WRC Otomobil Mekanikleri Soğuklarda Nasıl Etkileniyor? WRC otomobilleri keyifle izlediğimiz ralli sporları için küresel bir rekabet içinde olan araçlardır. Açılımı World Rally Championship olan WRC 1973 yılından beri Dünyanın dört bir yanında sıcak, soğuk, kurak, yağmurlu, karlı ya da fırtınalı hava fark etmeksizin düzenlenen bir yarış organizasyonudur. Mevsimler değiştiği için otomobillerin sürüş dinamiği de değişebiliyor. Örneğin çok sıcak bir havada otomobil kullanmak üstüne üstlü bir de hızlı olmak yarış devamı için standart bir otomobilin kaldıramayacağı bir yüktür. Ya da dondurucu soğuklarda bu mekanikler çok iyi korunmalıdır. Peki hiç merak ettiniz mi WRC otomobil mekanikleri soğuklarda nasıl etkileniyor? Bu sorunun cevabı yazımızın devamında.

Soğuk Bir Havada WRC Otomobili Nasıl Etkilenir?

Öncelikle WRC Otomobil Mekanikleri dışında her otomobil soğuktan etkilenir. Ancak WRC otomobilleri çok daha güçlü mekaniklere sahip olduğu için biraz daha dayanıklıdır. Yine de soğuktan korunmayan bir WRC otomobili ve WRC Otomobil Mekanikleri size sorun yaşatabilir. Örneğin yakıt hatları donabilir. Dolayısıyla yakıt hattı motora aktarım sağlayamaz. Bu da açık bir şekilde motorun çalışmasına engeldir. Özellikle yakıt enjektörleri çok dar olduğu için buradaki küçük bir buzlanma enjektörleri rahatlıkla tıkayacaktır. Bu gibi durumlarda yakıt sistemi yıkanmalıdır.

WRC Otomobil Mekanikleri Soğuk Havalarda Sıcak Tutulmalıdır

Soğuk havalarda marş motoru da arızalanabilir. WRC otomobilde Start Stop çalıştırma sistemi varsa bu donma işlemi daha az gerçekleşir. Belirtileri motoru çalıştırırken tıklama sesi duymaktır. Bu sorun jumper kabloları ile çözülemeyecek kadar büyük bir sorundur. Muhtemelen sistemin kısa süre içinde tamamen değişmesi gerekecek. Dondurucu soğukta WRC otomobilleri genellikle çalışır halde durmak zorundadır. Ya da araç sık sık çalıştırılır motor sıcak tutulur. Motor sıcak tutulmazsa çok daha büyük sorunlar doğacaktır.

Soğuklarda Meydana Gelecek Otomobil Sorunları

Bir diğer soğuk nedeniyle ortaya çıkan sorun ise alternatör yanıp sönmesidir. Alternatör arabalarda kişisel elektrik jeneratörüdür. Görevi otomobilin aküsünü şarj etmektir. Eğer alternatör şarj etmek konusunda sorun yaşıyorsa onun da değişmesi gerekecek.

WRC Otomobil Mekanikleri

Yanlış yağ kullanımı da soğukta yağın donmasını sağlar. Kullandığınız yağ soğuk viskoziteye sahipse otomobil çalışmaz. Doğru bir yağ kullanmak kullanma kılavuzunda yer alan değeri referans alabilirsiniz. Yağ değeri için W harfinin ardından gelen ilk rakam soğuk veya kış kalınlığını gösterdiğini söyleyelim.

Soğuk Sadece WRC Otomobillerini Etkilemiyor

WRC Otomobil Mekanikleri ile ilgilenen servis çalışanları için çok soğuk havalar ızdırap dolu geçiyor. Bazen bu çalışanlar fiziksel olarak bir işi yaparken soğuk nedeniyle yarım bırakmak zorunda kalıyor. Bu da yapılan işin süresinin uzamasına neden oluyor. Çalışanlar bu esnada her zaman giydikleri tulumların üzerine termal giysiler giyerler. Bu çalışanları biraz daha rahatlatır ancak uzun çalışma sürelerinde yine de zorlayıcıdır.

WRC Otomobil Mekanikleri

Koşullar olağanüstü olsa da servis çalışanlarının otomobiller üzerinde geçirdiği vakit sabittir ve değişmez. Örneğin soğuk nedeniyle hasar gören bir şanzımanın değişmesi gerekiyorsa bu birkaç dakika için de olmak zorundadır.

Soğuk havalarda eğer bir çalışansanız bazı zamanlarda fazla yer kaplıyor hissine kapılırsınız. Özellikle bir işi soğuk nedeniyle tek bir çalışanın yapamadığı durumlarda aracın altında veya üzerinde birden fazla servis çalışanının olması çok sıkışık bir ortam yaratır. Ancak herkesin bir görevi olduğu için fazla problem olmaz.

Buz, bu tip havalarda WRC Otomobil Mekanikleri için en büyük düşmandır. Arabanın her yerinde birikir ve bir tabaka oluşturur. Yarış öncesi kazınması gerekir çünkü kazınmazsa buz tabakası araca ek olarak  60 kiloya kadar yük ekler. Bu ağırlığa ek olarak bir de Co-Pilot ağrılığı eklersek ağırlığı .

WRC Otomobil Mekanikleri

WRC organizasyonundayken muhtemelen en zor kısım sadece aracın ağırlaşması değil. Test sürüşlerinde normal çadırlar ve eşyalar olmadan uzak bir yerde servis yapıyorsunuz. Bu da sürücüler ve takıma sağlanan bir konaklama hizmetinin olmadığı anlamına geliyor. Buna örnek olarak pilotların ayaklarını sıcak tutmak için elektrikli çorap giydiği bilinmektedir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here