2022 Honda Civic Sedan modelinin bilindiği gibi bu nesli yerli üretim değil. A’dan Z’ye kadar değişen yenilikleriyle karşıma çıkan Yeni Civic Sedan modeli yerli üretim olmamasının dezavantajını sunduklarıyla kapatır.

1Honda Civic Sedan LPG Tasarım Özellikleri

Elbette en önemli konu yeni modelin tasarımı. Burada otomobil tutkunlarının ikiye ayrıldığını gördüm.

Yerini aldığı modelle yenisini sevenlerin sayısı eşit görünüyor. Benim buradaki oyum da aynı şekilde. Eskisinin tasarımı biraz daha cazip gelirken yenisinin sundukları bunu arka plana atmama yardımcı oluyor. Honda tasarımcıları, 11’inci nesil Civic’te daha dikkat çekici ve kaliteli duruş için A sütunlarını 50 mm kadar geride konumlandırırmış ve motor kaputunun boyu uzatmış.

Ön çamurluklardan stop lambalarına kadar devam eden kesintisiz ve yatay hat dinamik bir görünüm yaratıyor. Önde ve arkada otomobilin genişlik algısını güçlendiren yatay bir tasarım mimarisi uygulanırken; tekerleklerin boyutu vurgulanarak dengeli bir duruş ve performans algısı güçlendiriliyor. Yan aynalar görüş açılarının iyileştirilmesi için kapı sacına monte edilirken, daha ferah bir iç mekan elde edilmesi için arka koltuk yolcusunun omuz hizasından cam çizgisi 5 mm kadar alçak olarak konumlandırılıyor.

Güçlü yatay çizgiler ile daha uzun aks mesafesi, olgun ve dinamik bir siluet için katkı sağlıyor. Bütününe baktığım zaman Premium araçlara benzer bir tasarımın olduğunu görüyorum.

Keşke yerini aldığı modelin sportif karakteri de biraz daha korunsaymış diye de düşünmeden edemedim. Bu tasarımı sevdim, sevmedim değil. Yanlış anlaşılma olmasın.

2Honda Civic Sedan LPG İç Mekan Özellikleri

İşte bu bölümde de yeni tasarım eskisini çok rahat bir şekilde geride bırakıyor. Otomobilin iç mekanına geçtiğiniz anda sizleri Premium özellikleri olan bir yaşam alanı karşılıyor. Bu konuda başarılı olmuşlar.

İç mekanda geniş camlar, sürücü ve yolcuların çevreye hakim bir görüşe sahip olmasına olanak tanıyor. Ayrıca kabin içinin daha aydınlık ve ferah olmasına katkı sağlıyor. Kullanıcı dostu iç mekan, “fonksiyon akışı” yaklaşımıyla araç içi kumanda ve kontrolleri olabildiğince basitleştirerek sürücünün hayatını kolaylaştırıyor olmasıyla beğenimi kazandı.

Düğme ve kumandaların konumunun, şekli ve işlevi sürücünün dikkatini dağıtmadan tüm fonksiyonlara hakim olmasını sağlayacak şekilde tasarlanmış. Alçak omuz çizgisi ve düzenli kabin mimarisi ferahlık hissini güçlendiren önemli detaylardan olmuş. Böylelikle, geleneksel Civic tasarım yaklaşımı iç mekanda devam etmeyi başarıyor. Dijital göstergeler, standart 7 inç renkli dokunmatik ekran ve yeni 9 inç HD renkli dokunmatik ekran olmak üzere iki yeni sistem bulunuyor.

Her iki bilgi-eğlence sistemi ekranı da kullanım kolaylığı ve daha rahat bir görüş için yaklaşık 4 inç daha yüksekte konumlandırılırken; ses düğmesi dahil fiziki düğmeler ve basitleştirilmiş menü yapısıyla sistem, pratik ve rahat bir kullanım sunuyor. Yeni nesil Civic’in tüm versiyonları, 7 inç renkli TFT ekrana sahip dijital göstergelerle donatılıyor.

Executive+ versiyonun benzinli motor seçeneğinde ise Civic’te ilk kez sunulan tamamen dijital LCD gösterge sunuluyor. 10,2 inçlik yüksek çözünürlüklü tam renkli LCD ekran, tamamı direksiyon simidinden kişiselleştirilebilen çeşitli bilgileri gösteriyor.

Civic’in Premium ve Elegance versiyonları standart olarak 7 inç renkli dokunmatik ekrana sahip yeni bir ses sistemi ile donatılırken; Executive+ versiyonunda tamamen yeni 9 inç HD renkli dokunmatik ekranlı bilgi-eğlence sistemi bulunuyor.

3Honda Civic Sedan LPG Motor Özellikleri

Honda Türkiye’nin başarılı bir planlama yaparak bu araçta da LPG seçeneğini sürdürmesi çok iyi bir tercih olmuş.

Ekonomik tüketim konusunda iddialı olan LPG’li versiyon aracın tercih edilme rakamlarını çok rahat bir şekilde yukarıya taşır. Honda Civic Sedan 1.5L VTEC Turbo ECO (LPG) 5.500-6.000 d/d’de 129 PS (95 kW) güç ve 1.700-4.500 d/d aralığında 180 Nm tork değerine sahip. 1.5 VTEC Turbo ECO motor 148 gr/km (WLTP) CO2 emisyonu ile birleşik yakıt tüketimindeki 6,5 lt/100 km (WLTP) değerleri açıklanıyor.

Yapmış olduğum tüketim testinde kalabalık ve sıkışık trafikte tüketimin 9.0 litre civarında olduğunu gördüm. Ancak karma yol şartlarına ulaştığınız zaman tüketim sonucu rahat bir şekilde aşağılara çekiliyor ve 7.8 litrelik sonuçlara imza atıyor.

Bu seçeneği tercih edecekseniz yol ortalamalarını yakalayan bir performansa sahip oluyorsunuz. Açıklanan fabrika verilerine baktığım zaman 0-100 km/s hızlanmasını 10.5 saniyede gerçekleştirdiğini ve 200 km/s son hıza ulaştığını gördüm.

Yaptığım sürüşler sırasında 100 km/s hıza ulaşma süresini açıklanan veriye yakın olarak tespit ederken, son hıza ulaşma konusunda da istekli olduğunu deneyimledim.

42022 Honda Civic Sedan LPG Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri

Bir önceki nesliyle aldığı en önemli eleştiriler gürültü konusunda oluyordu. Yeni araç üretilirken Honda mühendisleri de bu konuyu ele almış. Honda mühendisleri gürültü ve titreşimi kaynağında ele almak, kabin içerisine iletimini azaltmak için yeni Civic genelinde kapsamlı önlemler uyguladı. Üretan sprey köpük 10 noktada kullanılırken; özellikle yan eşiklerin ön – arka uçları dahil olmak üzere gövde yapısının içi boş kısımlarında ve her bir sütunun başlangıç ve bitiş noktalarında uygulandı.

Birçok noktada motor sesinin kabine iletimini azaltmak için özel yalıtım çözümleri geliştirilirken; gürültü emici zemin altı kaplaması, arka çamurluk içi kaplaması ve gürültü emici halı kullanımı ile yol gürültüsü de azaltılıyor.

Aracın arkasından gelen gürültüyü azaltmak için de arka tekerlek yuvasının bagaj tarafına ses yalıtkanları ekleniyor. Yeni Civic, önceki nesil ile kıyaslandığında burulma rijitliğinde yüzde 8 ve bükülme rijitliğinde ise  yüzde 13 daha sert yapısıyla dikkat çekiyor.

Şasi, mevcut süspansiyon ve direksiyonda uygulanan çok sayıda iyileştirme ile Civic’in sürüş performansı ve yol tutuşu daha da geliştirildi. Aks mesafesi 35 mm ve arka iz genişliği 12 mm artırılırken, direksiyonda yapılan optimizasyon sayesinde şerit değiştirme ve viraj alma esnasında daha senkronize ve kendinden emin bir his veriyor.

Yeni Civic’te süspansiyon ve direksiyonun sistemi kalitesini ve hissini iyileştirmek amacıyla sürtünme miktarını azaltmaya yönelik önlemler alındı.  Çok kollu arka süspansiyon, hem normal sürüşte hem de ani sert manevralarında dengeli ancak kıvrak bir yol tutuşa katkı sağlarken; darbe sertliğini azaltmak ve sapma tepkisini optimize etmek için süspansiyon burçlarında değişiklikler yapıldı.

5Honda Civic Sedan LPG Güvenlik Özellikleri

Honda Civic Sedan henüz Euro NCAP çarpışma testine çıkmadı. Onunla ilgili Euro NCAP’in yaptığı HB gövde tipindeki testi 5 yıldız ile sonuçlanmıştı. Bu araç yolcu güvenliğinden yüzde 92, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 75, yaya yolcu güvenliğinden yüzde 75 ve teknoloji yardımcılarından yüzde 88 almıştı.

6Honda Civic Sedan LPG Yorumları

İyi ve ekonomik tüketim sonuçlarına imza atacak bir araç arıyorsanız şu anda doğru yere bakıyorsunuz. Yerini aldığı modele göre tasarımı konusunda biraz çekimser kalsam bile onun diğer sunduğu özellikleri ve yeni karakteriyle sevdim.

Eskisine göre daha iyi bir konfor ve sürüş karakterine sahip olması büyük bir artı olarak notlarım arasında yerini aldı.

 

72022 Honda Civic Sedan LPG Özellikleri

Honda Civic Sedan ECO LPG’nin en uygun fiyatlı versiyonu Premium giriş paketiyle 570 bin 800 TL olarak açıklanıyor. Orta paket olan Elegance ile 625 bin 600 TL etikete sahip. En üst paket olan Executive+ ile fiyatı 671 bin 400 TL oluyor.

Honda Civic Sedan LPG Teknik Özellikleri

Motor: 1.5 lt /Motor Hacmi: 1498 cc / Silindir Adedi: 4 /Maksimum Güç: 129 PS / Maksimum Tork: 180 Nm

 

2022 Honda Civic Sedan LPG Performans Verileri

0-100 km/s Hızlanma: 10.5 sn / Maksimum Hız: 200 km/s

Honda Civic Sedan LPG Frenleri

Ön: Hava kanallı disk /Arka: Disk

 

Honda Civic Sedan LPG Yakıt Tüketimi Miktarı

Yakıt Türü: Hibrit Karma: 6.5 lt/100 km / Test: 7.8 lt/ 100 km / CO2 Emisyonu: 120

2022 Honda Civic Sedan LPG Boyutlar

Uzunluk: 4677 mm /Genişlik: 1802 mm /Yükseklik: 1407 mm /Dingil Mesafesi: 2733 mm

Honda Civic Sedan LPG Bagaj kapasitesi

512 lt /Yakıt Depo Kapasitesi: 47 lt /Boş Ağırlık: 1345 kg Lastik Boyutu: 215/50 R17

Sıfır Kilometre Honda Civic Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here