olan bir tür parazit olma olasılığı yüksektir. Sensörlerin kir ve küçük metal parçaları biriktirmesi yaygındır Sensörün tüm yüzeyini hafifçe silin. Bu hareket görünür kirleri temizler.

Bu oldukça hızlı bir süreçtir ve bir dakikadan fazla sürmemelidir. Her sensör için bunu yapmak zorunda olsanız bile, görev sadece toplam bir saat kadar sürer.

3 Temizleme Solüsyonlarını Kullanma

ABS sensöründe her türlü kimyasal temizleme solüsyonu kullanmaktan kaçının. Sensöre zarar verebilir, yani yenisiyle değiştirmeniz gerekir. Gerekirse, sensörün kirini temizlemek için sıcak, sabunlu su kullanın. Değiştirmeden önce sensörün tamamen kuruyup kurumasını unutmayın.

4 İnatçı Kirler İçin Tel Fırça Kullanın

Aşırı detaylı temizlik sensöre zarar verebileceğinden, bunu yapmayı seçerseniz dikkatli olun. Sensöre çok fazla baskı uygulamayın. Bunun yerine, temizlendiğini hissedene kadar hafif bir dokunuşla belirli bölümün üzerinden tekrar tekrar geçin.

Bu en sık eski araçlar da uygulamanız gereken yöntemlerden biridir. O tür araçlar pas barındırmak konusunda oldukça iyidir.

Sensörü Yerine Yerleştir

1 Sensörü Tekrar Yerine İtin

Sensör temizlendikten sonra, yavaşça yeniden konumlandırın ve güvenli bir şekilde yerinde olduğundan emin olmak için aşağı doğru itin. Eğer sensörü yerine oturtmakta zorlanıyorsanız yuvada bir tür tıkanıklık olabilir. Tekrar deliğe hava üflemeyi deneyin.

Sensörü bükmekten veya vidalamaktan kaçının bu da sensöre zarar verebilir.

2 Cıvatayı Değiştirin ve Sensörü Yerinde Sabitlemek İçin Bükün

Cıvatayı ABS sensörünün üzerine koyun ve bir anahtarla sıkın.

Sonuna gelip direnç hissetmeye başladığınızda, cıvataya son bir dönüş verin. Yerinden çıkmayacağına kanaat getirdiğiniz zaman sıkmayı bırakın. Bir sonraki sensör temizliğinde sensörü gevşetmekte sorun yaşamak istemezsiniz.

3 Tekerleği Yeniden Konumlandırın ve Bijon Somunlarını Sıkın

Tekerleği lastik göbeğine geri yerleştirin. Tüm bijon somunlarının hepsinin sıkıca vidalı olduğundan emin olmak için özen gösterin. Bu işleme elleriniz ile başlamalı bijon anahtarı ile tamamlamalısınız. Tekerlek yerine geri oturduktan sonra, artık araba krikosunu devre dışı bırakabilirsiniz.

4 ABS Işığı Sönene Kadar Her Tekerlekteki İşlemi Tekrarlayın

İlk lastiği bitirdikten sonra devam edin ve aracınızı çalıştırın ve ABS ışığının sönüp sönmeyişini kontrol edin. Eğer öyleyse, ilk denemede sorunu çözdünüz. Değilse, bir bir sonraki sensör ile etmeye devam etmelisiniz.

Bu işleme başlamadan önce bir arıza tespit cihazını kontrol edebildiyseniz, sorunun tam olarak hangi tekerlek olduğunu zaten bilecektiniz. Bunun içi bir arıza tepit cihazı edinmeyi unutmayın.

Tüm sensörler temizlendikten sonra ABS ışığı hala yanıyorsa, bir iç veya kablolama sorunu olabilir. Başka ne yapılması gerektiğini görmek için hata kodunu okumak için bir oto tamirhanesine başvurun. Kaynak

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here