Bir Tarih Son yarım yüzyılın en tanınmış modellerinden biri olan Chevrolet Camaro, şirketin Ford Mustang’e cevabıydı ve ortaya çıkışı, bugüne kadar devam eden şiddetli bir otomotiv rekabeti yarattı. Bugün Camaro, tamamen modern bir otomobildir. 50 yıldan daha uzun bir süre önce başlangıcında bunu hayal etmesi zor olacak ki, giriş seviyesi formunda bile birçok performans seviyesi sunuyor. 1967 model yılı için piyasaya sürülen otomobilin ilk yıllarını yani birinci nesil araçlarını inceleyelim.

Birinci Nesil Chevrolet Camaro

1967–1969

1967 Chevrolet Camaro

Orijinal 1967 Camaro, sportif bir coupe’ye olan talebin arttığı bir dönemde, 1966’da kaslı otomobil döneminin zirvesinde geldi. Chevrolet, iki yıl önce beklenmedik bir satış başarısıyla piyasaya sürülen Ford Mustang ile rekabet etmek için, Chevrolet Nova’ya dayanan ön motor, arkadan çekişli Camaro’yu piyasaya sürdü. Sportif kupalar arasında ortaya çıkan beygir gücü kaynaklı rekabet, sonunda pazarda “midilli arabalar” olarak bilinen yeni bir segment yarattı. İlk yıl Chevrolet, Camaro’yu hem coupe hem de convertible olarak sundu. Uzun bir kaput, kısa arka güverte, 2 + 2 koltuk ve çok çeşitli motor seçenekleri vardı. Bunlar sıralı 6 silindirli ünitelerden büyük bloklu V8’lere kadar geniş yelpazeyi kapsıyordu. Aynı zamanda geniş bir müşteri kitlesine hitap ediyor.

Yetkililer, 1967 Indianapolis 500 için hız otomobili olarak Camaro’yu seçti. Sahayı yeşil bayrağa getiren otomobil, 396 kübik inç büyüklüğünde Rally Sport ve Super Sport paketlerine sahipti. 375 beygir güç üreten blok V8 motor, 140 beygir gücünde sıralı 6 silindirli bir motor, 1967 için temel Camaro’yu güçlendirdi. Ayrıca büyük blok 396 da dahil olmak üzere bir dizi V8 motor seçeneği vardı. Model yılı boyunca 302 kübik inçlik bir V8 ile Z / 28 seçeneği kullanıma sunuldu. Chevrolet, Camaro ve Mustang rekabetinin arttığı Trans Am yarış serisine girmeye hak kazandı. Penske Racing ve sürücü Mark Donahue, 1968 ve 1969’da Camaro Z / 28’ler ile Trans Am Şampiyonası’nı kazandı.

İlk nesil Camaro yalnızca üç yıl boyunca üretildi

GM Global Design başkan yardımcısı Ed Welburn, orijinal Camaro tasarımı hakkında bazı açık sözler söyledi: “Camaro, mevcut bir mimariye dayandığı ve kuşkusuz aceleyle yaptığı için bir tasarım başarısı olmamalıydı. Baby Boomer müşterileriyle meydana gelen kişisel coupe devrimini ele almak için pazar ” dedi. “Ancak, birinci nesil Camaro, sonsuza kadar zamanının en iyi görünen otomobillerinden biri olarak kabul edilecek saf, klasik bir oran sağladı. Yüksek performanslı modeller için nispeten küçük süslemelere sahip, çok zayıf ve kaslıydı. Bu, kaslı araba çağındaki bazı atılgan rakiplerin aksine idi ve ilk nesil Camaro’nun zamansız güzelliğini korumasına yardımcı oldu ” diye ifade etti Welburn.

1969 Model Chevrolet Camaro Hugger Orange şeritli beyaz Camaro SS

1968’de küçük değişiklikler yapıldı, federal olarak yetkilendirilmiş yan işaret lambaları, kanat pencerelerinin kaldırılması ve temel versiyonda yeni bir ızgarayı içeriyordu. Tasarımcılar, yeni ön çamurluklar, daha geniş arka çamurluklar, daha geniş arka lambalar, çift düzlemli bir ızgara ve mevcut kaporta-indüksiyon kaputu dahil olmak üzere otomobilin daha geniş ve daha kaslı görünmesini sağlamak için 1969 modeli için sac metal üzerinde ince ayar yaptı. 1969 Camaro, birçok kişi tarafından ikonik Camaro tasarımı olarak kabul edildi ve yine Indy 500’e hız vermek için seçildi. 1969 temposu otomobili, Hugger Orange şeritli beyaz bir Camaro SS ve houndstooth kumaş koltuklara sahip turuncu iç mekândı. Bayilerde normal bir seçenek olarak sunulmayan Camaro, alüminyum 427 kübik inç V8 motorlu Camaros sipariş etmek için Merkez Ofis Üretim Siparişleri sürecini kullandı. 427 ile toplam altmış dokuz araba üretildi

İkinci el Chevrolet Camaro ilanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here