En İyi 10 Sokak Pisti

Formula 1’de bir önceki yarış haftasında Monako GP yapıldı. Önümüzdeki yarış ise Azerbaycan’da Bakü’de gerçekleştirilecek. Bu iki yarışın peş peşe gerçekleşmesi dışında bir bağı daha var. O da ikisinin de sokak pisti olması. Biz de iki yarışının arasında en iyi 10 sokak pistini listeleyelim dedik. Formula 1 takviminde yer almayan pistleri de bulabileceğiniz geçmişten günümüze en iyi 10 sokak pisti.

10. St Petersburg, Florida

1980’lerin ortalarında bir yarış alanı olarak kurulan pist, 2003’ten beri Indycar yarışlarına ev sahipliği yapıyor. Özellikle ABD içerisinde oldukça popüler bir konumda. Sahil yanında kurulan ve dik açılara sahip olan pist; havaalanının yanına da kurulmuş olmasıyla oldukça ilgi çekici bir konumda kalıyor.

9. Pau, Geney Batı Fransa

‘’Küçük Monako’’ olarak da adlandırılan pist, aynı zamanda Monako’nun kardeşi de sayılır. Monako’da 1929 yılında gerçekleştirilen ilk yarışın sonraki senesinde, Pau’da yarışlara ev sahipliği yapmaya başladı. Efsane F1 pilotlarından Jim Clark’ın ilk yarışını kazandığı pist, daha çok Formula 2 ve Formula 3000 yarışlarıyla tanınıyor. Korona salgını nedeniyle biraz bozulmuş olsa da hala aktif olarak kullanılıyor.

8. Vila Real, Portekiz

Pist yamaç kenarında bulunan güzel bir kasabada yer alıyor. 1930’larda kurulan ve zamanla popülerleşen geniş bir sokak pisti burası. Stirling Moss ve Jean Behra gibi isimler burada yarışırken, 1970’li yılların başında uzun mesafeli araba yarışları için kullanıldı. Son yıllarda ise World Touring Car Cup (WTCC) kapsamında yarışlar düzenleniyor.

7. Oporto, Portekiz

Zamanında belki de Monako’dan bile daha tehlikeli bir pistti Oporto. Boavista’da yer alan pist, arnavut kaldırımları ve üzerinden geçen kaygan tramvay hattıyla biraz tehlikeli sanki. Pist zamanla bir köşeye atıldıktan sonra, Vila Real gibi WTCC’ye ev sahipliği yapmak için yeniden canlandırıldı.

6. Bakü, Azerbaycan

Kimileri için belki de Formula 1 takviminin en sevilen pisti. (Mesela benim gibi. 😊) Gerek tasarımı gerek pist çevresindeki dokusuyla gerçekten muazzam bir yer. Eski şehir bölümü, uzun ve geniş düzlükleri, bazen daralan sokaklardaki keskin dönüşleri ile farkını hissettiren bir pist. 2016 yılında Formula 1’e ilk ev sahipliği yaptığı günden beridir de neredeyse hiç kötü bir yarış izletmedi bizlere.

5. Adelaide, Avustralya

Avustralya’dan bir pisti buraya dahil ederken Albert Park’ı da düşündük tabii ki. Ancak gerçekten bir şehrin içinden geçişiyle ve tarihte bize yaşattıklarıyla Adelaide bir adım önde. 1985-1995 yılları arasındaki F1 sezonlarında unutulmaz yarışlar izletti bizlere; Mansell’in 1986’da kalp kıran lastik patlaması, Schumacher’in 94’te Hill’e yaptığı profesyonel faul. Günümüzde Formula 1 görevini Albert Park’a devretmiş olsa da, kısaltılmış versiyonu ile V8 Supercars serisine hala ev sahipliği yapıyor.

4. Long Beach, California

Belki de ABD sınırları içindeki sokak pistlerinden en iyisi. Başlarda Formula 5000 yarışlarına ev sahipliği yapan Long Beach, kısa zamanda kendini sevdirdi. Ancak sonrasında Formula tarafından terkedildi. Bu sırada devreye giren IndyCar yarışları ile birlikte pist aktif tutuldu. Konum ve pist yapısı olarak çok cazip bir pist olan Long Beach orada yarış izleyenler tarafından fazlasıyla seviliyor.

3. Marina Bay, Singapur

Pist, ilk Formula 1 yarışına 2008 yılında ev sahipliği yaptı. Yarış zevki açısından en tepeye koymasak da kesinlikle kötü olmayan yarışlar izletti. Ancak arka planı, çarpıcı ışık gösterileri ve yarışın gece düzenlenmesiyle bu pisti seyretmesi oldukça keyifli. Marina Bay Pisti’nin efendisi ise burada 5 galibiyeti olan Sebastian Vettel.

2. Macau, Çin

Oldukça garip bir pist olan Macau, Asya bölgesinin sokak pistleri arasında ün yapmıştır. Uzun düzlükleri, iniş ve çıkışları, dar sokakları, keskin virajlarıyla ismini duyurmuştur. Hem araba hem de bazı motosiklet yarışlarına ev sahipliği yapan pist, oldukça da tehlikelidir. İzleyenler ve sürücüler için keyifli olsa da özellikle iki tekerlekli araçlar için biraz da korkutucu olduğunu söylemek lazım.

1. Monte Carlo, Monako

Dürüst olmak gerekirse, bir sokak pistleri listesi yapıp içine Monako koymamak biraz saygısızlık olurdu. Aslına bakarsanız bu pist tarihin en keyifli yarışlarına sahne olmadı ve bu istikrarını devam ettiriyor. Ancak bir konu var ki o da kültür. Burası bir pistten ziyade gösteriş mekanı. 1929 yılından beri gelen bir tarih ve Monako’nun zenginliğinin bir araya gelmesi. Pazarlama yöneticileri için bulunmaz bir fırsat. Louis Chiron’dan Graham Hill’e, Jean Alesi’den Niki Lauda’ya, Alain Prost’tan Ayrton Senna’ya, Michael Schumacher’den Lewis Hamilton’a kadar saymakla bitmeyecek kadar çok efsaneyi ağırladı Monte Carlo Pisti (Sayamadıklarımızdan özür dileriz. 😊). Dar sokakları, Formula 1 tarihinin en yavaş virajı, yat marinası, şehrin mimari dokusu ve daha birçok detayıyla benzersiz bir yer. Listenin en heyecanlı yarışlara sahne olan pisti olmadığı aşikar. Ancak bu pistin, belki de tüm pistler arasında, en kendine has yer olduğu kesin. Öyle görünüyor ki buranın kültürü ve karakteri asla yok sayılamayacak.

En iyi 10 sokak pisti yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla motor sporları içeriği için bizi takip etmeye devam edin 🙂

Azerbaycan GP Pist Özellikleri ve Tarihi

Monako GP Pist Özellikleri ve Tarihi

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here