Toyota Corolla Onuncu Nesil Aynı Ruh

2
3258
TOYOTA-Corolla-onuncu-nesil
TOYOTA-Corolla-onuncu-nesil

Toyota Corolla onuncu nesil hala aynı ruhla hala aynı heyecanla. 1966 yılında lanse edilen ve aradan geçen 41 yıl içerisinde bayrağı onuncu nesline devreden Corolla’nın tam 54 yıldır üretim bandından inmemesinin de bir nedeni var. İleri Japon teknolojisi, sağlam yapı, konfor ve yılların zorlu birikiminin son meyvesi olan onuncu nesil Toyota Corolla, bilindiği gibi sadece Corolla isminin yaşayacağı sedan karoseriyle üretiliyor. 2006 yılında tanıtılan ve ülkemize ve dünyaya Japonya’dan ithal edilen yeni nesil Corolla’nın, benzinli 1.6 Multimode Elegant VSC versiyonu bu haftaki test konuğumuz. 55.000TL ile 125.000 TL arasında değişen fiyat aralığını en üst halkasında bulunan test otomobilimizin fiyatı da direksiyondan kumandalı MultiMode otomatik şanzıman ve Xenon donanımlarıyla  ulaşıyor. Class, Comfort ve Elegant donanım seviyeleriyle satılan Corolla Sedan, Elegant donanımıyla kullanımımızdaydı.

Toyota Corolla Onuncu Nesil İle Süren Japon Konforu

toyota-corolla-onuncu-nesil-2007
toyota-corolla-onuncu-nesil-2007

 

O Alman konforu değil miydi? sorusunu duyar gibiyim. Genellikle Alman otomobillerinde alışık olduğumuz konfor ve güvenlik donanımlarına oranla Japon otomobilleri teknolojileriyle ön planda olurlardı.  Toyota Corolla onuncu nesil de bu izlenimi değiştirmeye yönelik önemli adımlar atmış gözüküyor. Corolla’nın iç mekanında kullanılan malzeme kalitesi çok iyi olmasa da tatminkar. Corolla’nın optitron gösterge paneli oldukça okunaklı. Sürücünün kolay erişebileceği klima kontrol butonları ve Radyo-CD-MP3 çalar şık ve kullanışlı. Kokpitte bulunan saklama bölmeleri küçük eşyalarınızı alabilecek kapasitede ve buna ilaveten kol dayamanın altında oldukça geniş bir saklama gözü daha bulunuyor. Kol dayamanın öne doğru uzayan üst kısmı kullanım sırasında dikkatimizi çeken ufak ama önemli bir ayrıntı. Corolla’nın deri direksiyonu sürüş esnasında verdiği net tepkiler gibi oldukça kullanışlı. Direksiyonun üzerine konuşlandırılmış ses açma, radyo arama butonları kullanım kolaylığı sunuyor. Yalnız yol göstergesini kullanabilmek için göstergeye uzanabilmek gerekiyor. Direksiyonun arkasına gizlenmiş yan ayna kontrol tuşlarına ulaşmak biraz zahmetli, bunun haricinde merkezi kilit tuşunun da fazla yenilikçi olduğunu söylemek zor. Bu kumanda tuşlarının yanındaki bir diğer tuş ile far yıkama sistemini çalıştırabiliyorsunuz. Isıtmalı yan aynalar oldukça geniş ve rahat bir görüş açısı sunuyor, görüş açılarından bahsetmişken Corolla oturma pozisyonuyla oldukça iyi bir görüş açısı sunuyor.

Süregelen Yenilikler

2007-toyota-corolla
2007-toyota-corolla

Otomatik yanan Xenon far sistemiyle geliştirilmiş aydınlatma sistemi, kendinden kararan iç dikiz aynası, araç hızına duyarlı elektrik destekli EPS direksiyon sistemi Corolla’nın konfor ve donanıma bakış açısını gösteriyor. Tabi ki Corolla’nın anahtarsız sistemini unutmadık. Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi sayesinde Corolla’nızın yanına geliyor ve herhangi tuşa basmadan aracınıza biniyorsunuz, bundan sonra otomobiliniz çalıştırmak için tek yapmanız gereken start tuşuna basmak. Dış tasarıma odaklanıldığında Corolla’ya dışarıdan baktığınızda ilk göze çarpan krom kaplama ızgara ve 16 inçlik alüminyum alaşım jantlar. Dışarıdan bakıldığında göze çarpan genişlik iç mekanda yolculara rahat bir seyahat imkanı sunuyor. Ayrıca 450 litrelik bagaj hacmi tatillerde sıkıntı yaratmayacak genişlikte.

Corolla modellerinin dinamik sürüşlerle ilgili hiçbir sorunlarının olmadığı daha önceki nesillerden bilinen bir gerçek. Bu sürüş özelliklerine güvenliği de eklemek isteyen Toyota mühendisleri, yeni Corolla’da EBD ile desteklenmiş ABS fren sistemi, fren destek sitemi ve araç denge kontrol sistemi ( VSC) gibi güvenlik ekipmanlarını ihmal etmemişler. Gelelim Toyota Corolla’nın en merak edilen tarafına, sürüş dinamikleri açısında Corolla bilinenden bir adım öteye gitmiş. Oldukça keyifli bir kullanıma sahip Corolla’nın, net tepkiler veren direksiyonunda bulunan ergonomi konusunda kusursuz kulakçıklarla MultiMode adı verilen 5 kademeli otomatik şanzımanını kontrol edebilmek mümkün. Yine direksiyonun hemen altında konumlandırılmış hız sabitleyiciyle zaten keyifli olan yolculuğunuzu pekiştirebiliyorsunuz. Tam anlamıyla konfora yönelik tasarlanmış süspansiyonların sessizliği ve yol kusurlarını hissettirmemesi oldukça dikkat çekici bir sürüş özelliği.

Toyota Corolla Onuncu Nesil Keyifli Kullanım, İstekli Motor

toyota-corolla
toyota-corolla

Motorun özelliklerine geldiğimizde test aracımızda bulunan 1.6 litrelik DOHC Dual VVT-i motor 124 HP’lik sınıfının üzerinde bir güç elde ediyor. Bu güce otomatik vitesin biraz daha fazla yakıt sarfiyatını eklediğinizde sonuç beklenilen gibi olmuyor. Corolla beklenildiğinin aksine tutumlu. 1.6 litrelik Corolla’nın fabrika yakıt tüketim verileri şehir içinde 8.4lt/100km’yi gösteriyor. Test sırasında şehir içinde sakin bir kullanımla 5.2lt/100 km gibi düşük yakıt verilerini de gördüğümüzü söylememiz gerekiyor. Ön konsolda vitesin hemen önünde yer alan ekonomi tuşuyla daha tasarruflu bir yolculuk yapabiliyor veya aksine Corolla’yı daha heyecanlı kullanabiliyorsunuz. Yalnız ekonomik mod sırasında şanzımanın tüketimi azaltmak açısından vites değişimlerinde kararsız kaldığını ilave etmemiz gerekiyor. Her ne kadar istekli bir motoru olsa da Corolla bu motorun isteğini içeri yansıtmayacak kadar iyi bir yalıtım sistemine sahip.

 

Volkan DEMİRKUŞAK

Genel Değerlendirme
İşçilik  6  Corolla’nın malzeme kalitesi tatminkar
Görüş  7  Xenon far ile desteklenmiş Corolla’nın görüş açıları da oldukça iyi
Performans  7  124 HP’lik motor oldukça istekli
Tüketim  7  Şehiriçi tüketimi ortalama seviyelerde
Konfor  7  Japon otomobillerde alışkın olmadığımı ince detaylar bulunuyor.
Frenler  6  Frenler biraz hissiz
Yalıtım 8  Sürüş esnasında içeri pek ses gelmiyor
Donanım 7 M/M şanzıman ve konfor donanımları sürüşü keyiflendiriyor.
Fiyat 8  Sınıf normlarına uygun bir fiyata sahip
Sonuç  7  

Onuncu neslini yaşayan bir otomobilin başarısından söz etmek bir yana Corolla Sedan’ın, keyifli kullanım özellikleri, konfor ve donanım ekipmanları ve güvenlik donanımlarıyla birlikte artık çok daha iyi olduğun söylemek gerekiyor. MultiMode otomatik vites Corolla’nın konforuna ve istekli motoruna uygun bir karakter sergiliyor. Ekonomik kullanım sırasında vites değişimlerinde biraz kararsız bir karakter sergileyen şanzıman sistemi dinamik kullanımda kabuğunu kırıyor ve kullanıcısının beklentilerine karşılık veriyor.

İkinciel

Test ve Teknik Verileri

FABRİKA VERİLERİ
Motor:

1.6 VVT-i

Motor Hacmi: 1598 cc
Motor Gücü:  124 HP-6000d/d
Max. Tork:  157Nm-5200d/d
Frenler:  Hava kanallı disk/ disk
Bagaj: 450 lt
Boyutlar: 4540/1760/1470
Ağırlık:  1246 kg
Lastikler:

Teknik Özellik

 

FABRİKA VERİLERİ
Motor:

1.6 VVT-i

Motor Hacmi: 1598 cc
Motor Gücü:  124 HP-6000d/d
Max. Tork:  157Nm-5200d/d
Frenler:  Hava kanallı disk/ disk
Bagaj: 450 lt
Boyutlar: 4540/1760/1470
Ağırlık:  1246 kg
Lastikler:

2 YORUMLAR

  1. Arkadaşlar şuanda kullandığım 2009 model 1.6 elegant paket mmt şanzımanlı model gerçekten çok kullanışlı rahat konforlu yol tutuşu güzel bagaj hacmi geniş tam bir aile arabası hele birde anahtarsız giriş çıkış anahtarsız çalıştırma efsane en önemlisi sorunsuz olması bu benim 4. Toyotam hiç birinde bakım haricinde sanayiye gitmedim almak isteyenler olursa gönül rahatlığıyla alabilirler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here