Süreyya İzgi’yle 2015 Cadillac Escalade Gezintisi

3
47308
Cadillac Escalade

Süreyya İzgi’nin 2015 model Cadillac Escalade hakkında söyleyecekleri var. Keyifle okuyacağınız bir yazı…

Süreyya İzgi’yle 2015 Cadillac Escalade Gezintisi

SUV dünyasında Amerikan markalara Japonlar yetmezmiş gibi Avrupa’dan da rakiplerin çıkmaya başladığı 1990’ların sonunda General Motos’un en lüks markası Cadillac’tan çıkardığı Escalade ile birlikteyiz bugün. O kadar heybetli ve lüks görünüyor ki değil yoldan çıkmaya yola bile çıkmaya kıyamıyorum sanki. Bu ihtişamlı SUV’un öncüsü 1998 yılında Mercedes-Benz ML, Ford’un lüks markası  Lincoln Navigator ve Toyota’nın lüks markası Lexus LX’e rakip olarak çıkarılmıştı. Ama Amerikan pazarına daha uygun olduğundan 7 kişilik tasarlanmıştı. Tabii 1998’den bugüne Cadillac Escalade’nin dört jenerasyonu geçti. Artık yenilenme için 2020 diyorlar…

Önce biraz Cadillac Escalade görsellerine bakalım mı…

Belarus üretimi Amerikan

Bunlar Amerikan pazarı için Texas’ta üretiliyor ama Avrupa için oralardan gelmesi hayli meşakkatli ve tabii sonuç olarak da pahalıya çıkıyor. O yüzden General Motors’un Belarus’taki Minsk tesislerinde üretiliyor bu Amerikan otomobili. Globalleşen dünyamızda her şeyin bir kolayı var tabii… Hatılarsanız o çok tutulan çok satılan Grand Cherokee’ler de Avusturya’nın Graz şehrinde üretiliyordu.

2. El Cadillac Escalade fiyat listesi için buraya tıklayın!

Kardeş GM markalarıyla paylaşımları var

Nesiller boyunca GM markalarının SUV modelleri Chevrolet Suburban, Tahoe, GMC Yukkon, Chevrolet Avalance gibi modellerle kardeşçe ilişkiler içerisinde parça, motor ve en önemlisi platform paylaşımlarına giren araç, en son versiyonda bu saydıklarıma GMC Delai’yi de eklemiş. Maliyetleri kontrol altında tutmak için bu paylaşımlara gidilmesine alışalı çok yıllar oluyor.

Neyse, elimizde 7 kişilik beyaz bir kuğu var bugün. 2015 model, trilyonluk bir makine. O da 2014 model olduğu için. Öyle trilyona yenisini bulamazsınız. Neyse ki geleneksel Amerikanlar gibi olduğundan kolay eskimiyor.

Gelinlik giymiş SUV!

Asfalt yollarda V8 kükremesiyle dosta düşmana korku saldıktan sonra Kilyos’ta kumsalın yakınından geçiyoruz. Ferhat diyor ki “Girelim abi, çekinecek bir şey yok”, “Olur mu ya diyorum, bu kadar lüks araçla toz toprağın arasında ne işimiz var?” Önce yoldan ilerliyoruz, bir metre önümüzdeki 6.2 litrelik 420 HP V8 makine bizi nereye çekerse gideceğiz bakalım…

Arazide lüksün işi ne!

Tabii yine de arazi sürüş fotoğraflarına aldanıp çok da gaza gelmemek gerek. Bunlar lüks araçlar, sağlamdırlar, dişlidirler ama öyle çok da hırpalamaya gelmezler. Offroad aracı gibi değil de yağmurda karda güvenle ilerlemeye odaklanmalı. Zira off-road denemelerinin sonunda servis giderleri hayli zorlayıcı olabiliyor. Düşünsenize, çamura ya da kuma saplanıp kalsam çekmeye traktör yetmeyebilir. Artık Hadımköy tank birliğinden tank çağırırız herhalde!

Dolmuş yaparsanız 6 koltuk var!

Altı kişilik üç sıra koltuklu kabin, küçük bir saray. Aslında sıra demek çok da doğru değil, özel jet gibi bir yerleşim yapmışlar. İkinci sırada sağda ve solda tekli koltuklar var, üçüncü sıra üçlü. Cinlik var ya, biraz Kadıköy Bostancı dolmuşlarını da çağrıştırmıyor değil!Her bir sıra geniş, ferah. Günümüzün bütün modern donanımları ahşap kaplamalarla bezeli kokpitte yerini almış. Kalan yerler de deri kaplı, kabinde plastik göremiyorsunuz. Bence en dikkat çeken unsur, 8 vitesli şanzımanın direksiyon kolonundaki kolu. Geri görüş kamerasından arka koltuk DVD oynatıcılara kadar her şey düşünülmüş.

Mikroişlemcili süspansiyon

Bu lüks ötesi SUV’un süspansiyonu MagneRide’dan biraz söz etmeli. Hani bulutların üzerinde gidiyormuş hissi veren özel bir yapı var çünkü çünkü… Delphi’nin geliştirdiği ama Çinliler’iin devreye girip Beijing West Industries’in satın aldığı çok özel bir sistem. Manyetik işlemcii adaptif süspansiyon sistemi, ilk olarak Cadillac’ın büyük sedanı Seville STS’de kullanılmış. Şimdi o bile üçüncü jenerasyonda hizmet veriyor. İkinci jenerasyondan itibaren SUV’larda da kullanılmaya başlayan süspansiyon sistemi hızlı tepkileriyle gövde salınımlarını, kontrolsüz yaylanmaları engelliyor. Gövdenin dört köşesinde monotüplü amortisörler, sensörleri bilgilendiriyor ve elektronik kontrol sistemiyle sertlikler anında düzenlenerek yoldan gelen absorbe ediliyor. Ve dev gövdeleri bir konfor mekanı haline getirirken tutunma dezavantajlarını da yok ediyor. Neyse karmaşık işler, kullanıcının bu kadarıyla pek ilgisi olmuyor, genelde herkes rahatına bakıyor!

 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here