Chevrolet Alınır mı? Alınmaz mı?

68
322490

Chevrolet alınır mı? sorusunu deneyimli test pilotu ve otomobil yazarı Mert Yılmaz’a sorduk. İkinci el Chevrolet fiyatlarını görüp de ‘neden ucuz‘ diye işkillenenler için araştırdı ve yazdı…

Chevrolet fiyatları neden çok uygun, Chevrolet satmak zor mu, Chevrolet alınır mı, Yedek Parça sorun olur mu….Detaylar için okumaya devam edin.

Chevrolet Tarihi

Telaffuzu bile kulağa çok hoş geliyor değil mi? Chevrolet’ten bahsediyoruz. 1911 yılında Louis Chevrolet tarafından kurulan marka, papyon logosuyla hafızalarda yer etmiştir. 1918’de General Motors hisselerin yarısından fazlasını alarak Chevrolet’yi kendi bünyesine kattı ve o günden beri her zaman keyifli otomobiller üretti.

Aslına bakılırsa anavatanında Chevy’nin üst sınıf bir araç olduğu söylenemez. Sonuçta GM’in lüks kolu her zaman Cadillac olmuştur. Ama Avrupa ve özellikle Türkiye’de Chevrolet’nin algısı daha yüksektir. 80’li yıllara kadar yollarımız Chevrolet modelleriyle doluydu. Küçükken bir Chevrolet dolmuşa binmek en büyük zevklerimden biriydi. Tabii sadece Chevy değil, devir Amerikan otomobillerinin devriydi.

70’lerin başında Oyak Renault, Tofaş ve Otosan yerli modelleri üretime alınca Amerikanlar yavaş yavaş azalmaya başladı. Çok geniş ve konforluydular ayrıca mekanik olarak da sağlamdılar. Diğer yandan yakıt tüketimleri yüksekti ve devasa boyutlarıyla şehir içlerinde kullanımları da zordu. 80’lerde ithal malların ülkemize girmesiyle birlikte Avrupalı üreticilerin istilasını izledik. Yerli otomobil istemeyenler için artık seçenek çoktu ve Türkiye’de Amerikan otomobilleri artık üvey evlat konumuna gelmeye başlamıştı. Sadece performanslı otomobil arzusunda olanlar Corvette modellerini ve diğer Amerikan araçlarını tercih ediyordu. Bir de gerçekten ihtiyacı olanlar arazi aracı ya da pick-up gibi Amerikan araçlarına yönelmek durumundaydı. Örneğin Jeep gibi markalar ülkemizde her zaman satmaya devam etti. Bir dönem Ford, Taurus gibi Amerikan otomobillerini getirdi. Chrysler de 300M ve Voyager gibi modelleriyle pazarımızda az da olsa yer etti. Fakat asıl efsane marka ortada yoktu. Tabii ki Chevrolet’den bahsediyoruz.

Daewoo ve Chevrolet ilişkisi 

Daewoo konusu ise çok önemli. Bu araç ülkemizde ikinci elde hala ilgi görüyor. Daewoo& Chevrolet ilişkisi de şöyle:

General Motors, Koreli Daewoo’yu 2002 yılında satın alarak Asya pazarına girdi. Kore’de üretilen ve daha önce Daewoo logosuyla tanıdığımız Chevrolet marka araçlar, Türkiye’de ilk kez 2004 yılında satışa sunuldu. Geniş sedan geleneğinin devamı olan Chevrolet Epica ve Chevrolet Cruze’un yanında Captiva, Kalos, Aveo ve Spark gibi modeller önemli satış adetlerine ulaştı. Bir yandan satışlar iyi giderken diğer yandan da marka imajı gittikçe düşüyordu. Bir zamanlar safkan Amerikan markası olan Chevrolet, artık ülkemizde bir Uzakdoğulu gibi algılanıyordu. Yine de insanlar Chevrolet almaya devam etti. En azından Chevrolet fiyatları uygundu ve donanımları da belli bir seviyenin üstündeydi.

Yaklaşık 10 yıl Chevy modelleriyle birlikteydik. Fakat GM, 2013’te Avrupa pazarında Chevrolet modelleriyle yer almama kararı aldı. 2014’te de Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’dan çekildiler. İşte asıl soru burada devreye giriyor.

İkinci El Chevrolet Alınır mı?

arabam.com ilanlarını incelediğinizde ikinci el pazarında birçok ikinci el Chevrolet modeli olduğunu görüyorsunuz. Kullananlar memnun ama 2. el Chevrolet almak isteyenler tedirgin. Bu markaya para bağlamak doğru mu? Chevrolet yedek parça bulabilir miyiz? Servis ihtiyacı gideriliyor mu? Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Bir modelin üretimi dursa dahi o marka 10 yıl boyunca o modelin yedek parçasını bulundurmak zorunda. Bu durum Chevrolet için de geçerli. En azından 2024 yılına kadar Chevrolet modellerinin yedek parçaları ülkemize gelecek ve servis ihtiyacı da karşılanacak. İsterseniz hemen Chevrolet Türkiye’nin açıklamasına bir göz atalım:

“Chevrolet, Türkiye’de yeni araç satışını durdurdu… 

Bir Chevrolet müşterisi olarak, Chevrolet’nin gelecekte size ve aracınıza hizmet vermeye devam edeceği konusunda rahat olabilirsiniz. Chevrolet yetkili servisleri, Chevrolet araçları için servis hizmeti vermeye ve orijinal Chevrolet parçalarını tedarik etmeye bugün olduğu gibi devam edecektir. Chevrolet araçları ile ilgili yazılı garanti veya servis planları aynen devam edecektir ve söz konusu anlaşmanın hükümlerine uygun olarak tam olarak yerine getirilecektir. Yaklaşık 2000 Chevrolet servis noktası Batı ve Orta Avrupa’da hizmet vermeye devam ederek, aracınızın gelecekte ihtiyaç duyabileceği servis, onarım ve garanti işlemlerini gerçekleştirecektir. Türkiye genelinde 66 yetkili servis sizlere hizmet vermeye devam edecektir. Türkiye genelinde son yeni Chevrolet aracının satılmasından itibaren en az 10 yıl boyunca (2024 yılına kadar) Chevrolet araçları için Chevrolet orijinal parçalarını tedarik etmeye devam edeceğiz. Yetkili servislerin adreslerini buradan bulabilirsiniz. Desteğe ihtiyaç duyarsanız, müşteri danışma hattımızı da arayabilirsiniz: 0212 375 52 61″

Yukarıdaki açıklama, hem ‘ikinci el Chevrolet alınır mı’ sorusuna hem de ‘Chevrolet neden Türkiye’den çekildi‘ sorusuna yanıt veriyor.

Ayrıca Chevrolet Türkiye’nin açıklamasında markanın neden Avrupa’dan çekildiğine dair bir bilgi de yer alıyordu:

Son birkaç yıldır Avrupa’da otomotiv sektörünü etkileyen bazı olumsuz gelişmelerden dolayı, Chevrolet’nin ticari sonuçları kabul edilemez seviyeye gelmiştir ve bu şekilde devam edeceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle, Batı-Orta Avrupa’da Chevrolet yolcu araçlarının satışını durdurma kararı alınmıştır. Ancak, Chevrolet Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu genelinde tüm Chevrolet yolcu araçlarının satışına devam edecektir. Buna ek olarak GM, kilit bir bölge olarak Avrupa operasyonlarını sürdürecek ve gelecekte kaynaklarını Opel/Vauxhall markalarına yoğunlaştıracaktır.

Chevrolet Fiyatları Neden Düşük?

Yukarıdaki açıklamalara bakıldığında en azından 2024 yılına kadar servis ve parça sıkıntısı olmayacağını düşünebiliriz. Diğer yandan bu otomobillerin ikinci el değerinin gittikçe düşeceğini öngörmek de zor değil. Zaten günümüzde bir Chevrolet almak isteyenler de bu nedenle markaya yoğunlaşıyor. Sunduğu performans ve donanıma bakıldığında fiyatları oldukça düşük. Tabii ucuz Chevrolet alıp ucuza satmak bir seçenek.

Chevrolet Fiyatları Düşecek mi?

Eğer bir-iki yıl kullanıp satarım diyorsanız bir Chevrolet almak olumsuz bir hareket olmayacaktır. Fakat 2020’lerden sonra Chevrolet’in değerlerinin iyice düşeceği, 2024’ten sonra da Chevrolet yedek parça sıkıntılarının başlayacağı unutulmamalı.

Chevrolet Çok Yakar mı?

‘Chevrolet ne kadar yakıyor’ sorusunun yanıtı şöyle:  Chevrolet’nin benzinli motorları, benzer hacim ve güçteki Avrupalı rakiplerinden her zaman daha çok tüketir. Bu nedenle bu otomobillerin çoğuna LPG sistemi takıldı.

Chevrolet’e LPG Takılır mı?

Chevrolet modelleri genel olarak sorunlu mekanik aksamlara sahip değiller ama LPG takılmış Chevrolet motorlarının sorun çıkarma olasılığı çok daha yüksek.

Kendi adıma konuşmak gerekirse Cruze modelini en azından tasarımıyla beğenirdim. Bir Cruze satın almayı düşünsem LPG takılmamış olanı tercih ederdim. Evet belki ilk etapta yakıt tüketimi yüksek gelebilir ama motor yaptırmak zorunda kalınca ettiğiniz kârı fazlasıyla geri vermek zorunda kalacaksınız.

Chevrolet Almak Mantıklı mı?

Sonuç olarak şu anda bir Chevrolet satın almak akıllıca olabilir. Rakiplerinden daha uygun fiyata benzer bir konforu elde etmek mümkün. Tabii Aveo gibi modellerin zamanında EuroNCAP çarpışma testlerinden 1.5 yıldız aldığını da unutmamak gerekli.

Chevrolet Alırken Bunlara Dikkat Edin!

Eğer uzun vadeli düşünmüyorsanız bir Chevrolet alabilirsiniz ama çok kilometre yapmamış olmasına ve LPG takılmamış olmasına dikkat edin. Eğer mutlaka LPG diyorsanız, daha önce takılmamış olanını bulun ve siz güvenilir bir markayı tercih edip bu sistemi taktırın. En azından otomobilin geçmişini bilmiş olursunuz. Tekrar ediyorum, 2020’li yıllardan sonra yedek parça ve servis problemleri de başlayabilir.

Arabam Kaç Para >>

Trink Sat >>

68 YORUMLAR

  1. Öncelikle merhabalar.
    CHEVROLET curuze alacağım fiyat konusunda anlaştım ve inanın hiç bir şekilde tereddüt yaşamadım. Bizler insanlar olarak herkesin aklı tedirgin ve nedendir anlaşılamıyor kötüleme var arabaya karşı. Efendim yok fabrikası kapanmış, parçası bulunmaz mış. kaldıki 1980 model her türlü aracın parçası bulunurken 2010 model aracın parçası mı bulunmayacak ve ayrıyeten araç oplin ecotec motorunu kullanmakta. zaten emin olun bu tür şikayet eden insanlar cruze kullanmamış o konforu görmemiş ve kendi arabasının değerini arttırmak için söylenen şahsiyetlerdir.
    gerçek manada araca vermiş olduğunuz miktarı aynı klasmanda hangi aracı alırsanız alın cruzda bulunan yakışıklılığı, donanımı ve rahatlığı emin olun bulamayacaksınız. Bugün linea ya bilen yüz bin lira istenirken cruze verdiğiniz 80 bin lira karşılığını veriyor de yetiyor her anlamda. HİÇ Tereddütsüz cruze alın.

  2. Neden alınmasın bence gayet alınabilir sonuçta yedek parça sıkıntısı yok opel gm motor ve aksamları mevcut ve bunun tedariği opel tarafından halihazırda yapılıyor. Ülkemizdeki yan sanayi sektörüde boş durmuyor bence chevrolet alımında son kriter yedek parça olayıdır.

  3. Arkadaşlar detaylı bir şekilde yorum yapmışlar ve 2020 den sonra Chevrolet araçların parça sıkıntısı yaşayacağından bahsetmişler.Ben bu duruma katılmıyorum. Zira şu an Chevrole’tin yedek parçalarını getiren sağlam 4 firma mevcut. Düşünün bir kere Chevrolet’ten bahsediyoruz, sizce yedek parça bulmak ne kadar zor olabilir. Sonra birde şu gerçek var göz ardı edilmemesi gereken Kore işbirliği ile üretilmiş araçların çoğunda motor bloku hariç bütün komponentler Kore de üretilmiş. Diğer bir taraftan GM tarafından üretilenleri de mevcut. yani deme o ki içiniz rahat olsun. Bu arabalara çok uzun yıllar binebilirsiniz. Chevrolet’te yedek parça sıkıntısı olmaz. Donanım özelliklerine bakınca o fiyatlarda emsal bir başka markadan en az 3/1 oranında ucuz. Çok sorunlu bir araçta değil. Binen her kimle görüştüysem aracından memnun. İlk zamanlar parça tedarikinde sıkıntı olmuş olabilir ama şu an yedek parça da sorun yok. kullananlarında böyle bir şikayeti yok. Alın ve gönlünüz rahat binin. Chevrolet sürmek bir ayrıcalıktır. nerden mi biliyorum. Takoz Reno Meganımı satıp Chevrolete bindiğimde bunu anladım. hele bir de uzun yol yapın, görün bak araç sizi hiç yormayacak, yol tutuşuna, sürüş keyfine hayran kalacaksınız. Orta segment bir araç ama her türlü konforu var. Merak edenler için yazayım ben 2006 model Chevrolet Lacetti kullanıyorum. airbag, abs, hidrolik direksiyon, klima, elektirikli camlar, elekririkli dikiz aynası daha bir çok özellik mevcut. Arkadaşlar Chevrolet araba yapma konusunda bir öncüdür bunu unutmayın, bu ikinci el asparagas atıp tutanlara da bakmayın. Türk deyimi ile taş gibi araba! Paranın karşılığını da fazlasıyla veriyor.

  4. Chevrolet Cruze full paket çok sağlam araba. Tofaşın halen kullanıldığı günümüzde Chevrolet alınır mı tartışmak bile günah 🙂

  5. 2005 model kalos 1.2 benzin lpg kullanıyorum çok memnunum asgari ücretle çalışıyorum
    Alınabilecek en ideal araba hemde cok az yakıyo çok şükür
    Ne usta nede parça sıkıntısı yaşadım

  6. Cevabım kesinlikle alınır. Şuanki piyasaya göre fiyatları hala çok ucuz. Performansı sevenler kesinlikle 1.4 turbosunun veya 2.0 dizelinin tadına baksın iki araçta sorunsuz kronik sıkıntısı yok denecek kadar az. LPG’de 1.4 subap değişimi falanda istemiyor daha uyumlu. Bizzat tecrübe ettim ancak LPG montajını doğru yaptırmak gerekiyor. 2.0 dizel vergisi fazla ve malum Dizel fiyatlarıda… Bu makalede çok detaya değinmişler ayrıca şurada yazılan yazıda da araç hakkında herşeyi öğrenebilirsiniz. Kendiniz araştırın kendiniz karar verin. Vectra, astra ne kadar alınabilir bir araçsa buda o kadar alınabilir bir araç… Diğer okuduğum yazının linki burada https://bakiye.org/chevrolet-cruze-alinir-mi/

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here