Ford Focus C-MAX 2002 Modern Bir Van

0
1182

90’lı yılların sonunda tanıştığımız kompakt van sınıfı her geçen gün daha da kalabalıklaşıyor. C-MAX bu iştah kabartan pazarın son üyesi… Ford’un bu sınıftaki eksikliğini kapatmakla görevlendirilen C-MAX, yeni nesil Focus platformu üzerine inşa edilen (Mazda3,Volvo S40 vs..) otomobiller listesinde yer alıyor. 2002 yılında düzenlenen Paris Otomobil Fuarı’nda ilk kez konsept olarak sergilenen otomobil, Türkiye’ye 1.6 litre 100 HP benzinli ve 1.6 litre 109 HP dizel motor seçenekleriyle ithal ediliyor. Bu otomobilin yurt dışında 1.8 litre 118 HP, 2.0 litre 131 HP benzinli ve 1.8 litre 90 HP ve 115 HP dizel motor tipleri de bulunuyor. Focus C-MAX’in benzinli versiyonu sadece Trend donanımıyla, dizel versiyonuysa Trend ve Ghia donanımıyla satılırken, CVT otomatik şanzıman daha sonraki aylardan itibaren benzinli versiyonda tercih edilebildi.

Modern bir van

Ford Grubu’nun gelecek nesil Focus için hazırladığı platform üzerine inşa edilen C-MAX, bu otomobille ilgili önemli ipuçları sunuyor. Köşeleştirilen yeni far gurubu ön tasarımda dikkat çeken detaylar arasında. 4333 mm uzunluğundaki C-MAX, en büyük rakipleri olan Opel Zafira (4315 mm) ve Renault Scenic’ten(4259 mm) uzun, VW Touran’dan (4391 mm) kısa… Aracın bu büyük yapısı 1595 mm’lik alçak tavanı sebebiyle dışarıdan pek fark edilmiyor. Yan tasarımı genel kompakt van çizgisini yansıtırken, Focus ile başlayan yüksek konumlandırılmış stop grubu anlayışı C-MAX’te de kullanılmış. İnce formlu stoplar modern görünümü perçinliyor.

C-Max

Focus C-MAX İç Mekan

C-MAX’in iç mekanı mevcut Focus’la benzer kalitede. Kaliteli malzemelerden yaratılan kokpit ve döşeme elit bir görünüm sunuyor. Orta konsolun en üstüne havalandırma ızgaraları yerleştirilmiş. Müzik sistemiyse daha altta bulunuyor. Müzik sisteminin direksiyonun  solundaki kol üzerinde kontrol ediliyor olması sürüş güvenliğini artırıyor. Daha alttaysa klima kontrolleri konumlandırılmış. Orta konsola bütünleşik olarak yerleştirilen vites kolu, Fiat Doblo modelini andırıyor. Kolun yeni yeri, vites değişimlerini keyifli ve kolay kılıyor. Arka sıradaki orta koltuğun çıkartılmasıyla C-MAX dört kişilik bir otomobile dönüşebiliyor. Ayrıca tüm koltukların kolaylıkla sökülebiliyor olması modülerliği artırıyor. İç mekanda ciddi sayıda ufak göz bulunuyor. 460 litrelik bagaj hacmi yeterli düzeyde ayrıca bu hacmi 1620 litreye kadar yükseltmek mümkün.

C-Max

Ford Focus C-MAX Teknik Veriler

C-MAX’in kalbinde Focus ailesinin pek çok üyesinden tanıdığımız 1.6 litrelik Duratec motor bulunuyor. Sorun yaratmayan karakteriyle takdir toplayan 1.6 litre hacmindeki motor, 6000 d/d’de 100HP güç, 4000 d/d’de 146 Nm tork üretiyor. Tüm 16 supaplı motorlar gibi alt devirlerde cansızlığı hissedilse de 3000 d/d’den itibaren gücünü hissettiriyor. Yaptığımız testlerde 0 ‘dan 100 km/s hıza 11.7 saniyede ulaşan C-MAX’in son hızınıysa 180 km/s olarak ölçtük. Testimiz süresince 100 km’de 9 litre kurşunsuz benzin tüketen otomobil bu kategoride bizi memnun etmedi. Yüksek ve ağır yapı, daha önce testini gerçekleştirdiğimiz Focus hatchback versiyonun 8 litre civarındaki tüketimini1 litreye kadar yükseltti. 55 litrelik deposuyla C-MAX’in menzili 611 km.

C-Max

Yol tutuş profesörü

Kompakt van sınıfının yeni üyesi C-MAX modern iç ve dış tasarımı kadar başarılı yol tutuş performansıyla da dikkat çekiyor. En sert virajlarda dahi Focus ailesine üye olduğunu hissettiren aracı yoldan çıkarmak güç. Ancak aracın yüksek yapısı sebebiyle virajlarda fazla yana yattığını belirtmek gerekiyor. Ancak bu endişe yaratacak düzeyde değil. C-MAX’in özel direksiyon sistemi, düşük hızlarda diğer hidrolik direksiyonlara nazaran yüzde 20 daha yumuşak. Yüksek hızlarda sertleşen direksiyonun hassasiyeti de yüksek. 100 km/s hızla giderken yapılan ani frenle C-MAX ‘i 38 metre gibi bir mesafede durdurmayı başardık.

2. El Otomobil İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here