Mustang Mach-E: Ford’un tanıdık isimler kullanması doğru mu? Çoğu otomobil üreticisi, serideki başka bir otomobille karıştırılmaması gereken elektrikli araçlar için yepyeni isimlere karar verdi. Ancak, Ford diğer tarafı seçti. Ford, ilk tamamen elektrikli aracını Mustang Mach-E olarak adlandırmaya karar verdi. Mustang gibi tanıdık bir isim kullanmak iyi bir fikir miydi?

Ford’un akülü elektrikli araçlar marka direktörü, Mach-E’yi Mustang ailesinin bir parçası yapmanın arkasındaki mantığı açıklıyor.

Piyasadaki altmış yılda ilk kez, Mustang isim plakası yeni bir türevi kapsayacak şekilde büyüdü. Artık çok sayıda donanım düzeyine sahip tek, iki kapılı bir model değil, artık bir aileyi temsil ediyor. Ve bu kabilenin ilk üyesi, beş kapılı, dört tekerlekten çekişli, pille çalışan Mustang Mach-E SUV, atalarına hiç benzemiyor.

Ford Mustang Mach-E: Ford’un Tanıdık İsimler Kullanması Doğru mu?

Ford, Mustang Mach-E’yi ilk duyurduğunda, insanlar aracın elektrikli bir Mustang olacağını düşündüler. Yine de iyi bir sebepten dolayı. Ford neden yepyeni EV’ye Mustang Mach-E adını vermeye karar verdi? Bir makaleye göre, bunun iyi bir nedeni vardı. Ford’un akülü elektrikli araçlar için küresel marka direktörü Jason Castriota, markanın Mach-E ile büyük hamleler yapmaya çalıştığını söyledi.

Eskiden Pininfarina, Saab ve Amerikan süper otomobil üreticisi SSC’den ve şimdi Ford’un akülü elektrikli araçlar için küresel marka direktörü Jason Castriota “En büyük zorluk, bir tasarım ekibi olarak Mustang ile nasıl bir çift sıçrama yapabiliriz?” sorusuydu dedi. Castriota, “Yani sadece elektrikli bir Mustang değil, elektrikli bir SUV Mustang yapacağız” dedi. Bunu söylemek yapmaktan daha kolaydı. Öne çıkmak için Castriota, şirketin diğer şirketlerin gözden kaçırmış olabileceği pazara girmenin bir yolunu bulması gerektiğini söyledi.

Mustang Mach-E: Ford 'un Tanıdık İsimler Kullanması Doğru mu?

Castriota, “Kalabalıkta nasıl öne çıkacağımız, başka bir tamamen elektrikli aracın tüm gürültüsünü ve dağınıklığını nasıl keseceğimiz fikri, gerçekten çözmemiz gereken temel sorun haline geldi” dedi. Sorunu analiz ettikten sonra, Ford çalışanları yeni EV’nin bir Mustang olması gerektiğine karar verdi. Mustang adını kullanmayı seçerek, Mach-E’yi Mustang ailesinin bir çeşit uzantısı haline getirdi. Artık sadece dizide bir araba değildi, daha çok bir şemsiye terimdi.

Ford Mustang Kulübü Mustang Mach-E’ye Şüpheyle Yaklaşıyordu

Arabanın bir profil takviyesine ihtiyacı vardı. Küçük skunkworks grubu sorunu analiz ederken, en iyi cevabın Ford’un mevcut ikonlarından yararlanmak olduğunu belirledi. Castriota, ” Bu arabanın bir Mustang olması gerektiği ekip tarafından kolayca anlaşıldı ” diyor. Ayrıca, “Bu, araç mimarisinde büyük değişikliklere, orantılarda, siluette ve tabii ki aktarma organlarında ve aracın performansında büyük değişikliklere yol açtı.” dedi.

Mach-E’de farlar, kaputun şekli ve üç çubuklu sıralı farlar gibi bazı Mustang-esque özellikleri var. Castriota, Mustang kulübünün başkanlarına Mustang Mach-E’yi sunmaya gittiğinde, grubun ilk başta şüpheci olduğunu belirtiyor. Ancak sunumun sonunda fikir biraz daha mantıklı geldi.

Küresel marka direktörü Jason Castriota, “Sevdikleri hiçbir şeyi almadığımızı anladılar. Bu, serideki başka bir Mustang” dedi.

Yani başarılı bir fikir olmuş gibi görünüyor. Mustang Mach-E, özellikle elektrikli bir araç olduğu için Ford için büyük bir satıcı oldu. Ancak Castriota, bu fikrin evrensel olarak geçerli olmadığını belirtiyor. Örneğin, yakın zamanda bir Mustang kamyoneti iş başında değil. Mach-E’nin geçtiği kadarıyla, fikir işe yaramış gibi görünüyor.

Ford F-150 Lightning, Volkswagen ID.4, Nissan Leaf ve Chevy Bolt

GoodCarBadCar’dan gelen satış verilerini kullanarak, hibrit ve elektrikli araçların satışlarını basmakalıp bir EV adıyla karşılaştıralım. 2020’de Nissan Leaf 9.559 adet sattı. 2021 için Nissan Leaf 10.073 adet sattı. Chevy Bolt, 2020’de 20.753 ve 2021’de 24.803 adet sattı. Volkswagen ID.4, 2021’de şu ana kadar 12.281 adet sattı. Şu anda, Ford Mustang Mach-E 17.277 adet sattı.

Rakamlara bakıldığında, muhtemelen henüz fikrin başarısını veya başarısızlığını ilişkilendirmek için yeterli veri yoktur. Ancak, kesinlikle satışları olumsuz yönde etkilemiş gibi görünmüyor.

Ford, Ford F-150 Lightning ile benzer bir şey yaptı. Tanınmış F-150 takma adını aldı ve bir EV olduğunu ayırt etmek için sonunda Lightning’i tokatladı. Şirket, sadece elektrikli araç sesi olarak adlandırmak yerine tanıdık bir kamyon adı kullandı. Ve sonra onu farklı kılmak için bir niteleyici ekledi. Fena fikir değil, Ford.

İkinci El Ford Mustang İlanları

2022 Ford Mustang Mach-E Pil Kapasitesini Artırdı

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here