Arabalar ve Uçaklar Tarafından Oluşan Çevre Kirliliği

Arabalar mı uçaklar mı çevreyi daha çok kirletiyor? Bu soruyu cevaplamak için önce iki şeyi göz önünde bulundurmak gerekiyor. Birincisi, ulaşım yoluyla kirliliğin nasıl ölçüldüğü. İkincisi, karşılaştırmaların nasıl yapıldığı.

Bir ulaşım türünün emisyonlarını değerlendirmek için önce km başına yakıt tüketimini bilmeliyiz. Bu sayı daha sonra belirli bir emisyon faktörü ile çarpılmalıdır, bu kullanılan yakıta bağlıdır. Daha sonra bu rakama, analiz edilen aracın üretim ve kullanım ömrü sonu aşamalarının emisyonlarını eklemek gerekir. Ve eğer bu bir uçaksa, ışınım zorlayıcı emisyonların da hesaba katılması gerekir. Daha sonra sonuçlar ağırlıklandırılır ve yolcu sayısı ve kat edilen kilometre sayısına bölünür. Sonuç, g CO2 / yolcu / km cinsinden ölçülen bir sayı olacaktır.

Ama bu tahminleri yapmak birçok varsayım almak anlamına gelir, bu da süreçte zorluklara sebep olur. Örneğin kat edilen kilometre sayısı, araç modeli veya yolcu sayısı normalde aynı olmasa da hesaplamalarda standart değerler olarak alınır. Sonuçta, tüm bu varsayımlar nihai sonucu etkiler.

arabalar mı uçaklar mı

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) raporuna göre kirlilik rakamları şu şekilde:
  • Tren için 14 gr CO2 / yolcu / km
  • Küçük bir araba için 42 g CO2 / yolcu / km
  • Ortalama bir araba için 55 g CO2 / yolcu / km
  • Otobüs için 68 g CO2 / yolcu / km
  • İki tekerlekli bir motor için 72 g CO2 / yolcu / km
  • Uçak için 285 g CO2 / yolcu / km

Yukarıdaki rakamlara bakıldığında, uçak en kirletici ulaşım aracı gibi görünüyor. Bununla birlikte, varsayımları daha yakından kontrol edersek, sonuçlar yanıltıcı olabilir. Örneğin, ortalama bir araba için 55 g CO2 / yolcu / km rakamı, arabanın 4 kişi tarafından işgal edildiğini varsayar. Ancak bu varsayım gerçekçi midir? Daha az insanla tüm araç kirliliği 2 yolcu için 110 gr’a, hatta 1 yolcu için 220 gr’a kadar çıkacaktır.

uçak emisyonları

Aynı zamanda uçak için 285 g CO2 / yolcu / km, 88 kişilik bir doluluk oranı olarak değerlendiriliyor. Ancak bu rakam her koşulda doğru mudur? Delta Airlines ve 717 Boeing’lerini incelendiğinde, 134 kişiye kadar kapasiteye sahip olan firma 2018 yılında% 85,5 doluluk oranına sahip olduğu görülmüş. Matematiği yaparsak yukarıdaki rakamlarda kullanılan 88 yerine ortalama 115 yolcu anlamına geliyor. Bu nedenle, toplam kirlilik bölünecek daha fazla sayıda insana sahip olduğundan uçaklar 285g CO2 / yolcu / km’den daha düşük puan alacaktır. Tabii daha büyük bir uçak düşünürsek, daha büyük yolculuklar yaptıkları ve daha fazla yakıt tükettikleri için rakamlar yine de farklı olacaktır.

Yani sabit rakamlara bakarak bir araç çevreye diğerinden daha zararlı demek ne kadar doğru olur düşünmek gerekli. Bütün hesaplamalar birden fazla değişkene bağlı ve araçlara göre sürekli değişiklik göstermeye yatkın.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here