Skoda Fabia RS Rally2, Takımın Tamamen Yeni Ralli Aracı

0
2265
Skoda, Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) ve Avrupa Ralli Şampiyonası’nda (ERC) yer alacak yepyeni Skoda Fabia RS Rally2 otomobilini tanıttı.
Çek Cumhuriyeti merkezli otomobil üreticisi, bugüne kadar dünyada genel olarak 1700’den fazla ralli galibiyeti elde ederek, R5 sınıflarında gücünü kanıtlamış son derece başarılı Fabia Rally2 ve Evo modellerinin yerini alacak Fabia RS’yi geliştirmek için iki yıl harcadı. Skoda’nın yeni ralli otomobili, son nesil olan dördüncü nesil Fabia’yı temel alıyor, ancak geçen yıl Andreas Mikkelsen ve Skoda tarafından desteklenen Toksport Dünya Ralli Takımı’nın elinde WRC2 ve Avrupa Ralli Şampiyonası (ERC) şampiyonluğu kazanan selefine kıyasla bir çok geliştirme içeriyor.

Yenilikler

Yeni Fabia RS, yol otomobilinden gelen 1.6 litre hacmindeki turboşarjlı güç ünitesi ile donatılmış. Ancak yol otomobilinde 150hp güç üreten ünite bu otomobilde 289hp güç üretiyor. Ayrıca yol otomobilindeki önden çekişin aksine, Fabia RS dört tekerlekten çekiş sistemi ile ilerliyor. Bu çekiş ile otomobil 430 nm’lik kuvvetli bir torku yola aktarıyor.

Skoda Fabia RS Rally2
Otomobilin gövdesi, arka dengeyi daha iyi hale getirmek ve ağırlık dağılımını iyileştirmek için modifikasyonlar geçirdi. Aks mesafesinin değiştirilmesi gibi büyük değişiklerin üzerinde çok çalışıldığı kesin.
Frenler, süspansiyon dinamikleri, soğutma sistemi, ve aerodinami üzerinde yapılan değişiklikler de otomobilin performansına katkı sağlıyor. Ayrıca mühendisler, el frenini kullanarak ön ve arka aksı ayırmayı tercih etti. Bunun için akslar arası kavramada elektro-hidrolik kontrolünü getirdiler. Bu sistem ile otomobilin keskin virajlardaki performansı artacaktır denilebilir.

Gelişim

Yenilenmiş Ralli yarışçısı Skoda Fabia RS Rally2, sadece fabrikada simülasyonlar ve hesaplamalar ile geliştirilmedi. Takımın pilotu Andreas Mikkelsen, eski Citroen ve Toyota WRC fabrika takımı sürücüsü Kris Meeke ve Skoda’nın test sürücüleri Emil Lindholm ve Jan Kopecky testlerde bizzat yer alan isimler oldular. Bu testler Çek Cumhuriyeti, İspanya, Belçika, Almanya, İtalya, Fransa ve Finlandiya’da yapılan; asfalt, çakıl ve kar olmak üzere bütün ralli koşullarını kapsayan yollarda yapıldı.
Skoda Fabia RS Rally2
Çek üretici, Skoda Fabia RS Rally2 ile R5 başarısını sürdürmeyi umut ediyor. Andreas Mikkelsen, Nasser Al-Attiyah, Esapekka Lappi, Pontus Tidemand, Kopecky, Kalle Rovanpera ve Pierre-Louis Loubet’in WRC2 ve WRC2 Pro kategorilerindeki başarılarını Fabia ile elde ettiğini de belirtelim.
Yeni ve yarışa hazır Skoda Fabia Rally2 modelinin bu sene içerisinde WRC2 kategorisinde ve Avrupa Ralli Şampiyonasında (ERC) yarışmaya başlaması bekleniyor.
Skoda’nın motorsporları departmanı patronu yeni araca olumlu bakıyor. “Durmak, geriye gitmek demektir ve bu kavram özellikle motorsporlarında çok geçerlidir. Bu sebepten Skoda Fabia Rally2 gelişiminde önceki yarışçımızdan kazandığımız bütün verileri göz önüne aldık ve her detayı optimize etmeye özen gösterdik. Hedefimiz Dünyadaki en başarılı Ralli aracını geliştirmekti. Bu hedefi büyük bir özveri ile takip eden bütün Skoda Motorsporları ekibi ile gurur duyuyorum. Ayrıca yol otomobili geliştirmedeki arkadaşlara da bir teşekkür etmemiz lazım. Çünkü önceki nesil (Dördüncü) Skoda Fabia, yeni nesil Skoda Fabia RS Rally2 için mükemmel bir öncü araç oldu.”

Teknik Veriler

Skoda Fabia RS Rally2
Motor: 1.6 litre turbo sıralı 4 silindir
Güç: 289hp
Tork: 430 nm
Maksimum hız: 200km/h
Çekiş Türü: AWD
Yakıt Deposu: 82.5 litre

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here