Arabalar hakkında bilmediğimiz gerçekler hala mevcut. Her ne kadar arabalarımızı hayatımızın her alanında dilimizden düşürmesek de maalesef hakkında bilmediğimiz bilgiler olabiliyor.

Araba gerçeklerini seviyoruz. Arabanın ve onu çevreleyen endüstrilerin hikayesine, ya da arabanın sosyolojisine ve toplumdaki yerine dair bilmediğiniz çok şey var.

Örneğin Henry Ford hakkında sadece birkaç gerçeklerden bahsedelim. Seri üretim mucidi olarak tanıdığımız Henry Ford 12 Model T’nin üretimini sadece 12 saatte bitirdi. Bu kadar kısa sürede bir otomobil üretmek Henry Ford’un ne kadar zeki bir insan olduğunu gösteriyor

Bir başka örnek ise Rolls-Royce gibi köklü bir otomobil markasının otomobillerinin %75’inin hala yollarda olması, markanın otomobillerinin hem değerli hem de iyi tasarlanmış olduğunu bildiğimizi gösteriyor.

Arabalar hakkında bilmediğinizi varsaydığımız diğer ilginç bilgiler yazımızın devamında. Okumaya devam edin.

Carl Benz Arabayı İcat Etmedi

Arabalar Hakkında

Arabalar hakkında bilmediğimiz ilk gerçekte Carl Benz ile alakalı. Carl Benz’in yaptığı şey arabanın üretim belgesini patent şeklinde dosyalamaktı. İlk kendinden tahrikli araç Nicolas-Joseph Cugnot tarafından 1769 yılında inşa edildi ve birçok buluş bu üretimin ışığında bulundu.

Dünyanın ilk içten yanmalı motoru 1807 de icat edildi. Benz’in “gaz motoruyla çalışan araç” patenti Ocak 1886’da sunulmuştu.

Arabalar Hayatlarının %95’ini Park Halinde Geçiriyor

Arabalar Hakkında

Her ne kadar arabaları sevip güvensek de, şaşırtıcı bir şekilde yolda trafik miktarı göz önüne alındığında, arabalarımızı o kadar çok kullanamıyoruz. Arabayla sürekli bir yere gittiğinizi ve herkesin bunu yaptığını düşünüyorsanız %95’in çok yüksek bir değer olduğunu bilmelisiniz.

Arabalar Trafikte Yılda 38 Saat Harcıyor

Arabalar Hakkında

Büyük şehirlerde bu ortalama sayı 60 saate kadar çıkıyor. Yolda çok fazla araba olduğundan değil, ne de olsa, bir arabanın ömrünün %95’inin park halinde harcandığını öğrendik. Daha çok küçük alanlarda yoğunlaşmış çok fazla araba var. Büyük şehirlerde sorun insanların araba satın alması değil. Etkili bir toplu taşımanın olmaması onlara daha iyi bir alternatif bırakmıyor.

Cruise Control’ün Mucidi Kördü

Arabalar Hakkında

Ralph Teetor 5 yaşından itibaren kör olmasına rağmen üretken bir mucitti. Pennsylvania Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra ilk işi Donanma torpido-bot muhriplerinde kullanılan buhar türbin rotlarıydı. Daha sonra, büyük bir otomotiv parçaları üreticisi başkanı oldu ve cruise control için ilham, avukatı ile seyahat etmesi sonrası geldi. Seyahat ettikleri aracın onlar konuşurken hızlanması ve yavaşlaması onu rahatsız etti ve bir hız kontrol cihazı icat etmesi için ilham verdi.

Volvo 3 Noktalı Emniyet Kemerini Buldu

Bu aslında çok iyi biliniyor, ama unutulan şey, şirketin buluşun patentini almamış olması. Bunun yerine diğer üreticilerin kullanabilmesi için kapıyı açık bıraktılar. 3 noktalı emniyet kemerlerinin her 6 saniyede bir hayat kurtardığı tahmin ediliyor. Tarihin en önemli buluşlarından biri olduğunu söylemekte yarar var. Emniyet kemerinin bulunması Arabalar hakkında bilmekten mutluluk duyduğumuz bilgiler arasında yer alıyor.

Tekerlek MÖ 3500 Civarında İcat Edildi

Tekerlek Mö 3500 senesinde mezopatamylalılar tarafından icat edildi. daire şeklinde üretilen ve adına günümüzde tekerlek dediğimiz cismin ilk üretim amacı ulaşım için değildi. Daha çok çömlek gibi çeşitli kap kacak yapmak için kullanıldılar. Çömlek yapmak için kullanılan tekerleğin tekerlek olarak kullanılması 300 yıl sonra gerçekleşti.

Charles Goodyear Goodyear Lastikleri Kurucusu Değildi

Goodyear lastik şirketi ismi aslında vulkanize kauçuğun mucidi olan Charles goodyear isminden alındı.

Goodyear’ın hayatının büyük bir bölümünde kauçukta dayanıklılık eksikliğine bir çözüm bulamadığını hatırlayabilirsiniz. Ancak bu sorun sülfür ve sakızı karıştırıp kazara doğrudan sıcak bir sobaya bırakana kadar geçerli. Goodyear sonrasında daha dayanıklı lastikler üretmeye başladı.

Araba Geri Dönüşümü ve ABD

İnsanlar çevreye duyarlı olmayan arabaların ne kadar sağlıksız olduğundan bahsederken, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 12 milyon arabanın geri dönüştürme sistemine dahil olduğunu bilmek içimizi rahatlatıyor. Bu da yaklaşık 85 milyon varil petrolün yeni veya yedek otomobil parçaları yapımında kullanılmasından tasarruf sağlar.

Tek Bir Araba Yaklaşık 30.000 Parçadan Oluşur

Bu bilginin şaşırtıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak asıl şaşırtıcı olan şey, bunu düşündüğünüzde ve arabaların şu anda ne kadar güvenilir olduğunu düşününce ortaya çıkıyor.

Motor ve şanzıman, yağlama sistemi, fren sistemi, süspansiyon sistemi, şasi ve çerçeve, kablolama ve sensör sistemi, tekerleklek gibi ana parçaları hesaba kattığımızda hepsinin uyum içinde çalışıyor olması gerçekten inanılmaz görünüyor.

Kilometre sayacındaki 150.000 km’nin yüksek kilometre olarak kabul edilmesi o kadar da uzun zaman önce değildi. 1995 yılında ortalama bir otomobilin ortalama ömrü 8 yıl oldu. Şimdi ise gelişen teknolojiyle beraber uyum içinde çalışan parçaların ömrü uzadı ve bu süre 11 yıla kadar çıktı.

İlk Araba Kazası 1891’de Oldu

Kaza yapmak için hızlı gitmenize gerek yok. John William Lambert ilk tek silindirli benzinli araç üretti ve sonra kaza yaptı. Sadece 8km/s bir hız ile giderken bir ağaç köküne çarptı.

Bir Araba Kazasında Ölme İhtimali 5.000’de 1

Bir uçak kazasında ölme şansı inanılmaz derecede küçük, ancak, ortalama bir kişinin bir uçakta geçirdiği zaman küçük ve profesyonel pilotlar tarafından yönlendirilir. Ancak, insanların çoğunluğu her gün bir arabaya bindiğini ve bindiği bu araçların şoförlerinin ehliyet alma zorluk derecesinin minimum olarak düşünürsek yine de ölümün düşük bir ihtimal olduğunu söylemek gerekiyor.

Araba Radyosu Neredeyse Yasaklandı

İnsanların arabalarla ilgili olsun ya da olmasın işleri düzenlemek ya da yasaklamak istemelerinin yeşil nedenleri vardır. Bu durumda, araba radyosu ilk icat edildiğinde bazı devletler sürücüleri dikkatini dağıtmak ve kazalara neden olabilme ihtimaline karşın bu konuda yasak koymuşlardı. Şimdi ise yaklaşık 100 yıl sonra, sorun arabanın içine inşa edilmiş radyo değil. Ondan daha tehlikeli sorunlara yol açacak akıllı telefonlarımız.

Çoğu İnsan Her 18 Yılda Bir Araba Kazası Yapacak

Sigorta endüstrisine ortalama bir kişinin, hayatı boyunca dört araba kazası yaşayacak. Her 18 yılda bir kazaya karışma oranınızı düşürmek sizin elinizde. Bu analizler en kötü ihtimaller dahilinde gerçekleşiyor. Örneğin bir kaza olma şansı eğer gece arabayı az ve zorunlu ise kontrollü bir şekilde kullanıyorsanız, yoğun saatlerde trafiğe çıkmıyorsanız ve bunun gibi daha bir çok nokta da dikkatliyseniz kaza yapma oranınız düşecektir. Ancak dikkatsiz ve kaza yapmaya davetiye çıkaracak durumların içerisindeyseniz kendinizi bu analizin içinde bulabilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here