BMW modelleri, her zaman heyecan vericidir. Ülkemizde BMW marka araçlar,  lüks araç sınıfındadır ve biraz pahaladır ama bu durum sizi yanıltmasın dünyanın her yerinde ‘bir BMW sahibi olmak’ oldukça havalı bir şey anlamına gelir. Deneyimli test pilotu Murat Tosun şimdi de 2017 model BMW 520d’yi test ediyor. Keyifli sürüşün ardından ‘neredeyse mükemmel olmuş’ diye ekliyor. Onu daha yakından tanımak ve yeni BMW 520d hakkında detaylı bilgi edinmek için devamını okuyun. Ayrıca yeni BMW 520d görsellerini de inceleyebilir, BMW tutukunuzu taçlandırmak için diğer BMW test sürüşü yazılarını da okuyabilirsiniz.

Tasarım

BMW tasarım konusunda artık tüm modellerinde ortak bir dile sahip. Sadece böbrek yapısı bile ona karakteristik bir hava katmaya yetiyor.

2017 Model BMW 5 Serisi Tasarım Konusunda Farklılaşmış

Yeni 5 Serisi tasarımında ise bu anlayışla birlikte sportif bir sedan üretme isteği sonucu, geniş, uzun ve yayvan bir yapıda tasarlanmış. Aracın toplam genişliği fazla olsa da yere yakın yapı sayesinde dinamik bir sedan görünümü elde edilmiş. Büyük BMW böbrekleriyle uyumlu hazırlanan farlar ve arkadaki büyük stoplar hep aracın dinamikliğini öne çıkartırken biraz fazla erkeksi görünmesine neden olmuş. Araca önden bakınca tam bir “erkek otomobili” bile demek mümkün.

Arka tasarım ise 4 Serisi’ne göndermeler yaptığı için daha yumuşak ve zarif.

Yeni BMW 520d Boyutları

Yaklaşık 5 metrelik boyuyla hiç de küçük bir otomobil olmayan 520d, buna karşılık akıcı hatlarıyla büyük bir uyuma sahip. Profilden bakıldığında ön çamurluktan başlayarak kapıları geçip arka çamurluğa uzanan omuz çizgisinin dikkat çektiği araçta kaputta da katlı tasarıma yer verilmiş.

İç Mekan

Sürücü odaklı kokpit yapısıyla yıllardır sürücü odaklı otomobiller ürettiği bilinen BMW, yeni 5 Serisi’nde bu kuralı bozmasa da biraz esnetmiş.

Yeni BMW 520d İç Mekan Konusunda Konfor Odaklı Olmaktan Vazgeçmemiş

Artık kokpit tam olarak sürücüye dönük değil ve kumandaların yerleşimlerinde öndeki yolcu da sıkıntı yaşamıyor. Ancak ne yazık ki ana hatları aynı kalan orta konsol neredeyse 15 yıldır hiç değişime uğramamış gibi görünüyor. Zaten ortak parçalar yoğunlukta olduğu için iç mekan çok özgün değildi, bir de değişim sınırlı tutulunca 5 Serisi’nin yaşam alanı beklentileri karşılamakta zorlanıyor.

5 Serisi’nin iç mekanı yerini aldığı modele göre büyüme kaydetmiş. Ancak ne yazık ki sunulan yaşam alanı rakiplerinden geri kalıyor. Özellikle arka kısımda daha fazla alan olmasını beklerdik. Buna karşılık zengin renk ve döşeme seçeneği ile iç mekandaki ferahlık hissi ve kişiselleştirme opsiyonu yeni araçta da sunuluyor. Neredeyse yollardaki tüm 5 Serilerini birbirinden farklı şekilde tasarlamak mümkün. Yeni gövdesiyle öncüsünden daha dinamik bir otomobil halini alan 5 Serisi buna karşılık aileler için de daha kullanışlı bir model olmuş.

Arkasında 530 litrelik kolay kullanımlı bagajı bulunan araç, aynı zamanda dar alanlarda aracı uzaktan kumandayla park etme ve park yerinden çıkartma teknolojisine de sahip.

Motor

Ülkemizde önceki neslinde en çok 1.6 litrelik benzinli motorla satılan BMW 5 Serisi yeni neslinde yeniden 2.0 litrelik dizel motorla ithal edilmeye başlandı.

Yeni BMW 5 Serisi motoru konusunda BMW yetkilileri yaptıkları açıklamada bu motor için önemli indirimler aldıklarını ve bu nedenle yine satışa sunacakları 1.6 litrelik benzinli motorun fiyat etiketinin bu modelle benzerlik taşıyacağını belirtiyor. Durum böyle olunca daha fazla performans ve daha rahat bir sürüş için 2.0 litrelik dizel motor çok iyi bir seçenek olarak göz çarpıyor.

4 silindirli ve turbo destekli motor 190 HP gibi iddialı bir güç üretiyor. 8 ileri otomatik şanzımanla kombine edilen motor alt devirlerden itibaren yüksek bir hızlanma isteği gösteriyor. Oranları çok iyi ayarlanmış vites kutusu sayesinde performanslı kullanımlara izin veren 520d, 100 km/s hıza ulaşmak için 7.5 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Bu değer günümüzde pek çok iddialı küçük HB’den daha iyi bir süre. Aracın yüklü durumdayken hızlanma isteğinin kesilmemesi de sürücüyü performanslı kullanımlara yönlendiriyor.

Bu kadar iddialı olan motor buna karşılık son derece ekonomik yapısıyla da fark yaratıyor. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.7 litre motorine ihtiyaç duyan 520d, normal sürüş koşullarında 6 litre civarında yakıtla 100 km kat ediyor. Motorun ilk çalıştırılmasından itibaren sarsıntısız ve sessiz yapısı ise iç mekandaki konforu önemli ölçüde artıyor.

Güvenlik

İlk olarak 1998 yılında çarpışma testine alınan ve o dönem 4 yıldız alan 5 Serisi, 2004 yılında yapılan testten de 4 yıldızla ayrıldı. 2010 yılındaki testten 5 yıldız alarak güvenliğini tescilleyen model, 2017 yılındaki güncel neslin testinden de %91 yetişkin koruma değeri ile 5 yıldız almaya hak kazandı. % Serisi aktif ve pasif güvenlik elemanlar konusunda neredeyse eksiksiz.

Konfor & Yol Tutuş

Yol tutuş konusunda uzman olan BMW, 5 Serisi’nde hep sürüş odaklı bir karaktere sahipti. Yeni nesilde bu özellik kaybolmadan konforlu sürüş özelliği de araca dahil edilmiş. Yine direkt ve hızlı çalışan bir direksiyon sistemine sahip olan 520d buna karşılık artık daha fazla süspansiyon konforu sunuyor.

Önceki nesillerde özellikle büyük jantlı versiyonlarda iç mekana bir hayli yansıyan vuruntular yeni modelde neredeyse hiç hissedilmiyor. Farklı sürüş modları ile sürücüsü için optimum ayarlara sahip olan 520d’de test aracındaki gibi M paket tercih edildiğinde ise daha büyük jant-lastikler geliyor. Bu da ona güzel görünümle birlikte çok daha iddialı bir yol tutuş karakteri kazandırıyor. Ancak özellikle ön tamponun bu paketle yere yaklaşması İstanbul gibi kasisli yollarda tamponun sürekli sürtmesi nedeniyle kullanım esnasında sıkıntılar yaşatıyor. İç mekanında gürültüden uzak yapısıyla özellikle otoyol kullanımlarında bir hayli konforlu olan 520d, büyük gövdesi nedeniyle dar alanlarda çok rahat hareket edemiyor. Aracın başlangıç ve bitiş noktaları kamera ile görülse de çıplak gözle anlaşılmıyor.

Hayalinizde konforlu ve güçlü bir BMW sahibi olmak varsa BMW 5 serisi fiyatları hakkında bilgi edinmek üzere arabam.com BMW 5 Serisi ilanlarını inceleyebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, ilanları BMW 5 Serisi şeklinde süzmek.

Teknik Özellik

 BMW 520dYakıt Tüketimi

Yakıt Türü Dizel
Şehir İçi Yakıt Tüketimi

5.3 lt/100 km

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi

4.3 lt/100 km

Karma Yakıt Tüketimi

4.7 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi

6.2 lt/ 100 km

CO2 Emisyonu

124 gr/km

4 Silindirli BMW 520d Motor Hacmi

Motor Hacmi

1995 cc

0-100 km/s Hızlanma

7.5 sn

Maksimum Hız

238 km/s

Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk

BMW 520d Boyutlar

Uzunluk

4936 mm

Genişlik

1868 mm

Yükseklik

1467 mm

Dingil Mesafesi

2975 mm

Bagaj Hacmi

530 lt

Yakıt Depo Kapasitesi

 66 lt

Boş Ağırlık

1615 kg

Lastik Boyutu

235/45 R18

 

İKİNCİ EL ARABA İLANLARI

2 YORUMLAR

  1. “BMW yetkilileri yaptıkları açıklamada bu motor için önemli indirimler aldıklarını ve bu nedenle yine satışa sunacakları 1.6 litrelik benzinli motorun fiyat etiketinin bu modelle benzerlik taşıyacağını belirtiyor. Durum böyle olunca daha fazla performans ve daha rahat bir sürüş için 2.0 litrelik dizel motor çok iyi bir seçenek olarak göz çarpıyor.” demişsiniz. Son 10 senedir devletimiz milletine dünyanın en pahalı otomobillerini kullandırmak amacıyla, zaten yüksek olan vergilerine defalarca zam yaptı. Tam da “neyse ki teknoloji sayesinde motorlar küçülüyor, vergi dilimi düşer, biraz daha makul fiyattan araç kullanırız” darken, bu sefer de tüm distribütörler vergi farkını istismar edip, araçlara zam yapmaya başlıyorlar.

    1.6 litre motorlar 5 kasalara konmadan evvel, 2 litre 5 kasalar Türkiye’de 65.000 Euro civarı idi. Sonra 1.6 litreler 60.000 Euro’ya, 2 litreler 84.000 Euro’ya satılmaya başladı. Son kasa değişikliği ile 1.6 litreler 70.000 Euro, 2 litreler 103.000 Euro’ya satılıyor. Kimse kimseyi kandırmasın: Kasa değişiklikleri yurtdışında genellikle ortalama %5, en fazla %10 fiyat farkı getirir. Borusan söz konusu araca %22.5 zam bindirmiş. Bir de “önemli indirimler” almasalar ne olurdu düşünemiyorum! Bu gidişle Borusan 2-3 sene sonra bize 100.000 Euro’ya 1.6 litre motorlu 5 kasalar satarsa şaşırmayın!

    O zaman konu ekonominin ana temeli arz-talep dengesi denilen olaya geliyor. Türk halkı lüks ve yeni araç hevesini frenleyip, alım yapmasa, herkes bir silkelenecek.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here