Geleneksel otomatik şanzımanlara göre daha düşük yakıt tüketimi sağlamaları ve daha düşük maliyetle üretilmeleri nedeniyle son dönemde birçok üreticinin bu seçeneğe yönelmesine neden oluyor. Zamanla birlikte bu teknolojide artık olgunlaşmaya ve konfor yönünden beklentileri karşılamaya başladı. Bunu Citroen’in kompakt sınıftaki temsilcisi Citroen C4 ‘ün MCP versiyonunda net olarak görmek mümkün. Sadece 110 HP’lik 1.6 HDi motor seçeneğinde sunulan MCP şanzımanlı C4’ün başlangıç fiyatı 42 bin 433 YTL olarak belirtiliyor. Test aracımızda da bulunan panoramik cam tavan alındığında fiyat 44 bin 126 YTL oluyor.

Citroen C4 için Farklı Tasarım

Avrupa’da 2004 yılı sonbaharında yollara çıkan ve bugüne kadar yaklaşık 400 bin adetlik satış rakamına ulaşan Citroen C4, yerini aldığı Xsara’nın sıkıcı tasarımından uzak olmasıyla beğeni topladı. Özellikle ters virgül formlu stop lambasıyla farkedilen otomobilin iç mekanı tam bir Citroen’den beklendiği gibi. Yani yenilikçi. Geçmiş dönemde dönemlerde Traction Avant, DS gibi sıradışı otomobillere imza atan Citroen, C4’le tekrar yenilikçi tasarım anlayışına geri dönmüş oldu. İç mekanda kalite hissi iyi seviyede olan otomobilin ön konsolunda dikkatinizi çekecek ilk nokta transparan bir fon üzerinde gösterilen hız göstergesi ve diğer uyarılar. Motor devir saati ve sinyal ışıklarıysa direksiyon simidinin arkasına yerleştirilmiş. Direksiyon simidinin en büyük özelliği göbeğinin sabit kalması. Bu sayede kaza anında havayastıkları hep aynı açıyla açılması ve aynı etkinlikte koruma sağlanıyor.

İç mekan modern ve şık görünse de, bazı ergonomik sorunları barındırmıyor değil. Direksiyon üzerinde yer alan müzik sistemi kumandalarının kullanışlı olduğu söylenemez.  Ayrıca koltuk sırt ayarı yapmakta kapı ile koltuk arasında yeterli alan olmadığından biraz zahmetli. Oturma pozisyonu başarılı olan otomobilin arka koltukları rahat. Fakat baş mesafesi biraz kısıtlı. Euro NCAP çarpışma testinden 5 yıldız alan otomobilde sürücü, yolcu, yan ve perde havayastıkları standart donanımda.

citroen c4

 

Başarılı şanzıman

MCP adı verilen elektronik kontrollü şanzıman, PSA ve Ford Grubu’nun ortak çalışması sonucunda üretilmiş 110 HP gücündeki, 1.6 litrelik, 16 supaplı ve commonrail enjeksiyonlu HDi motorla kombine edilmiş. Her iki grubun birçok otomobilinde başarıyla hizmet veren bu motor performans ve tüketim yönünden kendisini ispatlamış durumda.

Bu otomobilde asıl yenilik şanzımanda. 6 ileri oranlı bu şanzıman hem manuel hem de otomatik kullanıma olanak tanıyor. Manuel modda vitesler vites kolundan değiştirilebildiği gibi, direksiyon arkasındaki kulakçıklarla da değiştirilebiliyor. Vites kolu manuel konuma getirildiğinde motor devri kırmızı bölgeye geldiğinde bile vites büyütülmüyor ve kontrol sizde kalıyor. Bu noktada aslında devir saatinde kırmızı bölgenin olmadığını söylememiz gerek. Dijital devir göstergesinin renginin 4500 d/d civarında kırmıya dönmesiyle vites değiştirme zamanının geldiğini anlıyorsunuz. Daha üst sınıf otomobillerde gördüğümüz direksiyondan kumandalı şanzıman keyif veriyor.

Elektrohidrolik bir düzenekle vitesleri değiştiren şanzıman vitesleri hızlı ve diğer otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlara göre sarsıntısız şekilde değiştirebiliyor. Otomatik modda 1.2 saniyede gerçekleşen vites değişim süresi, manuel modda 0.8 saniyeye düşüyor. Vites konsolunda neredeyse görülmeyecek kadar ufak S (Sport) düğmesine basıldığındaysa vites değişim süreleri sırasıyla 0.4 ve 0.5 saniye oluyor. Bu şanzımanın diğer bir özelliğiyse fabrika verisi tüketim değerinin, manuel şanzımana göre 100 km mesafede ortalama 0.3 litre daha az olması.

 

Süspansiyon biraz sesli

Direksiyon tepkileri başarılı olan C4, gerek otoyolda gerekse virajlı yollarda sürücüsünü tedirgin etmiyor. Temiz asfalt kullanımlarında son derece konforlu olan süspansiyon sistemi, bazen kısa ve sert darbeleri absorbe etmekte zorlanıyor ve bunu da sürücüsüne hissettiriyor.

 

Genel Değerlendirme
İşçilik  7  Belirgin bir sorun bulunmuyor
Görüş  7  A sütunu çapraz görüşü kapatsa da problem yaratmıyor
Performans  7  1.6 HDİ 110 HP’nin performansı beklentileri karşılıyor
Tüketim  8  Daha cimri olamazdı
Konfor  7  Arka süspansiyonlar rahatsızlık yaratıyor
Frenler  7  Dozlaması kolay durma mesafesi güvenlik sınırları içerisinde
Yalıtım  8  İç mekan sessiz
Donanım  9  ESP bile donanım listesinde bulunuyor
Fiyat  7  42 bin 433 YTL
Sonuç  7 MCP şanzımanlı C4 1.6 HDi, başarılı şanzıman özellikleriyle benzerlerinden ayrılıyor. Performans ve tüketim yönünden son derece makul olan otomobilin 42 bin 433 YTL’lik fiyatı geniş donanım listesi gözönüne alındığında normal karşılanmalı.
İkinciel  8  Kullunacısını üzmüyor. Kısa sürede sonuç buluyor.

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM

Sürücü ve yolcu havayastıkları, yan havayastıkları, perde havayastıkları, ön yolcu havayastığı iptal düğmesi, ABS, ESP, fren destek sistemi, immobilizer, ISOFIX bağlantıları, hız sabitleyici, yol bilgisayarı, hıza duyarlı ve deri kaplı yükseklik-derinlik ayarlı direksiyon, çift bölgeli otomatik klima, elektrikli camlar ve yan aynalar, alaşım jantlar, sis farları.

FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Önde enlemesine yerleştirilmiş dört silindirli common rail dizel motor Hızlanma
Motor Hacmi:  1560 cc 0-50 km/s :  3.9 sn
0-100 km/s :  11.2 sn
Motor Gücü:  110 HP – 4000 d/d 0-120 km/s :  16.8 sn
Hız
Max. Tork:  240 Nm – 1750 d/d Max. hız : 192 km/s
Frenler:  Hava kanallı disk/disk
Bagaj: İç gürültü
Boyutlar: 4260/1773/1458 mm Rölanti  –
Ağırlık:  1293 kg 100 km/s :  –
Lastikler:  205/55 R16 100 – 0 km/s (fren)  40 m
Test tüketimi:  6.4 lt/100 km
Depo kapasitesi:
Menzil:

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here