Bu Yazıyı Okumadan Bayram Tatili İçin Uzun Yola Çıkmayın!

3
16277
Bayram Tatili

Bayramda uzun yola çıkacaklar için tavsiyelerimiz var. Uzun yola çıkmadan önce araç bakımı nasıl yapılır? Arabayla uzun yola çıkarken aracınıza yapılacak bakımlar nelerdir? Uzun yolda güvenli sürüş için nelere dikkat etmelisiniz?

Bu Yazıyı Okumadan Bayram Tatilinde Uzun Yola Çıkmayın!

2019 Ramazan Bayramı’na sayılı gün kaldı. Bayramlar, bizim için çok değerli. Hem dini anlamları büyük hem de yıllardır aileleri, dostları kavuşturuyor. Uzakta olanlar kısa süre için de olsa memlekete dönüyor, torunlar görülüyor, yakınlıklar tazeleniyor, bayram yemekleri, bayram kahvaltıları ile keyifli anlar yaşanıyor…

Türkiye’de bayram demek, seyahat demek. Hem aileleri ziyaret etmek, hem memlekete gitmek hem de tatil yapmak için bayramlar güzel birer fırsat aslında. Ancak bayram için arabayla uzun yola çıkarken mutlaka çok dikkatli olmalı. Ailenizle, en sevdiklerinizle çıkacağınız yol için bazı önlemleri almalısınız. Peki, bayram öncesinde aracınızla yola çıkarken nelere dikkat etmelisiniz? Sizin için bir liste yaptık…

Bayramda Yol Güvenliği İçin Uyarılar başlıklı yazıyı da okuyun!

Bayram’da Uzun Yola Çıkacaklara Notlarımız Var

  1. İşe aracınızın içini dışını temizleterek başlayın! Düşünsenize arka koltuk sırasında çocukların olduğu uzun bir yolculuk sizi bekliyor. Çocuklar yedikleri şeyleri düşürecek, tekrar alıp ağzına atacak vs..Gereksiz şeyleri, çöpleri atın.
  2. Araçla ilgili kontrolleri son güne bırakmayın hatta mümkünse bir hafta önceden başlayın ki bir değişim gerekiyorsa yaptırmak için fırsatınız olsun.
  3. Aynaları ve farları kontrol edin. Yanmayan -kısık yanan farlar ya da fark kapsülünün kirli, çizik olması kaynaklı az ışık yayması, gece yolculuğu için çok tehlikeli olabilir.
  4. Lastikleriniz için diş derinliği kontrolünü yapın. Diş derinliği azalması, zeminde kaymaya neden olabilir. Özellikle virajlarda hayati tehlikeye neden olabilecek kazalara yol açabilir.
  5. Lastiklerin hava basıncını kontrol edin. Basıncı gereğinden az ya da fazla olmamalı.
  6. Araçtaki yağlar ve sıvılar için mümkünse kendiniz değilse oto bakım uzmanı ile kontrol sağlayın. Örneğin motor yağı azalmışsa hem daha çok yakıt harcarsınız hem de bu uzun yolculuk motora zarar verebilir.
  7. Radyatör suyunun ve silecek suyunun kontrolden geçirilmesi de çok önemli.
  8. Yaz sıcaklarına maruz kalmamak için klima gazının dolu olduğundan emin olun ve polen filtresini değiştirin veya temizliğine dikkat edin. Klima polen filtresi temizliği, sandığınızdan daha önemli. Bu konuda daha önce Klima Masum mu şeklinde güzel bir araştırma paylaşmıştık…

Aracınız uzun yol için uygun mu?

Aileler İçin Çok Küçük Arabalar Öncelikle her otomobil, kalabalık bir aile ile uzun yola çıkmak için uygun olmayabilir. Mesela şehirde işe gidip gelmek için size yeten Nissan Micra ile 5 kişilik aileniz 10 saatlik yolculuğa çıkamaz. Peki, o zaman çözüm ne? İlle de kendi arabanızın konforuyla seyahat etmek niyetindeyseniz bizce araç kiralama seçeneklerine bakın. Geniş bagajı olan, iç mekanı daha büyük olan belki de sizin arabanıza nazaran çok daha az yakan bir araç kiralamanız, işleri epeyce kolaylaştırabilir.

Kiralık araç fiyat listesi burada!

Sürücü ile ilgili konular…

1Ehliyet – Ruhsat yanınızda mı?

Ruhsatınız, ehliyetiniz olmadan araba kullanmanız zaten yasak ama hele uzun yola çıkmak çok büyük tehlike. Bu nedenle yola çıkmadan bu kontrolleri yapın.

2Ehliyetsiz olmaz!

“Ehliyeti olmayan araba kullanır mı” demeyin!Ülkemizde her gün ehliyetsiz araç kullanan pek çok sürücü trafikte tespit ediliyor. Bunları yaygın bir örneği de şöyle: Alkollü araç kullanmaktan ehliyetini sınırlı süreliğine kaybeden sürücü, yanında ehliyet sahibi olan eşiyle trafiğe çıkıyor.  Bir sebeple ehliyetinizi kaybetmiş olabilirsiniz. Bu süreçte asla araba kullanmayın. Hem cezası çok ağırdır hem de yasaları çiğnemiş olursunuz.

3Önce sağlık!

Yorgunsanız, uykusuzsanız mutlaka dikkatiniz dağılacaktır. Bu durumda normal halinize göre motor becerileriniz zayıf olacaktır. Peki, “uykum var dikkatimi işe veremiyorum ” deyip bilgisayar başından kalkıyorsunuz ya, araç neden kullanıyorsunuz? Uyumuş, dinlenmiş, karnı tok bir şekilde yola çıkın. Size iyi geliyorsa yolda mola verip kahve ya da çay için. En az iki saatte bir mola verin ve kan dolaşımı için biraz yürüyün.

Çocukla Uzun Yola Çıkmak!

Çocuklarla Uzun Yola ÇıkmakBazı anne babalar, çocuklarla uzun yola çıkmak konusunda deneyimli ama yeni anne baba olanlar için bu durum tam bir öngörülemezlik olabilir. Bebekler, uzun yolda mide bulantısı yaşarlar. Bu nedenle kusma görülebilir. Bebek için sıklıkla mola vermek gerekir. Ayrıca bebeğin beslenme sıklığı fazladır. Bebekler, neredeyse bir yaşına kadar pencereden dışarıya baktıklarında uzağa odaklanamazlar. Bu nedenle pencereden dışarıyı izlemesi onun için asla oyalayıcı bir aktivite değildir. O, arabanın içine odaklanır. Bebeği oyalamak için çıngırak gibi renkli sesli uyarıcı oyuncakları yanınıza mutlaka alın. Bebek pusetini doğru şekilde arabaya yerleştirin ve arabada bebeği kucağınıza almayın.

Arabada bebek Koltuğu Yerleşimi 1-5 yaş arası çocuklar da arabada sürekli hareket halinde olmak isterler. Onlar için saatlerce bir koltukta oturmak, imkansızdır. Bu nedenle yol boyunca onları nasıl oyalayacağınızı mutlaka hesaplayın. İlgilerini çekecek şeyleri yanınıza alın ve hepsini birden vermeyin. Bir de mümkünse çocuğunuzun yolculuk öncesi biraz uykusuz bırakın ki yolda uyusun. Böylece hem kendisi sıkılmaz hem de sürücünün dikkatini dağıtmaz. Yine çocukları da kucakta ya da araba koltuğunda seyahat ettirmeyin. Güvenli bir şekilde çocuk araba koltuğunda seyahat ettirin.

Bayramlarda Trafik Kazaları Artıyor!

Kazanı Anında Fotoğraf Çekmekİçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkemizde yaşanan trafik kazalarında meydana gelen can kayıplarında 2018 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 13’lük bir azalma yaşanmasına rağmen, maddi hasara yol açan trafik kazaları halen toplam trafik kazaları içinde en yüksek oranı oluşturuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmet Başkanlığı’nın araştırması, 2018 yılında gerçekleşen toplam 428.074 trafik kazasının 241.652’sinin maddi hasarlı kaza olduğunu ortaya koyuyor. Üstelik tarafların anlaşarak kendi aralarında tutanak düzenlediği maddi hasarlı kazaların sayısı bu rakamı daha da artırıyor. Trafik Hizmet Başkanlığı’nın 2019 yılına ilişkin verdiği istatistikler, bu trendin 2019 yılında da sürdüğünü ortaya koyuyor. 

Kazalara karşı mutlaka dikkatli olun. Diğer yandan aracınızın Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası için gerekli işlemleri tamamlamış olmanız, yaşayabileceğiniz sorunları bir parça hafifletebilir. Sigortanın önemini, böyle zamanlarda anladığımızın da altını çizelim…

Önlemleriniz aldığınız ve ailenizle güvenle seyahat ettiğiniz çok keyifli bir bayram tatili diliyoruz…

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here