Tankta hiç yakıt olmadan Indianapolis 500 yarışını kazanmak… Alexander Rossi, 2016’da Indy 500’ü kazandı ve bunu mümkün olan en imkansız şekilde yaptı.

Yarışçılardan beyinlerine kazınan bir anlık anı hatırlamalarını istediğimiz bölüme hoş geldiniz. Mükemmel pas, kendi en kötü kazalarının ağır çekim filmi, onları korkutan ramak kala ya da başka herhangi bir şey. Bu yazımızda, 2016 Indianapolis 500’de motor çalışmadan çizgiyi geçen kazanan olmanın eşsiz deneyimini yaşayan IndyCar sürücüsü Alexander Rossi’yi hatırlatalım.

Alexander Rossi Tankta Hiç Yakıt Olmadan Indianapolis 500 Yarışını Nasıl Kazandı?

Alexander Rossi kendi yarış arabasında yolcuydu. 2016 yılında 4 kmlik Indianapolis Motor Yarış Pisti’nin etrafında uçarken, yakıtı bitmişti. Ve rakipleri ona yaklaşırken Rossi hızla yavaşlıyordu. Indianapolis 500’ün 100. yarışındaki son turdu ve orada 300.000 seyircinin önünde kendini çaresiz hissetti.

Rossi öndeydi ama devam edip etmeyeceği konusunda hiçbir fikri yoktu. Son virajları, yalnızca arabasının sıçrayıp kapanmadan önceki ivmesiyle atarken, Andretti Autosport takım arkadaşı Carlos Muñoz, onu yedek yakıtla eziyordu.

Rossi, Road & Track’e “Yapabileceğim hiçbir savunma yoktu” dedi. “Bitiş çizgisine doğru gelirken, elimden geldiğince kendimi yukarı çekmeye çalışıyordum. Hatta tuğlaları nereden geçeceğini görmek için arabanın burnuna bakmaya çalışıyordum. “Muñoz’un nerede olduğunu görmek için arabanın burnu ile ayna arasında dönmeye devam ettim.”

Sonrasında Olanlar Sinematikti

Beyaz bayrağın önünde yaklaşık yarım tur önde olan Rossi, karşılaştırıldığında sadece 4,5 saniyelik bir farkla kazandı. Rossi’nin arabası zafer şeridine çekildi ve son turunun hızı 289.36 km idi. Muñoz’un değeri 352.12’di.

Ancak Rossi sadece 100. Indy 500’ü kazanmamış ya da bir IndyCar çaylağı olarak kazanmamıştı. Her ikisini de kendi yarış arabasının sesini kulağında duymadan yapmıştı. Kariyerindeki en özel anlardan biri olacaktı.

Rossi, “Bir yarış arabası sürücüsü olarak kalabalığın orada olduğunu asla duymaz veya bilemezsiniz” dedi. “Ama motor kapalı olduğu için 300.000 kişinin ya kafa karışıklığı, mutluluk ya da korku içinde patladığını duydum” dedi. Ayrıca, “Başlangıç-bitiş çizgisinde 1. viraja doğru yol alırken, hayranların az önce yaptığım şeyi kutladığını ya da övdüğünü bilmek farklı bir histi. Bu bir yana, ilk kez bir yarış arabasında hayranların sesini duydum. Bunu tekrarlamak zor.”

Tankta Hiç Yakıt Olmadan Indianapolis 500 Yarışını Kazanmak

Rossi, 200’ün 197. turuna kadar son kez yarış liderliğini devralmadı. 195. turda beşinciydi. Ancak önündeki herkes, Muñoz, Josef Newgarden, James Hinchcliffe ve Oriol Servià, bir gaz sıçraması için pit yolundan aşağı inmek zorunda kaldı. Newgarden yaklaşık iki tur kısaydı.

Rossi Dışarıda Kaldı

Kazanmak için son 36 turda tankını tamamlaması gerekiyordu. Rossi, “Araca yakıt ikmali yapmakta sorun yaşıyorduk. “Bu yüzden bir pit stopu atlamaya karar verdik.

“O zamana kadar gerçekten en uzağa giden kişi 32 turdu, bu yüzden yaklaşık 10 mil daha uzun konuşuyordunuz. Hepimiz yakıtımızın biteceğini biliyorduk. Çok kısa olsun, yine de bu harika bir hikaye. Ya yakıtımız tükenir ya da kazanırız.”

Rossi yavaşlıyordu. İki tur kala 344.39 km hızla koşuyordu. Diğerleri 355.66 civarındaydı. Beyaz bayrağı almadan önce ekibi telsizle “Yarım tur önde” dedi. Ardından “Debriyaj ve yanaşma. Yakıttan tasarruf edin. Debriyaj ve yanaşma.” dedi.

Tankta Hiç Yakıt Olmadan Indianapolis 500 Yarışını Kazanmak

Yakıtı bir galonun onda birine kadar hesaplayan Rossi’nin yardımcı mühendisi, son turda ikinci ve üçüncü virajlar arasında biteceğini biliyordu. Bu gerçekleşmeden hemen önce, telsiz mesajı ters çevrildi: “Tam gaz. Tam gaz. Rossi! Tam gaz. Tam gaz.”

Rossi, yakıt hatlarında kalanları fazladan 64.37 ila 80.46 km kazanmak için kullandı. Bunu takımın emri olmadan yapamayacağını söyledi. Ne de olsa yakıt tasarrufu modundaydı. Rossi, “Sonuçta bu bize yarışı kazandırdı” dedi.

Sonra Arabanın Yakıtı Bitti

Rossi, gitmesi gereken birkaç km olduğunu tahmin etti. “En az yuvarlanma direncine sahip olmak için debriyaj küreklerini çekti. Ardından mümkün olan en kısa çizgiyi aldı.” Yapabileceği tek şey buydu.

Rossi, Muñoz’un 12 ila 14 saniye geride olduğunu düşünerek, “Sonunda sıçrayıp kapandığında, güncellemeyi aldığımı hatırlıyorum. ‘İkinci virajı geçti’ dedi. “Bunun yeterli olduğunu düşünmedim çünkü saatte 160.93 mil hızla çok fazla yerden bahsediyorsunuz.”

Kalabalık, Rossi’nin çoktan yakıtı bitmiş yarış arabasının sesini duyunca kükredi ama bu henüz onun radarında değildi. Rossi odaklanmıştı ve biraz da şaşkındı. Rossi, “Kendim de dahil olmak üzere herkes için o kadar çılgın bir düşünceydi ki kazanma fırsatımız bile olabilirdi.” dedi. “Son virajdan önde çıkıyor olmama rağmen, bu gerçekten kayda değer değildi”. Ama Rossi’nin takımı ve ortak sahibi Bryan Herta için kayıt yaptı.

Araç İçi Radyosu Şu Haberle Patladı: “Indy 500’ü Kazandın Bebeğim!”

Rossi, “Aldığım ilk tepki ‘Tanrıya şükür bitirdik’ oldu” dedi. “Farkındalık geldiğinde çizgiyi geçtikten iki ya da üç saniye sonraydı diyebilirim. Bu, kalabalığın tepkisini duymakla birleştiğinde, büyük bir duygu patlaması oldu.”

Günün geri kalanı bulanıktı, “kısa bir süre içinde birçok şey, birçok farklı yöne çekildi”. Ancak bitiş hala canlılığını korudu. Aynı zamanda gerçeküstü olmaya devam ediyor. Bu motor sporlarının en muhteşem etkinliklerinden birinde bile, yeni, daha da muhteşem şekillerde kazanmanın hala mümkün olduğunu hatırlatıyor.

Rossi, Indy 500’ü bu kadar özel yapan şeyin bir parçası olduğunu söyledi.

Rossi, “Kazanan mutlaka en hızlı araç değil.” dedi. “O zamandan beri beş kez geri döndüm ve iki ya da üç kez kazanmak için araca sahip olduk. Sırf iyi bir aracınız olduğu için takım iyi çalışıyor ve hızlısınız, ancak bu size hiçbir şeyi garanti etmez.

“Parçanın kazananı seçtiğini söylüyorlar ve bazı açılardan bunun doğru olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden kazandığınızda çok şey ifade ediyor.” dedi.

Sıfır Km Araç Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here