Nasıl Başladı Nasıl Devam Ediyor; Klasik Araba Evrimi 3 listemizle bir önceki seriye devam ediyoruz. Otomobil tasarımları, motorları, sürüş dinamikleri, güvenlik özellikleri ve daha birçok şey her geçen gün değişiyor. Bu değişim ve gelişim bazen öyle boyutlara ulaşıyor ki zamanın ne kadar hızlı geçtiğinin farkında bile olmuyoruz. Çünkü bu gelişime bizde ayak uyduruyoruz ve bir parçası oluyoruz. Ancak bu parçacı olduğumuz gelişimin başlangıç noktası var. Günümüzde kullanılan yeni nesil modern otomobiller sahip olduğu popülariteye kolay ulaşmadı. Bazı otomobiller verdiği hayatta kalma sınavından geçemezken bazıları da gelişime ayak uydurarak günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Peki siz hiç sahip olduğunuz otomobilin ilk versiyonunu ve nasıl süreçlerden geçerek bu halini aldığını merak ettiniz mi? Eğer etmediyseniz şimdi size geçmişe gitme fırsatı sunuyoruz. Zamanın ne kadar hızlı geçtiğini otomobillerin gelişimi üzerinden anlatmaya çalışacağız. Maskenizi takmayı unutmayın. Tarihin tozlu sayfalarını çevirmeye başlıyoruz😊

Chevrolet Suburhan: 1934

Klasik araba evrimi 3 isimli listemiz Suburhan ile başlıyor. Efsanevi SUV Suburhan şimdi efsane olmasını sağlayan uzunca bir sürecin içinde oldu. Chevrolet Suburhan geçmişten günümüze hayatta kalan en eski SUV araçtır. 1935 yılında üretilen Suburhan ilk olarak piyasaya Chevrolet Carryall Suburhan olarak çıktı. Daha sonra sadece Suburhan ismi ile devam etti. İlk Üretilen Suburhan ile şimdikinin arasında dağlar kadar fark var desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Ancak ilk otomobil ile son otomobil de 8 koltuk ve geniş saklama ve oturma alanları ile yolculara hizmet ediyor.

Chevrolet Suburhan: bugün

Chevrolet Suburhan Modelinin günümüz modeline gelecek olursak daha çok genişlemiş ve uzamış olduğunu görüyoruz. İlk suburhan modelinde olan yuvarlak detaylar günümüz modelinde daha köşeli bir tasarım ile karşımıza çıkıyor.

Fiat 500: 1936

Fiat 500’ün 1957 yıllarında üretilen versiyonu günümüzde hala anılmaktadır. Hatta çok tatlı bulunduğu için arabalar filmi gibi animasyon yapımlarında gördüğümüz bir araç kendisi. Ancak Fiat 500’ün bundan daha eskiye dayandığını biliyor muydunuz?

Klasik araba evrimi 3 listemizde yer verdiğimiz Fiat 500’ün 1957 yılında üretilen versiyonu yeni bir 500 serisi için lansman modeliydi. Bunun öncesinde Fiat Topolino olarak da bilinen ilk Fiat 500 1936 yılında üretildi. Topolino ismi Mickey Mouse çizgi romanlarından geliyor. Zaten araba da neredeyse Mickey Mouse’u andırıyor. Her ne kadar Topolino ismi İtalyanların Mickey Mouse olarak adlandırdığı bir isim olsa da kelimenin asıl anlamı bebek faredir. Bu gördüğünüz minik farenin altında 569 cc dört silindirli bir motor bulunuyor. Fiat 500 1936 yılından üretildi ve 1955 yılında durdu. Sonraki modelse 1957 yılında üretilmeye başlandı.

Fiat 500: bugün

Klasik Araba Evrimi 3

Eskiden olduğu gibi bugünde şirinliğini koruyan Fiat 500 yeni görünümüyle ilk olarak 2008 yılında üretildi. En büyüleyici küçük Hatchback modellerden biri olduğunu düşündüğümüz araç aslında mühendislik açısından 500L ve 500X modellerine benziyor. Fiat 500 yeni bir döneme daha giriyor ve efsanevi 500 serisini elektrikli olarak üretmeye başlıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde ilk elektrikli Fiat 500 piyasaya çıktı. Zaman gerçekten hızlı geçiyor. Fiat 500 günümüze kadar 8.4 milyon üretildi.

Ford F Serisi: 1948

Klasik Araba Evrimi 3

İlk üretimden son ürerime kadar tasarım olarak çok fazla değişime uğrayan Ford F serisi Klasik araba evrimi 3 listemizde yer almayı hak etti. Şirin bir otomobilden daha heybetli bir araca geçiş yapıyoruz. Ford F serisi Fordun’un pick-up versiyonlarına verilen bir terimdir. Ford serinin ilk pick-up’ını 1948 yılında üretti ve 8 farklı ağırlık derecelendirmesi ile satışa çıktı. Bu derecelendirmeler F1 -F8 arasında değişti. Örneğin en ağır kasa F7-F8 adında olan araçlar Big Jop adı ile satışa çıktı. Gördüğünüz gibi geçmişte otomobil tasarımları çok daha yumuşak hatlara sahipti. Etkileyici olan bir şey daha var. F serisinin ilk kasası gerçekten çok özgün bir tasarıma sahip.

Ford F-Serisi: bugün

Klasik Araba Evrimi 3

Günümüze geldikçe F serisi derecelendirme skalası 3 tane ile sınırlandırılmıştır. F-150 hafif ticari Pick-up olarak satışa çıktı. Bu seri ile Ford en yüksek popülariteye ulaştı. Tasarım anlamında yine köşeli hatların bizi karşıladığını görüyoruz.

14.nesil olan 2020 model F-150 sahip olduğu lüks teknolojik donanımla nereden nereye dedirtiyor. Varyantları arasında yüksek performanslı Raptor ve benzinli elektrikli hibrit mevcut. F serisi arasında en çok 43 milyon ile en çok satan nesil olan F-150 etkileyici bir grafik çiziyor.

Volkswagen Transporter: 1950

Klasik Araba Evrimi 3

Volkswagen T platformuna dayalı bu hafif ticari VW Beetle olarak tanıdığımız Type1 modelinden sonra gelen ikinci araçtı. VW Type 2 Transporter ailesinin ilk nesliydi. Type2 tıpkı beetle da olduğu gibi arkadan motorlu bir yerleşim düzeni yaptı. Sürücü ve Yolcular maksimum alan için aracın en ön kısmında doğru konumlandı. Bu sayede bagaj alanı artacaktı. Type 2 üretime 1967 yılına kadar devam etti.

Volkswagen Transporter: bugün

Klasik Araba Evrimi 3

Zaman geçtikçe daha modern bir hal alan otomotiv sektöründe Transporter gibi etkileyici bir minibüs tabi ki aynı kalamazdı. 2015 yılı itibariyle 6 neslin üretimine devam eden Volkswagen Minibüs, Minivan, Pick-up ve karavan gibi varyantlara sahiptir. Rakipleri Ford Transit, Toyota Hiace ve tabi ki Mercedes-Benz Vito’dur. Transporter adını kullanan Caravelle, California gibi modeller daha çok Avrupa ülkelerine satılan Minibüs olarak tanıyoruz. Volkswagen Transporter 13 milyon satış adedi ile Dünyada en çok satan minibüstür.

Chevrolet Corvette: 1953

Klasik Araba Evrimi 3

Tasarım anlamında tıpkı Ford F serisi gibi çok fazla değişen Corvette modeline de Klasik araba evrimi 3 listemizde yer vermek istedik. Belki de tasarım anlamında radikal değişime giden otomobil Corvette olabilir. İlk üretim modeli ile şimdikinin arasında dağlar kadar fark var. Üstü açık olarak üretilen ilk model altı silindirli bir motorla geldi. 1955 yılına kadar V8 motor seçeneği kullanılmadı.

İlk Corvette ile görkemli bir başlangıç olarak kabul edilmese de zamanla Amerikan otomomobillerini bile geçerek Dünyada spor otomobiller arasında bir simge haline geldi. 60 yıldır marka değerini sürekli yenileyen Corvette hala hayatta.

Chevrolet Corvette: Bugün

Klasik Araba Evrimi 3

İlk üretildiği zamanlar Motor, kaputun altında konumlanıyordu. Biri o zamanlar Corvette motor konumu artık kaput değil aracın arka tarafında olacak deseydi muhtemelen gülünç olurdu. Ancak bugün 8. Nesil corvette arka koltuk ve tekerlek arasında 6.2 litrelik bir V8’e sahip.

Şu an satışta olan tüm Corvetteler standart olarak 490 beygir güce sahiptir. En etkileyici güce sahip olan versiyon Benzin ve elektrikli hibrit ile 1000 beygir güç üreten Zora olarak karşımıza çıkıyor. Corvette günümüze kadar yaklaşık 1.8 milyon araba satmayı başarmıştır. Klasik araba evrimi 3 listemizin sonuna geldik.

Sizce en iyi değişimi hangi araba geçirdi? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here