Maserati Quattroporte 2007 Ne İstediğini Bilenlere

0
2773
Maserati Quattroporte

Bir diğer otomobil grubuysa ne için üretildiği belli olmayan geniş bir müşteri kitlesini kapsamaya çalışan fakat tam anlamıyla hiçbir kitleyi kapsayamayan. Sonuç olarak tasarım, teknoloji ve üretim üçlüsünün hepsi ilk olarak aracın ne amaçla piyasaya çıkacağının belirlenmesinden sonra ortaya çıkar. Bahsettiğimiz iki anlayıştan hangisinin doğru yöntem olduğunu tartışmak ise otomobil tarihini baştan aşağıya tartışmak gibidir. Bu iki yöntemin doğruluğu geçmişten günümüze tartışıla dursun aslında kolay olanın bu iki seçenekten birini seçmek olduğu gayet açık. Çünkü otomobil üreticilerinin model yelpazeleri incelendiğinde her iki tip için de otomobiller ürettikleri kolayca fark ediliyor. Peki zor olan ne? İşte işin sırrı burada, zor olan asıl şey bu iki seçeneği bir arada kullanabilmek. Hem belirli bir kesime hitap edebilmek hem de çok geniş bir kesimi kapsayabilmek. Yani hem sportif, hem lüks, hem aile otomobili hem genç otomobili yapabiliyorsanız işin sırrını çözmüşsünüz demektir. İşte Maserati Quattroporte tam anlamıyla böyle bir otomobil.

Maserati mühendisleri ve tasarımcıları zor olanı başararak konforu ve donanımıyla bir makam otomobili, Ferrari’den devşirme motoruyla bir spor otomobil, 4 kapısı, geniş iç mekanı ve bagajıylaysa bir aile otomobili üretmeyi başarmış. Böyle özel otomobillere günümüzde rastlamak pek kolay değil. Özellikle de kalbinde Ferrari ruhu taşıyan tasarımıyla ise safkan bir İtalyan olan Maserati Quattroporte, yeni geliştirilen Automatica şanzımanıyla konforuna konfor performansına performans katıyor.

Maserati Quattroporte Gerçek Bir İtalyan Tasarımı

Tasarım İtalyanların şüphesiz yaptığı en iyi iş. 10 bin Euro’luk ucuz otomobillerinden 214 bin Euro’luk baz fiyatıyla Maserati Quattroporte’ye kadar her fiyat aralığında şık bir İtalyan otomobiline ulaşabilmek mümkün. Pininfarina’nın en güzel eserlerinden biri olan Maserati Quattroporte, bugün 5. nesliyle karşınızda. İtalyanca’da 4 anlamına gelen quattro ve kapı anlamına gelen porte kelimelerinin birleşiminden adını alan bu lüks spor otomobil Maserati geleneklerine de bağlı kalarak üretilmiş. İtalyanlar için en önemli olgulardan olan estetik, Quattroporte’nin her köşesinde karşınıza çıkıyor. Köpek balığı ağzını andıran geniş ön ızgarası, oldukça uzun kaputu, üçgen formlu stop lambaları ve tabi ki C sütununda yer alan büyük Maserati logosuyla Quattroporte etkileyici bir tasarıma sahip. Quattroporte’nin aurası o derece yüksek ki sadece içindekileri değil dışarıdakileri de ne denli etkilediğini her an üzerinize çevrilen bakışlardan anlıyorsunuz.

Maserati Quattroporte İç Mekan

Quattroporte’nin iç mekanının da dışı kadar şık ve etkileyici olduğu bir gerçek. Ama İtalyanlar bu estetik olgusunun üzerine o kadar çok gitmişler ki, kullanışlılık ve ergonomiden bazı noktalarda ödün vermeyi göze almışlar. Sade tasarlanmış ön konsol sade olduğu kadar zor bir kullanıma da sahip. Algılama zorluğunun yanında alışık olmadığımız tuş takımlarıyla kavram karmaşası da yaşadığımız Quattroporte’nin içinde elektronik sistemlerin bolluğu nedeniyle insanın aklı karışıyor. Kiremit rengi deri döşemeler ve kahverengi ahşap kaplamaların yoğun bir şekilde iç mekana hakim olduğunu söyleyebiliriz. Hem önde hem de arkada yeterli genişliği sunan Quattroporte, 450 litrelik bagaj hacmiyle ise oldukça kullanışlı bir otomobil olabileceğini kanıtlıyor.

Bu otomobili lüks sınıfına sokan etkenlerin başında kalite ve işliğiyle birlikte donanımı da geliyor. Geniş bir donanım seviyesine sahip olan Quattroporte’de güvenlik donanımlarının yanı sıra elektrikli ve hafızlı ön ve arka koltuklar, elektrikli direksiyon simidi ve elektrikli arka perde gibi donanımların yanında Bose marka ses sistemi, çift bölgeli otomatik klima, arka koltuk klima kumandaları ve deri koltuk döşemeleri aracı lüks sınıfa sokan ayrıntılardan. Bütün bu lüksü kaliteli işçilikle birleştirdiğinizde ise ortaya pek az otomobilde karşılaşılack enfes bir karışım çıkıyor.

 

Motor Özellikl

eri

Maserati Quattroporte’nin kişiliğinin oluşmasında en önemli faktör 4.2 litrelik, silindirleri birbirine 90 derece açıyla bakan V8’i oluyor. 400 HP güç ve 460 Nm tork üreten bu motor her devirde V8’in gücünü kullanıcısına sunuyor. Gücün kullanılmasında en önemli etken olan şanzıman ise Quattroporte’nin yeniliği. ZF tarafından üretilen yeni şanzıman, konforu ve sportifliği bir arada sunmayı amaçlarken 6 vitesli otomatik şanzımanın normal kullanımlarda ağırlıklı olarak konfora yönelik olduğunu belirtelim. Yeni şanzımanla birlikte ağırlık dağılımı da 47/53’den 49/51’e kayan Quattroporte daha dengeli bir sürüş de vaad ediyor. Ön konsolda bulunan sport tuşuna basılmasıyla birlikte ise Quattroporte’nin terazisi lüks bir sedandan spor bir sedana doğru kayıyor. Yol şartlarına göre değişen adaptif Skyhook süspansiyonlar sertleşirken, gaz pedalı netleşen aracın direksiyonu ise keskinleşiyor ve şanzıman daha yüksek devirlerde vites değiştirmeye başlayarak V8’i her devirde çığlık çığlığa bağırtıyor.

MSP olarak adlandırılan stabilize programı da sport moda geçilmesiyle birlikte araca daha geç müdahalelerde bulunuyor ve arkadan itişli otomobilin eğlence sınırları içerisinde kaymasına izin veriyor. Her devirde ve her viteste yüksek bir güç sunan Quattroporte, yeri geldiğinde bir makam aracı olabilecek kadar ağır kanlı yeri geldiğinde ise süper spor otomobillere kafa tutacak kadar agresif sürüş özelliklerine sahip olabiliyor.

Nihat KARATAŞ

Genel Değerlendirme

Genel Değerlendirme
İşçilik  7 Bazı noktalarında işçilik kusurları mevcut.
Görüş  7 Görüş açıları sorunsuz fakat uzun kaput ve küçük arka cam problem yaratabiliyor.
Performans  10 V8 motorun performansı oldukça dengeli keyif verici.
Tüketim  5 Aracın en zayıf yanı.
Konfor  8 Konforlu ve kullanışlı.
Frenler  8 Ağır olan aracı durdurmakta problem yaşatmıyor.
Yalıtım  8 Herhangi bir yalıtım problemi yok.
Donanım  8 Gayet tatmin edici bir donanıma sahip.
Fiyat  5 Fiyatı göz korkutuyor.
Sonuç  7,3  Özel bir otomobil olan Maserati Quattroporte, 214 bin Euro’luk baz fiyatıyla performans, konfor ve prestiji bir arada sunuyor. Quattroporte, Automatica adlı şanzımanı sayesinde daha çok konforlu kullanımlar için tasarlanmış hissi yaratsa da sağ elinizin altında bulunan sport tuşu aracın uzun kaputu altındaki canavarı daha iyi algılamanızı sağlıyor.
İkinci el

Teknik Veriler
Teknik veriler
Motor: V8,  32v
Motor Hacmi: 4244 cc
Motor Gücü: 400 HP – 7000 d/d
Max. Tork: 460 Nm – 4250 d/d
Frenler: Hava kanallı disk/disk
Bagaj: 450 lt
Boyutlar (u/g/y): 5052/1895/1438 mm
Ağırlık: 1990 kg
Lastikler (ön/arka): 245/45 R18-285/40 R18

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here