2013 Mercedes-Benz CLA 45 AMG

1
24776
2013 Mercedes-Benz CLA 45 AMG

Süreyya İzgi, 2013 Mercedes-Benz CLA 45 AMG test sürüşü yaptı. İkinci el araç pazarı canlanınca 2. el arabalar test sürüşü konusu da önem kazandı. Süreyya İzgi, özel modellerle test sürüşüne çıkıyor ve hayalinizdeki otomobillerin hem ikinci el seçenekleri hakkında detaylı bilgi sunuyor hem de otomobil dünyasına dair çok etkileyici yorumlar paylaşıyor. 2013 Mercedes-Benz CLA 45 AMG testinin detayları şöyle:

2013 Mercedes-Benz CLA 45 AMG

Çok çok acayip bir otomobil. Hayır hayır, otomobil değil, 300 metrelik iki trafik ışığı arasında 200 km/s’yi görüp durabilen tarifsiz bir roket o! Geçen ay 421 beygirlik ikinci nesli Türkiye’de de satışa sunuldu ya yeniden gündemde CLA 45 AMG. Söylemesi ayıp, yenisi yani sıfır 2013 Mercedes-Benz CLA 45 AMG fiyatı 719 bin TL’den işlem görüyor. O kadar parayı bulup buluşturamayanlar için ilk jenerasyonu da gayet kabul edilebilir. İlk CLA 45 AMG’yi şöyle bir hatırlayalım dedim, bakarsınız yenisi için aşka gelip “piyango şartlarını” biraz daha zorlayanlar çıkar. Boyumuz yetmezse, olmadı teselli ikramiyesiyle idare ederiz…

Kaç tane 320’de biten gösterge gördünüz?

Bırakın farı şöyle, kapıları böyle masallarını. Bu otomobilin hız göstergesi 320 km/s’de son buluyor! Özellikle Türkiye’de yol bulup yaptığından değil ama kesinlikle yapabileceğinden. Çünkü gerçekten bir roket bu CLA. Siz otomobile koyulan sınırı ve kendi limitinizi kaldırmaya görün bir kere…

Sıfır Mercedes-Benz CLA Fiyat Listesi Burada!

Arkasına aldığı üç kutsal harf, onu patlamalar eşliğinde adeta gök yüzüne uğurluyor! Mercedes-Benz’in küçük sedanı CLA’yı daha düşük güç seviyesiyle tanımıştık. 1.6 litrelik turbo motorlu CLA200’ü AMG donanım paketiyle kullanmış, küçük sedandan yaratılmış aile tipi performans otomobiliyle tanışmıştım. O otomobilden aklımda en çok kalan pahalı olduğuydu. Hani biraz daha ekleyince C Serisi’ne ulaşmak varken neden önden çekişli bir Mercedes alınsındı….

Onlar tulumbaydı, revaniydi, bu creme brule

“Sen misin böyle düşünen” dedi Mercedes ve “al sana sadece süslü değil, gerçek bir AMG o zaman”… Hem de önden çekmiyor, gücünü 4 tekerleğine birden dağıtıyor! Onlar tulumbaydı, revaniydi, krem karameldi, bu ise creme brule. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Mercedes’in AMG gösterileri

Duruşu bile vahşi AMG donanımlarıyla. Biliyorsunuz Mercedes-Benz modellerinin zirveye ulaştığı yerden sonrasına AMG bakıyor. Adını 1967 yılındaki kurucuları Aufrecht ile Melcher ve Aufrecht’in doğum yeri Großaspach’tan alan AMG, Mercedes modellerini en uç noktasını ifade ediyor. AMG modelleri, CLA45 AMG’den de anlaşıldığı gibi seri üretim modellerden daha saldırgan görünümlü, daha hızlı, daha iyi yol tutan ve daha sert kontrol edilebilen “erkek” modellerdir.

Bu felsefe, ödün verilmeden A45 ve sedan kardeşi CLA 45’e uygulandığındaysa ortaya Mercedes-Benz’in ve AMG’nin gövde gösterileri ortaya çıkıyor. Gerçi marka artık Mercedes AMG, ayrı konu. Altı sene öncesinde kalmış olsa da o dönem dünyanın en güçlü 4 silindirli motoru, ona yapılmış AMG müdahaleleri, AMG’nin geliştirdiği dört tekerlekten çekiş sistemi ve yollara saçılan mücevherlerden bahsediyorum!.. Yani Ağustos ayında serinin ikinci jenerasyonu tanıtılana kadar liderlik elindeydi, artık rekor biraz daha geliştirilmiş durumda. Şimdi mi? Hiç sormayın, 360 beygir, 61 tanesinin daha eklenmesiyle 421 beygire tamamlandı!

4MATIC ile sanki ray üzerinde ilerliyor

Mercedes-Benz modellerini epeydir, tork değerleriyle isimlendiriyor. Dışardan bakınca kafa karışıyorsa da durum net. CLA45 AMG’nin isminin sırrı, CLA Serisi’nin top modeli olması ve çift salyangozlu turbosuyla dünyanın en güçlü 4 silindirli motorunun sağladığı 450 Nm’lik maksimum tork değeri, otomobilin de ismini tamamlıyor.

Daha kontağı çevirdiğinizde kükreyerek karşılık veren CLA 45, dururken bile huzursuz çalışıyor. Durmaktan hoşlanmıyor, “haydi gidelim” diyor adeta. Gaza bastığınızda patinaj beklemeyin, 4MATIC dört tekerlekten çekiş sistemi, otomobilin 4 tekerleğiyle birden hızlanmasını ve “uzamasını” sağlıyor, bu gövdede tembelliğe yer yok.

Çiğ benzin patlatmaya bayılıyor

Değişimler için 6000 d/d’ya kadar sabredenler, her vitesi büyütürken egzozdan gelen patlamaları duyuyor ki yok böyle bir ses yok böyle bir zevk. Sürücüyü daha da tahrik eden patlamalar, vites düşürürken de sanki bir ralli otomobilindeymiş gibi patırtı şeklinde duyuluyor. Arıza değil, korkmayın. 6000 d/d’ye ulaşıp vites değişirken duyulan bu sesler tam tarifiyle birikim patlaması. Sürücü ayağını gazdan çekince turboyu canlı tutmak için motor dekompresyona geçiyor, akış yolunda kalan çiğ benzin patlıyor. Anlatması biraz zor ama zevki tarifsiz. Sadece bu sesleri duymak için otomobili Sport kullanım moduna alıp dolaşmak istiyorsunuz!

Motoru monte edenin adı yazılı

Altımdaki aracın motoru el yapımı, robot işi değil. Daha önce de birkaç tane daha el yapımı motorlu araç kullanmıştım. Üzerinde de yapan kişinin adı yazıyordu. Onlar hep Aston Martin modelleriydi. Bu kez bir Mercedes’te, CLA 45 AMG’de görüyorum mühendisin ismini. Soyadını okuyamadım ama beyfendinin ismi Uwe. 47 yıllık AMG tarihinin ilk dört silindirli motorları, montajı yapan kişinin adını taşıyor. AMG’nin Tek Adam Tek Motor felsefesinin ürünü. Gururla.

Ekstra koltukları bile araba parası!

Otomobilin arka kısmı boğucu kabininden ya da inip binerken kafa vurma riski yüksek arka kapısından söz etmeyeceğim. Keza AMG aksesuarlarının ne kadar etkileyici göründüğünden de… Yarış otomobilinden alınıp takılmış gibi görünen ön koltukları arka koltuktan bile seyretmesi keyifli. Bu koltukların fiyatı yaklaşık 20.000 TL!

Ama yüksek tempolu sürüş sırasındaki güven veren oturma hissi, bir binek otomobilde ilk kez yaşadığım türden, değer mi derseniz, değer!

Kabindeki en fiyakalı donanımları söylemeden geçemeyeceğim, onlar da tabii ki kırmızı emniyet kemerleri! İnsanın kuşanıp taarruza geçesi geliyor her an…

Trafik kameraları artık işbaşında

Mercedes AMG Bu otomobil Comfort modunda ancak AMG koşullarında olabileceği kadar sakin ve konforlu kullanılabiliyor. Ama Sport moduna aldığınızda hayal gibi ivmelenmeler başlıyor; savaşa gider gibi, ışık hızıyla! Araları yaklaşık 300 metre olan iki trafik ışığı arasında aniden 200 km’ye ulaşıp yavaşlayıp güvenle durabilen bu otomobil, sürüşün her aşamasında güven veriyor. Zaten jantların ardında ışıldayan kırmızı kaliperler de bunu dosta düşmana belli etmiyor mu? Tabii bunu denememekte yarar var, önceden göstermelik olan bütün kameralar, radarlar devrede. Makbuzu alıverirsiniz posta kutunuzdan akşam eve döndüğünüzde. Dört tekerlekten çekişli de olsa zorlandığında ağırlık merkezinin önde olması nedeniyle önden kayma eğilimleri içinde olabilen otomobil, usta ellerde elektronik destek sistemlerine gerek duyulmadan direksiyon manevralarıyla toplanabiliyor.

Bu Show Car’dan 2. elde fazla da yoktur

CLA 45 AMG’nin fiyatı, bu otomobilin satılmak için değil de markanın her sınıfta güç gösterisi serisini tamamlamak için ürettiğinin düşündürür cinsten. İkinci elde çok adette olacağını tahmin etmiyorum ama var olanlar arasından temizini belki kullanılmış Ferrari rakamlarına bulabilirsiniz. Kuzu postunda bir kurt kimliğiyle müthiş bir fantazi otomobili olduğu gerçek ama bu fiyata durumu ne olur çok net değil…

İyi bir incelemeyle değerlendirilebilir.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here